For de som trodde freden hadde senket seg i MDG, kom nok gårsdagens nyhet om at Ståle Sørensen og Rose Jahanfarah er vraket fra kommunestyregruppen som en bombe.

Men et parti som ikke har gjort annet enn å krangle siden de kom inn i kommunestyret, der personkonfliktene er så åpenbare, maktkampen så tilspisset og mistilliten så stor, kunne ikke late som alt er bra særlig lenger. Et slikt parti får lite tid til å drive politikk, og resultatene blir deretter. MDGs magre gjennomslag i budsjettforhandlingene viser det.

Hovedårsaken er personstriden mellom gruppeleder Cathrin Janøy og Ståle Sørensen, som har null tillit til hverandre. Janøys ultimatum – enten Sørensen eller meg – vitner om rå maktkamp, men også at Janøy har jobbet i det stille for å berede grunnen. Partiet sentralt har vært involvert hele veien, antakelig for å sikre at det nå blir ro i rekkene og for å finne en løsning for alle parter.

Men det blir neppe harmoni i Drammen MDG med dette.

Da konflikten var på sitt varmeste i fjor sommer, skrev Drammens Tidende om et parti i krise. Hva kaller man da et parti som står ribbet tilbake etter at det ene MDG-hodet etter det andre har rullet ut av kommunestyregruppa? Først ut var Herman Ekle Lund, som senere meldte overgang til Venstre. Nå er altså to av partiets mest markante lokalpolitikere kastet på dør av sine egne, og tilbake står Cathrin Janøy og Kari Palm.

Drammen MDG er nå et havari av et parti.

Ved å kappe hodene av Sørensen og Jahanfarah vokser det trolig opp et nytt problem. De to utstøtte har nemlig ingen planer om å forlate partiet, og dermed har MDG havnet i den høyst spesielle situasjonen at de har to kommunestyregrupper: MDG 1 og MDG 2. Et førstelag og et andrelag. Og som i idretten hender det ikke sjelden at det er andrelaget som plutselig stikker av med seieren.

Sørensen og Jahanfarah har nå havnet i vippeposisjon i kommunestyret, noe som gjør det rødgrønne samarbeidet skjørt. Dette er en maktposisjon den nye MDG-duoen trolig vil bruke for alt den er verdt, både for å få gjennomslag for politikk og posisjoner. De sitter begge i kommunens mektigste politiske organ, formannskapet, Sørensen er varaordfører og hvis Sørensen også vil kreve gruppelederstatus for MDG 2, noe som vil være en provokasjon i seg selv, så sitter de på langt mer innflytelse enn MDG 1.

Sørensen uttaler riktig nok til Drammens Tidende at det er mer grønn politikk å hente hos posisjonspartiene. Jahanfarah på sin side er mer åpen for å samarbeide med høyresiden. Politikken kommer foran samarbeidsavtalen, ifølge henne.

Men det er fremfor alt en svært uheldig situasjon MDG som parti har havnet i med denne liksom-exiten. Og partiet sentralt, som ikke har klart å rydde opp i konflikten, må bære mye av ansvaret.

Det må også Sørensen, som ikke innser at han har mistet partigruppens tillit. Men alle som kjenner Ståle Sørensen, vet at han ikke gir seg uten kamp. Og det blir det nå. Til og med hans argeste kritikere står på sidelinjen og heier, for de mener han er en politiker som trengs i drammenspolitikken. Eller de gleder seg over å se et MDG i full oppløsning.

For Cathrin Janøy, som skal representere det «egentlige» MDG, blir dette en uholdbar situasjon. For hva er det egentlige MDG nå? Skal man forholde seg til første- eller andrelaget?

Lokallaget sitter på en slags nøkkel, men også det er splittet i synet på personkonflikten Sørensen versus Janøy. Det skal snart velges nytt styre og styreleder, men partiet sliter med rekrutteringen – naturlig nok. For hvem vil frivillig ta på seg jobben med å rydde opp i et konkursbo av et parti?

MDG, som gjorde et brakvalg høsten 2019 og kom inn med fem representanter i kommunestyret, har endt opp som en enorm skuffelse for alle som ønsket seg en ny grønn retning for Drammen. Det er i det hele tatt vanskelig å se for seg hvordan de dype konfliktene skal repareres på kort sikt, når man ikke har klart det hittil. Å stille med to konkurrerende lag i kommunestyret er heller ingen bærekraftig løsning for å bygge partikultur og grønn politikk. I lokalpolitikken er det nemlig slik at man er valgt som person for fire år og kan ikke byttes ut.

Inntil neste episode i sagaen om Drammen MDG, er det dette MDG-velgerne får. Eller de kan håpe på neste sesong, det vil si valget i 2023.

Les også: