Årets valg har langt på vei blitt et klima- og miljøvalg.

Mange etterlyser mer grønn politikk, men hva innebærer egentlig det for deg og meg? For kommunen og regionen? Blir det bedre eller verre?

Hvor står kandidatene som stiller til valg i Buskerud? Og hva mener de er viktigst for å bevare naturen og løse klimakrisen?

Dette blir hovedspørsmålene når Drammens Tidende inviterer til valgdebatt i Drammensbiblioteket mandag 6. september.

Politikerne får også brynet seg på spørsmål fra leserne.

I tillegg får de anledning til å kommentere Drammens Tidendes rykende ferske meningsmåling og diskutere skole og utdanning. Vi spør: Blir det mer eller mindre læring av å kutte i lekser, fraværsgrense, nasjonale prøver og karakterer slik flere av partiene på venstresiden tar til orde for?

Partiene stiller med sine toppkandidater:

  • Trond Helleland, Høyre
  • Masud Gharahkhani, Arbeiderpartiet
  • Abid Raja, Venstre
  • Morten Wold, Frp
  • Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet
  • Kathy Lie, SV
  • Linn-Elise Mehlen, Rødt
  • Kjell Erland Grønbeck, KrF
  • Margit Fausko, MDG

Gleder seg til debatt

Venstres Abid Raja stiller som toppkandidat i alle valgkretsene i Viken, inkludert Buskerud. Han er klar for Drammen på mandag.

– Jeg gleder meg til å komme tilbake til Drammen, nå for å diskutere med de andre partiene. Klima og arbeidsplasser er på agendaen i valgkampen, og Venstre er miljøpartiet som spiller på lag med næringslivet. Det betyr mye for Drammen og drammensregionen, som er et område i vekst, med svært spennende og kompetente bedrifter som vi trenger i omstillingen av Norge. Personlig vil jeg også løfte de liberale fellesskapsverdiene som Norge er tuftet på og som forener oss, sier han.

Per Olaf Lundteigen som er Senterpartiets toppkandidat håper at debatten får frem skillelinjene mellom partiene.

– Jeg gleder meg til å møte den eneste redaktøren i ei avis eller radiokanal i Buskerud som inviterer til folkeopplysning gjennom debatt foran stortingsvalget.

Han forbereder seg til debatten ved å lytte og snakke med folk.

– Dette for å få klarhet i hva som er det viktigste å ta tak i som stortingsrepresentant for Buskerud!

Frps Morten Wold gleder seg til debatt og håper den blir saklig.

– Jeg gleder meg til det siste store slaget – som denne debatten er i Buskerud valgkrets – i denne valgkampen. Alt fokus er rettet inn på valgdagen 13. september. Jeg håper det blir en saklig debatt, der vi får snakke uten å bli avbrutt – verken fra debattleder eller motdebattanter. Jeg tror seerne liker det bedre enn om det tenderer inn på skoledebattnivå.

– Forberedelsene blir å gå gjennom noen notater, men mest av alt er jo slike debatter spontane, så det gjelder å håndtere ting der og da.

Margit Fausko, MDGs første kandidat er spesielt spent på spørsmål fra ungdommene.

– Jeg gleder meg til å debattere konkrete, grønne løsninger for drammensregionen og Norge. Ungdommene sine spørsmål blir også spennende.

– Jeg forbereder meg ved å lese meg opp på ting jeg ikke kan eller trenger oppfrisking på, prate med folk, skrive, øve, spille litt volleyball og gå tur i marka.

Aps toppkandidat Masud Gharahkhani er både spent og gleder seg til mandagens store debatt.

– Jeg ser frem til den siste store debatten i Drammen. Vi jobber hardt for å mobilisere sosialdemokrater for et regjeringsskifte i Drammen. Det er alltid litt sommerfugler i magen før en viktig debatt, men jeg varmer opp med Tina Turner og Simply the best, så satser på at det skal gå bra.

KrFs Kjell Erland Grønbeck er også klar for sluttspurt-debatt.

– Jeg ser frem til at alle partier får legge frem sin miljøprofil og at vi kan utfordre hverandre etter dette.

– Jeg kommer til å ha med et fokus på at jeg dessverre nå møter ungdommer som opplever frykt og angst i forbindelse med hvordan klimasaken legges frem i flere medier og partier. En politiker skal alltid dømmes etter hva vi har sagt og hva vi har gjort.

– Jeg forbereder meg ofte til debatter med å ta en tur ut i marka for å klarne huet og rette fokus mot de temaene som skal debatteres.

Linn-Elise Mehlen i Rødt håper det blir en debatt som viser tydelig forskjell på partiene.

– Jeg gleder meg til å vise fram at Rødts politikk er den beste for å får å få ned både ulikheten og utslippene samtidig.

– Jeg pleier å forberede meg ved å lese over Rødts politikk for å få ned forskjellene, hvordan vi vil gjøre miljøpolitikken kraftfull og rettferdig og velferden profittfri.

– Og så er det viktig å spise middag før debatten, da.

Slik følger du debatten

Du kan følge debatten direkte på dt.no og Facebook fra kl. 18.00.

Det er også noen fysiske plasser, men for disse gjelder førstemann til mølla ved oppmøte – ingen påmelding. Registrering av fremmøtte ihht gjeldende smittevernregler. Arrangementet er gratis.

Politisk redaktør i Drammens Tidende Hege Breen Bakken er ordstyrer.