Drammen ligger under landssnittet på sykling. Arbeidsplassen din kan gjøre noe med det

Av
DEL

KronikkDette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er verdens bilfrie dag 22. september. Så hva passer vel bedre enn å bruke anledningen til å løfte frem en aktiv reisevei og sykkel som et fullgodt alternativ til bil. Verdens bilfrie dag er sykkelens dag.

I Drammen tas tre prosent av alle reiser på sykkel, hvilket er under landsgjennomsnittet. Våre politikere har mål om en dobling innen 2023. Da må vi sette i gang arbeidet nå.

Det krever aktiv satsing og samarbeid mellom befolkningen, bedrifter og kommunen. Det er viktigere enn noen gang å velge en aktiv reisevei til jobb. For å minimere smittespredning anbefales vi fortsatt å minimere bruken av kollektivtransport. La oss sammen sørge for at endringen i transportvaner tas ut i mer sykling og gange, ikke bilbruk.

Sykkelandelen øker og enda flere ønsker å sykle dersom det tilrettelegges bedre på arbeidsstedet. Trygg sykkelparkering med plass til alle, mulighet for å dusje og skifte samt motivasjon fra ledelsen er viktig for at flere skal velge sykkel. Dette er sentrale faktorer i en egen sertifiseringstjeneste i regi av Syklistenes Landsforening, kalt Sykkelvennlig arbeidsplass.

Fordelene med å sykle til jobben er mange, noen av de viktigste er:

  • Bedre fysisk og psykisk helse for de ansatte
  • Styrket omdømme for bedriften knyttet til miljø- og bærekraftsmål
  • En bedre folkehelse og et lavere sykenærvær – og fravær

Sykler du til jobben, får du en god og frisk start på dagen, man skjerper konsentrasjonen og godt humør er en liten ekstra bonus. En aktiv reisevei til og fra jobb er et forebyggende helsetiltak som er bra for den enkelte, for bedriften og for samfunnet.

Vi i Syklistenes Landsforening lokallag Drammen, Lier, Asker oppfordrer næringslivet til å ta grep. Vi hjelper dere gjerne i gang, gir råd om tilrettelegging og kan til og med sertifisere arbeidsplassen som sykkelvennlig.

Bedriftene i drammensregionen har ulike utgangspunkt, men alle kan gjøre tiltak for at arbeidsstedet blir mer sykkelvennlig. Samtidig må kommunen bidra med å få til en god, trygg og effektiv avvikling av sykkeltrafikken i bybildet og etablere ordninger som motiverer bedrifter til å tilrettelegge på arbeidsstedet.

Å sykle til og fra jobb er en bærekraftig og fremtidsrettet løsning, som vil kunne bidra med et reelt løft for folkehelsen. Så kjære bedrifter i drammensregionen, bli med på sykkeldugnaden. Dere er velkommen til å utfordre oss i lokallaget, vi står klar til å hjelpe til.

Møt oss gjerne 22. september i krysset Bybrua og Skutebrygga. Vi deler ut lykter til alle syklister fra klokka 07.00 og tar gjerne en diskusjon om hvordan vi får flere til å velge sykkel i det daglige i vårt område.

Gratulerer med dagen og la den bli den dagen bedriften deres satser på sykkel som fremtidens transportmiddel til jobb.

Les også:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken