Gå til sidens hovedinnhold

Disse kvinnene må hedres for mot og fremsynthet 

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Tale er sølv, men taushet er gull.» Slik lyder et gammelt ordtak som sies å være av orientalsk opprinnelse. Ordtaket er en påminnelse om viktigheten av å lytte. Ja, det er viktig å lytte, men det er enda viktigere å si ifra. Kvinnedagen står foran oss, taler, tog og debattinnlegg markerer dagen. Hvordan skal ellers et budskap formidles om en ikke skal kunne si ifra.

Norge er et av verdens mest likestilte land. Alle piler peker i riktig retning, stadig flere kvinner er i arbeid, antall deltidsstillinger blant kvinner går ned, flere kvinner søker nå tidligere mannsdominerte studier og vi har flere kvinnelige professorer. Kvinner har inntatt forsvaret. Vi har kvinnelig statsminister og kvinnelige partiledere, kvinnelig stortingspresident og kvinnelig høyesteretts justitiarius.

Det er mange som mener at vi har kommet så langt her i Norge når det gjelder kvinners rettigheter at vi ikke lenger trenger å markere dagen. Men det er fortsatt behov for oppmerksomhet om kvinners rettigheter og kvinners plass i samfunnet.

Vi står på skuldrene til de som har gått foran. I Drammen staket kvinner som Gustava Kielland (1800–1898) ut kursen da hun startet misjonskvinnebevegelsen i Norge. Henriette Wulfsberg (1843–1906) var den første kvinnelige skribent i Drammens Tidende, etablerte pikeskole og jobbet iherdig for å gi høyere utdannelse til jenter. Betzy Kjelsberg (1886-1950), den mest kjente, satt spor da hun blant annet stiftet Kvinnelig Handelsstands forening, Drammen Kvinnesaksforening og Drammens Sanitetsforening.

Buskerudbenken - Kristin Ørmen Johnsen

Hver uke skriver en representant fra Buskerud-benken på Stortinget i Drammens Tidende. Denne uken skriver Kristin Ørmen Johnsen fra Høyre.

Kommende uke er det Jon Helgheim fra Frp som har ordet.

Disse kvinnene tiet ikke, de talte. Og de talte høyt. Vi har en stolt historie og den må vi videreføre. Disse kvinnene må hedres for deres mot og fremsynthet. Og vi må fortsette å være stemmene til de som ikke får lov til å snakke, til de som settes i fengsel for å snakke, og til de som ikke tør å snakke av redsel for sanksjoner av familie eller nærmiljø. Sanksjoner i form av negativ sosial kontroll av kvinner forekommer i alle kulturer til alle tider. Det kan være pålegg om bruk av klesplagg og straff for dem som bryter slike pålegg, enten det er hodeplagg, skjørtelengder eller farger. Det er manglende rettigheter til skilsmisse, arv eller abort. Det gjelder valg av kjæreste eller ektefelle. Det gjelder redsel for å stå fram med sin seksuelle legning og hvilke konsekvenser det kan få.

Det gjelder mulighet til skolegang fordi gutter prioriteres. Kun én prosent av de fattigste jentene i lavinntektsland fullfører videregående skole.­ Istedenfor å tilbringe dagen på skolebenken, passer de småsøsken eller egne barn, gjør hus­arbeid eller de jobberr­Eller kanskje holdes de hjemme av foreldre eller en ektefelle som mener skolen ikke er et sted for jenter.

Dette må vi snakke om. Om vi ikke gjør det får vi heller ikke tatt tak i problemene. Fordi negativ sosial kontroll oppleves av kvinner i Norge har regjeringen en egen handlingsplan som skal motvirke negativ sosial kontroll. Norge er også en sterk støttespiller for å nå alle bærekraftsmålene.

Les også

Slik så det ut på sykehustomta mandag: – Jeg forstår at folk blir bekymret

Utdanning og likestilling er to av målene, bærekraftsmål 4 handler om retten til god utdanning og bærekraftsmål 5 om likestilling. Jenters utdanning er derfor en hovedprioritet i norsk utviklingssamarbeid og dette er en hjertesak for statsministeren.

I Norge må vi snakke om hvorfor kvinner i liten grad starter egne virksomheter. Bare tre av ti etablerere her til lands er kvinner, viser undersøkelser fra 2017. Faktisk er det få land i verden som har færre kvinnelige etablerere enn Norge. Vi må også snakke om at det ikke er flere kvinner i topplederstillinger i næringslivet og at vi ikke har flere kvinner som styremedlemmer.

Å jobbe for likestilling, likeverd, tillit, demokrati og deltakelse i alle deler av befolkningen er en kontinuerlig jobb og for å få det til må man snakke om det.

Norge har kommet langt på likestilling, men vi er ikke likestilt, vi har fremdeles utfordringer og kvinners rettigheter er skal ikke ties bort.

Flere stemmer fra Buskerudbenken på Stortinget:

Les også

Sårstell tar 10 minutter. Det er vedtaket, så skal du videre. Hvordan havna vi der?

Les også

Aggressiv debatt, krangling og bruk av hersketeknikker bidrar til økt politikerforakt

Les også

Skogen må brukes i kampen for et bedre klima

Les også

Frp fremmer denne uken forslag på Stortinget om å legge ned alle fylkeskommuner

Kommentarer til denne saken