DRAMMEN: Etter at Drammenselva gikk over sine bredder og oversvømte sporene ved stasjonen, besluttet Bane NOR å stanse all togtrafikk.

Årsaken var at 20 drivmaskiner i sporvekslene måtte monteres ut. Da kunne ikke Bane NOR lenger garantere at togtrafikken avvikles trygt nok.

Det betydde bråstopp i all togtrafikk til og fra stasjonen.

– Vi hadde gjort noen forberedelser og stengt noen av sporene på stasjonen, men vannstanden viste seg å bli en del høyere enn det prognosene tilsa. Derfor valgte vi å stenge stasjonen for trafikk litt etter klokken 11 mandag formiddag, opplyser banesjef Bjørn Ståle Varnes på Bane NORs hjemmeside.

Åpnet igjen

Togselskapet måtte fjerne mellom 20 og 30 drivmaskiner mens vannet sto på sitt høyeste. Det er de som driver sporvekslene og inneholder sårbar elektronikk.

Mandag ettermiddag rundt klokka 16.20 melder Bane NOR at stasjonen er åpnet igjen.

– Nå har vannet trukket seg tilbake, og vi er i ferd med å sette drivmaskinene tilbake på plass og teste ut anleggene. Vi håper dette går greit, men vi trenger nok tiden fram til sent på ettermiddagen før togene kan begynne å gå igjen, sier han.

Pressesjef i Bane NOR Thor Erik Skarpen opplyser til Drammens Tidende at togreisende må regne med forsinkelser.

– Det vil ta litt tid før togene er i rute igjen, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Kan være ettervirkninger

Kommunikasjonssjef Gina Scholz hos Vy opplyser til Drammens Tidende klokka 16.45 at de har tatt tilbake bussene, og at tog allerede er i gang igjen.

– Det hender likevel at det er ettervirkninger når det har vært stengt så lenge, så forsinkelser kan derfor forekomme, sier hun.

Scholz anbefaler de reisende å holde seg oppdatert på trafikkmeldingene som kommer på appen deres.

Var kaotisk

Men før togtrafikken åpnet, var det kaotisk. Flere tog var innstilt, og da bussen som skulle fra Drammen til Sande like før klokka 16 kom, var klart at førstkommende tog noen minutter senere var innstilt. Neste tog, med avgang 17:26, skulle komme en halvtime senere.

Like etter rullet det imidlertid inn et tog på stasjonen, og en liten horde med håpefulle hoppet på toget i håp om snarlig reise mot Vestfold og Telemark.

Slik ble det ikke.

– Vi gjør oppmerksom på at dette toget har avgang 16:26 fra Sande. Men for de av dere som ikke gidder å sitte her og vente en halvtime, står det tre busser oppe på stasjonen nå, lød det fra konduktøren.

Etter noen sekunder kom dagens hjertesukk:

– Det er helt kaos. Det er vel ikke så mye annet å si. Det er helt vilt.