DRAMMEN: Totalt 72 personer har mistet livet i trafikken så langt i år, mot 40 i samme periode i fjor. 27 av disse mistet livet i trafikken i sommer.

Den dystre ulykkesstatistikken har blitt omtalt av en rekke medier flere ganger den siste tiden. Nettopp dette gjør at politioverbetjent og gruppeleder i UP Buskerud Harald Husum er overrasket over resultatene UP fikk under fartskontroller i Drammen denne helgen.

– Det er urovekkende at det blir slik som dette i og med at det har vært så mye fokus på trafikkulykker denne sommeren. Det virker litt respektløst å kjøre slik som det ble gjort i helgen, for man har et kjempestort ansvar når man ferdes i trafikken, sier han til Drammens Tidende.

93 km/t i 50-sone

UP beslagla i løpet av helgen åtte førerkort i Drammen, fem av dem ble gjort i 50-sonen i Bjørnstjerne Bjørnsons gate. I den trafikkerte sentrumsgata ble førere tatt i følgende hastigheter:

 • 93 kilometer i timen.
 • 87 kilometer i timen.
 • 85 kilometer i timen.
 • 82 kilometer i timen.
 • 80 kilometer i timen.

– Førerkortet går på 76 kilometer i timen, så her har det gått veldig fort. Det er et tettbebygd strøk og mye trafikk i Bjørnstjerne Bjørnsons gate, så det utgjør en stor fare for andre trafikanter å kjøre så fort, sier Husum.

UP-gruppelederen forteller at to av førerne ikke hadde gyldig førerkort. Én av dem var en 16-åring på lett motorsykkel og den andre var en 17-åring som kjørte bil uten førerkort.

Unge

I tillegg til de fem førerne som ble fotgjengere etter helgens kontroll i Bjørnstjerne Bjørnsons gate, ble tre førere fratatt lappen etter kontroll andre steder:

 • En fører ble målt til 127 kilometer i timen i 70-sonen i Rosenkrantzgata. I 70-sonen ryker førerkortet på 106 kilometer i timen.
 • En fører ble fratatt førerkortet på grunn av for mange prikker etter å ha kjørt i 89 kilometer i timen i 70-sonen i Rosenkrantzgata.
 • En fører mistet lappen etter å ha kjørt i 126 kilometer i timen i en 80-sone ved Herstrøm. i 80-sonen mister en lappen om man kjører i 116 kilometer i timen eller raskere.

Ifølge UP-gruppelederen var de fleste som mistet førerkortet denne helgen yngre personer.

Målrettet

Husum forteller at UP har hatt en aksjon gjennom hele sommeren hvor de har hatt et særlig fokus på fart, uoppmerksomhet og rus. Denne helgen gikk UP-betjentene som var på jobb målrettet inn for å plukke ut de som kjører verst i trafikken.

– Vi ser at det er veldig mange som kjører forferdelig fort etter både forholdene og trafikkreglene. Vi håper at dette er en trend som snur, sier han.

Ifølge Husum er det mer utrykningspoliti på veiene nå enn vanlig i forbindelse med deres fokus på fartsovertredelser.

– Det vil det være resten av ferien også, så de fleste vil nok oppleve å se UP på veien framover, sier han.

– Livsfarlig

Ifølge Frendeundersøkelsen, utført av Norstat bryter fire av fem nordmenn trafikkreglene ved blant annet å kjøre for fort.

– Å bryte trafikkreglene blir fort livsfarlig. At så mange gjør det er skremmende, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen i en pressemelding.

Ifølge undersøkelsen er Viken det fylket der nest flest bryter trafikkreglene, hvor hele 83 prosent av innbyggerne svarer at de ikke holder seg til reglementet.

Fylkesoversikt - Her bryter de trafikkreglene

 1. Agder – 84 prosent
 2. Viken – 83 prosent
 3. Trøndelag – 80 prosent
 4. Rogaland – 79 prosent
 5. Nordland – 78 prosent
 6. Troms og Finnmark – 75 prosent
 7. Vestland – 75 prosent
 8. Vestfold og Telemark – 73 prosent
 9. Innlandet – 71 prosent
 10. Møre og Romsdal – 69 prosent
 11. Oslo 67- prosent

– Jeg håper alle sjåfører tenker seg godt om før de bryter noen trafikkregler i sommer. Det er ikke opp til deg bak rattet å avgjøre om reglene du bryter er alvorlige, eller om andres liv er i fare, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Frendeundersøkelsen viser også at tre av fem har svart at de synes det er greit å kjøre litt over fartsgrensen.

– Det virker som vi oppfører oss annerledes med trafikkregler enn andre lover i samfunnet. Å tro at du ikke utsetter deg selv og andre for fare ved å bryte reglene, er helt feil, sier seniorrådgiver i Johansen i en pressemelding.

Ytre-Hauge i Frend understreker at det er lett å bli fartsblind og at man derfor bør unngå å kjøre over fartsgrensen.