Gå til sidens hovedinnhold

Drammen Frp burde reagert overfor Hovengen

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Frps lokalpolitikere i Drammen opptrer påfallende unnvikende etter at Viken Frp besluttet å suspendere Ole Hovengen fra sine verv i fylkeslaget.

Årsaken til suspensjonen er at Hovengen, sammen med 28 andre Frp-ere, har vært aktive på Facebook-gruppen til Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN), en organisasjon som er islamfiendtlig og ofte involvert i kontroverser. Dette til tross for at partileder Siv Jensen har vært tydelig på at SIAN-medlemskap for Frp-ere er «uforenlig», noe Drammen Frps ordførerkandidat Ulf Erik Knudsen har gjentatt flere ganger.

Ole Hovengen trakk seg riktig nok fra fylkesstyret før suspensjonen lå på bordet. Det er likevel ingen tvil om hvor det ville endt hvis han ikke hadde gjort det. Suspensjonen var allerede behandlet, og fylkesleder Liv Gustavsen har vært klokkeklar i hele prosessen: – Jeg er ikke fornøyd med at hans navn igjen dukker opp i forbindelse med dette.

Det er nemlig andre gang at Hovengen er en sak på fylkeslederens bord i forbindelse med sin aktivitet på SIANs Facebook-sider. I sommer stormet det rundt han igjen da han sammenlignet somaliske Marian Husseins hijab med «SS-uniform».

Likevel løfter ikke lokallaget i Drammen en finger. Selv om Hovengen er kontroversiell også lokalt, og mange har reagert på hans uttalelser på SIAN-gruppen, så kommer det ingen reaksjon, verken av streng eller mild art. Han sitter dermed trygt i vervet som politisk nestleder i Drammen Frp og som nyvalgt nestleder kommunens kontrollutvalg.

Partiets gruppeleder Ulf Erik Knudsen har vært uvanlig ordknapp etter at saken ble kjent. Knudsen og mangeårig lokal- og fylkespolitiker Lavrans Kierulf viser til lokallagsleder Jon Helgheim, som er partiets innvandringspolitiske talsmann på Stortinget. Han svarer kort at lokallaget ikke har noen sak å behandle. At det er en «ikke-sak». På spørsmål om ikke lokallaget burde tatt affære da aktiviteten til Hovengen ble kjent via NRK, noe som var grunnlaget for at fylket reagerte, svarer Helgheim at partiet «ikke har for vane å opprette saker mot folk fordi mediene ber om det».

Det er imidlertid ikke mediene som har bedt Viken-leder Liv Gustavsen om å suspendere Ole Hovengen. Den avgjørelsen har hun og fylkeslaget tatt på egen hånd. De har samtidig også håndtert en sak mot Frp-er Asle Hoel Knai fra Hurdal. Den viste seg imidlertid enklere å løse, fordi Knai la seg flat og meldte seg ut av SIAN-gruppen med en gang.

Dette viser at det ikke er opplagt hva slags reaksjon som er den rette. Det har heller ikke Drammens Tidende noen mening om i Hovengens tilfelle.

Det oppsiktsvekkende er at et lokallag på den ene siden og et fylkeslag på den andre, i ett og samme parti, har totalt motsatt virkelighetsoppfatning om denne saken. Der Viken Frp tar grep, virker Drammen Frp fullstendig handlingslammet. For fylkeslaget må det virke rart at lokallaget nærmest hever seg over deres beslutning og stempler det som en ikke-sak.

Det vanlige i organisasjonslivet er at saker løses på lavest mulig nivå, altså i lokallaget. Derfor kan vi bare spekulere i hvorfor Drammen Frp ikke tok Hovengen-saken i egne hender først. Om det var derfor fylkeslaget opprettet egen sak.

Det kan også hende at dette handler om politisk uenighet. Hovengen er sterkt islamkritisk og beveger seg ofte helt på grensen til det akseptable. Noen vil mene, også folk i hans eget parti, at han tråkker langt over. Men når Drammen Frp ikke reagerer på Hovengens gjentatte aktiviteter i SIAN-gruppen, sier de samtidig at det er greit.

En annen og kanskje den mest sannsynlige forklaringen på hvorfor Helgheim og co. er så unnvikende, er at de ikke orker å ta belastningen det vil være med et oppgjør med Ole Hovengen, og dermed mange av hans støttespillere. At rabalderet det vil skape, ikke veier opp for fordelene ved en eventuell suspensjon eller annen form for skittentøyvask.

Viken Frp har uansett påført Hovengen en alvorlig ripe i lakken. Det vil selvsagt hefte ved all hans politiske aktivitet og tillit fremover, dermed også ved hans eget partilag Drammen Frp. Det lønner seg neppe i lengden.

Les også

Oppvaskmøte etter Hovengens SIAN-aktivitet: – Medieskapt konflikt

Fylkeslederen oppretter sak mot Hovengen etter Facebook-innlegg

Les også

Frp-fylkeslederen sa ifra i sommer. Nå kaller hun Ole Hovengen inn på teppet igjen

Kommentarer til denne saken