Norges Bank har økt styringsrenten igjen, og det skjer på toppen av at prisene på strøm, drivstoff og matvarer har steget uvanlig mye.

Sentralbanken vil ha rentenivået ytterligere opp. Derfor må du regne med at boliglånskostnadene dine blir høyere i løpet av de neste to årene.

Dette er femte gangen på rad at Norges Bank setter opp styringsrenten, og den har signalisert at renten vil bli satt videre opp. Neste heving av styringsrenten kommer sannsynligvis allerede i september.

Norges Bank har også anslått at dette vil føre til at boliglånsrentene i Norge vil stige til rundt 4,3 prosent i 2024 før de kanskje kan falle litt tilbake.

Så hva kan du selv gjøre for å sove bedre om natten?

Pengene dine

Privatøkonomi, pensjon, sparing, fond og bolig. Livet er fullt av store og små pengespørsmål.

I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi invitert lokale eksperter til å gi tips og råd om hvordan du skal få bedre orden på økonomien din.

Har du innspill eller spørsmål om temaer vårt ekspertpanel bør skrive om, send det til [email protected].

Med lave renter over en tid har nok mange lagt seg til et høyere forbruk som følge av at det gjennom pandemien har vært unormalt billig å låne penger. Forbruket er det ikke alltid lett å endre over natten, så begynn å se på hva du kan kutte ut.

Det er viktig å ta grep. Sola har lenge skint på alle som har boliglån. Nå er det på tide å slå opp paraplyen.

Hvis du ser at økte priser og renter vil føre til at du få det stramt økonomisk fremover, anbefaler vi at du tar noen grep:

1. Betal ned dyre smålån. Prøv å nedbetale kredittkortgjeld, forbrukslån og annen dyr gjeld så fort som mulig. Rentene på slike lån er ofte høye, og små lånebeløp kan raskt vokse seg mye større. Derfor bør nedbetaling av slike lån stå høyt oppe på prioriteringslisten din.

2. Sjekk avtalene dine. Gå gjennom avtalene dine som forsikringer, strøm, boliglånsrenten, mobil, osv. for å se om du kan få bedre betingelser. Her er det mulig å spare penger. Bruk gjerne finansportalen.no for å sammenligne lån og forsikringer og strømpris.no for å få en bedre strømavtale.

3. Sjekk om du har noen «lommetyver». Kjøper du daglig kaffe latte eller Pepsi eller poser hver gang du handler? Har du streamingtjenester du nesten ikke bruker, eller kjøper lunsj i kantina hver dag?

4. Sjekk markedet eller alternativene før du kjøper nytt. Kan du låne, leie eller kjøpe brukt? Still deg alltid spørsmålet: Er dette noe jeg må ha eller virkelig trenger? Kjøper du nytt, bruk prissammenligningstjenester som Pris jakt og Prisguiden.

5. Reduser matutgiftene. Det kan du få til ved å storhandle, sjekke tilbudsdisken og være prisbevisst.

6. Sørg for å ha en bufferkonto. Fyll på bufferkontoen etter at du har brukt av den. Med dagens prisstigning er det viktig å ha en stor nok økonomisk buffer til uforutsette utgifter.

7. Betal ned ekstra på boliglånet. Nå som rentene fortsatt er relativt lave, kan det være lurt å betale ned litt ekstra på boliglånet. I tillegg til å gjøre en større innbetaling kan du begynne å betale litt mer hver måned. Da slipper du store omveltninger i økonomien din hvis renten fortsetter å stige.

8. Øk sparingen. Hvis du allerede har betalt ned mye på boliglånet, vil du kanskje heller øke sparingen enn nedbetalingen. Opprett i så fall en månedlig spareavtale.

9. Vær uansett åpen om økonomiske utfordringer. Når vi någår inn i en periode som kan være mer krevende for den private økonomien enn det har vært de siste årene, så er det viktig å være åpen om økonomiske utfordringer.

10. Hvis du ser at du vil få problemer med å innfri forpliktelsene på lånene dine, kontakt banken, strømselskapet og andre leverandører for å se om dere kan finne en løsning sammen.

Flere tips og råd om privatøkonoimi fra ekspertene:

Les også

Hjelp, hvor mye skal jeg gi i gave?

Les også

Slik gjør du lommeboken klar for sommerferien

Les også

Dette er mulighetene for å bli boligeier mens du ennå er ung

Les også

Klarer du deg med halv lønn?

Les også

Så mye sparer du hvis du dropper energidrikk og takeaway