Gå til sidens hovedinnhold

Disse kuttene i skolebudsjettet burde skape overskrifter i Drammens Tidende

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke vanskelig å forstå at et forslag om å kutte Ung11 skaper overskrifter.

Det er et godt tiltak og det er lett å finne historier som viser hva det konkrete tilbudet har ført til av resultater for de få som nyter godt av tilbudet.

Vi i Utdanningsforbundet håper også på plass til slike forsterkningstiltak i budsjettet. Likevel er det andre kutt i budsjettet som burde skape forsider i Drammens Tidende. De foreslåtte kuttene i rammene til skole og barnehage som begrunnes i noe nedgang i elev- og barnetall vil bety mindre å drive skoler og barnehager for.

Her er et konkret eksempel på hvorfor: Rådmannen i Drammen foreslår å kutte fem millioner til skole på grunn av en forventning om 49 færre elever neste år (og nye millioner de tre neste årene). Det er om lag syv årsverk. 49 elever på våre 33 skoler betyr 1,5 elever per skole. Altså ikke færre klasser. Ingen lærerstillinger kan tas vekk. Null årsverk.

Pengene må spares inn på andre poster enn lønn. Og det er dramatisk. Lønn står for mer enn 80 prosent av skoleutgiftene. Slik stykkpris-tenkning er håpløs talltriksing som får alvorlige konsekvenser, og det overrasker at rådmannen foreslår dette når hun samtidig har sagt at det ikke er rom for effektivisering i denne sektoren.

La meg også legge til at sektoren har måttet tåle tre prosent nedgang i rammene inneværende år. Bare det har vært dramatisk for flere skoler og barnehager.

Med nedgang i elevtall bør det være helt selvsagt at en ny ungdomsskole på Åskollen må vente. Det er nok elevplasser i kommunen. Det er ikke vanskelig å skjønne at deler av Åskollen-foreldrene ønsker en egen ungdomsskole i kommunedelen, men det er tross alt ikke krise at ungdommer starter dagen med ti minutter i buss.

Det FrP-varslede «Ragnarokket» dersom Åskollen-elever skulle busses til Galterud, ble gjort til skamme. Det fungerer fint. Når vi også vet at et av hovedargumentene for ikke å bygge ut Marienlyst skole var at mange var bekymret for at den ble for stor, er det nå helt merkelig at flere ser ut til å omfavne ideen om en 1. - 10.-skole på Åskollen.

Mener man virkelig at en skole med over 700 elever for 13-15-åringer var for stort, men at over 750-800 elever er ok for 6-åringer?

Et viktigere valgløfte som særlig ordførerens parti må svare for, er løftet om å øke bemanningen i barnehagene. Det overrasker veldig at rådmannen ikke ser ut til å ha fanget opp dette klare punktet i samarbeidserklæringen når hun til alt overmål foreslår kutt i rammene til barnehagene. Politikerne gis svært få muligheter til å prioritere.

Les også:

Les også

Abdul (19) kunne null matte. Etter to år på skolen fikk han sekser

Les også

Drammensbudsjettet: – Utsetter nye skoler, øker prisen på parkering

Les også

Åskollenforeldre- og elever storfornøyd med Galterud skole: – De har gjort en kjempejobb

Les også

FAU er bekymret over fulle skolebusser: – Det er bare et spørsmål om tid før vi får smitte på skolen

Kommentarer til denne saken