Gå til sidens hovedinnhold

Drammen Sp ser tydeligvis ikke de reelle utfordringene med islam

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når en lokal toppolitiker for Senterpartiet (Sp) i Drammen uttaler seg om innvandring og islam, skal man lytte. Særlig fordi Sp har et betydelig medansvar for den masseinnvandringen vi har hatt siden 1980-tallet.

I de over 30 årene jeg har vært aktiv politiker, kan jeg ikke huske at Sp har fremmet et eneste forslag som ville bremse utviklingen.

I et debattinnlegg iDT meninger angriper Simon Nordanger (Sp) et innlegg jeg har hatt om behovet for å reformere islam, der jeg også påpeker klare negative sider ved muslimske gruppers holdninger og aktiviteter. Nordanger mener at jeg tåkelegger den religionspolitiske debatten. Slik jeg ser det, er det Sp-politikerne som tåkelegger, og som ikke går inn i de reelle utfordringene med islam.

Nordanger ser ikke poenget imin påpekning av at praktiseringen av kristendommen i vestlige moderne demokratier har gjennomgått en vesentlig modernisering. Kristendommen praktiseres ikke i det moderne Norge som man gjorde i år 1820 eller i 1920. Mens en tilsvarende modernisering ikke har skjedd i islam.

Nordanger mener at vi må «…. ta hensyn til at det religiøse livet og kulturen blir en identitetsfaktor for mange innvandrere og deres barn, i møte med det norske samfunnet …..derfor er det nødvendig å la folk føle eierskap til sin identitet og fortid….. det gjøres ikke ved å diktere hvordan deres religiøse og kulturelle liv skal se ut.»

Det er her Sp og jeg er på kollisjonskurs. Jeg mener det er deler av islamsk praksis som har et skrikende behov for modernisering og reform. Da snakker jeg blant annet om at islam må akseptere universelle rettigheter i et moderne samfunn som menneskerettigheter, religionsfrihet, toleranse og fri vitenskap. I tillegg verdier som er sentrale i den moderne vestlige verden som likestilling, demokrati og ytringsfrihet. Dette er grunnleggende verdier i et moderne samfunn.

Det er også åpenbart at en del grupper av muslimer har brakt med seg en volds- og æreskultur som ikke har noen plass i et sivilisert moderne samfunn. Dette ser vi stadige eksempler på. Denne delen av kulturen må tøyles gjennom konkrete og strenge tiltak fra regjering, Storting og politi. Dialog-politikken som så langt ser ut til å ha forrang, både på riksplan og i Drammen, har ikke ført fram.

Et forslag jeg tar opp i mitt innlegg i Drammens Tidende er et forslag om at prekener må gjøres på norsk i alle muslimske trossamfunn. Det vil åpenbart øke motivasjonen for at innvandrere lærer norsk. Sps svar på dette er at det ville undergrave religionsfriheten.

Drammen Sp og Nordanger har ikke fått med seg at islam i vesentlig grad er på kollisjonskurs med vestlige verdier. Selvfølgelig finnes det muslimer som er godt integrert, men de virker å være i mindretall.

La meg avslutte med en utfordring til Drammen Sp og innvandrermiljøene: La oss få stoppet hente-ekteskapene, som er en gjenganger i mange innvandrergrupper. Det bidrar åpenbart ikke til integrering eller modernisering av islam at man i stor grad henter ektefeller fra landsbygda i hjemlandet.

Les også:

Les også

Moren til terrordrepte Johanne (17) søkte tilbake til barndomshjemmet: – Drammen har vært et godt sted å være

Les også

Tente på Koranen på torget

Les også

Fasten er over – feiret med festmåltid

Kommentarer til denne saken