Gå til sidens hovedinnhold

Drammen - en by i verden

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et jubileumsår uten like er i ferd med å gå over i historien. Vi har feiret 200 års jubileum for tidenes norske essayist og Drammens Tidendes korrespondent; Aasmund Olavsson Vinje. Han var ikke mye i Drammen, men sendte til gjengjeld 700 korrespondentbrev fra hovedstaden.

Verken før eller senere har avisen vært (så) etterspurt av leserne i Kristiania som på denne tiden.

Den Norske Turistforening har også jubilert og blitt 150 år, og DNT Drammen og Omegn 130 år. Og det var Vinje som var den kulturelle garantist for ferdalaget, noe som ble balansert ut ved at foreningens formann garanterte for Vinjes byggeprosjekt Eidsbugarden.

Men drammenserne har også et par jubileer på tampen av året som kan minne oss om at det er ikke bare når det gjelder essayistikk eller friluftsliv at byen er en del av historien.

27. desember var det 170 år siden Norges første arbeiderforening ble etablert i Tollbugata. Marcus Thrane sørget for at Drammen fikk en smak av den europeiske våren i 1848. Men, drammenserne og lokalavisa kvittet seg bare dager senere med denne brysomme redaktøren. Det ble også i første omgang lite ut av den europeiske vårløsningen i 1848, men Thrane store sak, den almene stemmeretten, ble til slutt en sak for oss alle. Som takk for innsatsen ble Thrane dømt av Høyesterett for oppvigleri og forlot etter hvert landet.

I løpet av jula har Drammen nokså ubemerket passert nok et interessant jubileum.

Raufoss Ammunisjonsfabrikk fikk 4. desember 1958 Regjeringens tillatelse til eksport av ammunisjon til Cubas diktator Fulgencio Batista. Men det var ikke tid til å produsere ammunisjonen så denne måtte «lånes» fra amerikanske overskuddslagre. Og lille julaften var det 60 år siden varene ble skipet fra Drammen havn med lasteskipet Sporonia. En uke senere tok imidlertid Fidel Castro over makten på Cuba og kunne 21. januar 1959 meget overrasket glede seg over tiltrengt ammunisjon fra Norge.

Aftenposten har på tampen av året vært travelt opptatt av å avskrive den arabiske våren.

Samtidig synes verken pressen i hovedstaden eller i provinsen å ha lagt merke til at mens det er mange tegn på at vi nærmer oss vinter, er også en ny europeisk vår på gang. European Spring policy som i år ble lansert av organisasjon DiEM25 og har som visjon et demokratisk, solidarisk og bærekraftig Europa hvor en Green New Deal er en del av programmet.

2018 er også året da Drammen ble universitetsby og realiserte en visjon som lenge ble oppfattet som en utopi av realistene blant oss.

Så et juleønske for  2019 er at vi ikke glemmer at den mest kraftfulle felles visjonen som byen noen gang har hatt var miljø- og kunnskapsbyen Drammen.

Og kanskje er det også greit å tenke på at vi nok en gang kan bli en by i verden.

Les også

Digre trær skal bevares i villastrøk

 

Kommentarer til denne saken