To politimenn som lener seg mot et tre i maisola, mens en gruppe ungdommer står og ler av Sians mange tåpelige påstander.

Kontrasten kunne ikke vært større til fjorårets voldelige opptøyer på Strømsø Torg i anledning Sians årlige opptreden. For de av oss som fryktet det verste, var det til å bli både lettet og stolt over at det gikk så bra som det gjorde denne lørdagen. Lars Thorsen og co. fremførte i hele to timer sitt kjente sammensurrium om islam. De ble i stedet møtt av motdemonstrantenes taktfaste slagord, hvite roser fra enkeltmuslimer som ville demonstrere med det gode, og viktigst av alt: Et stort skuldertrekk fra drammensere flest.

LES OGSÅ:

Det er mange grunner til at helgens markering gikk så fredelig for seg. Politiet har i lang tid planlagt hvordan de skulle unngå lignende gatekamper som sist, blant annet med forebyggende arbeid i ungdomsmiljøene, kroppsvisitering på stedet og en massiv jernring rundt torget. I tillegg fortjener en rekke enkeltpersoner og organisasjoner ros og en stor takk for at de har mobilisert og samarbeidet om mottiltak.

Ressurspersoner som jobber med byens ungdommer har gjort en særdeles viktig jobb med å arrangere alternative aktiviteter, som konsert i parken, tivoli og idrettsarrangement. De har også brukt de siste ukene til å snakke med ungdommene om hva ytringsfrihet er, om hvorfor politiet må beskytte Sian, og at det aller viktigste ungdommene kan gjøre er å ignorere, ikke la seg provosere selv om de blir aldri så forbanna og krenket, og holde seg unna. Innvandrerorganisasjoner og trossamfunn har også tatt ansvar og gjort en formidabel jobb i forkant.

Drammenssamfunnet var i det hele tatt langt bedre forberedt denne gangen og viste seg fra sin beste side. Et fantastisk eksempel på mottiltak som virker, er for eksempel at 1.000 ungdommer samlet seg til utekonsert i parken. Det er dette minnet som bør stå igjen etter denne maihelgen.

Sian har så å si ingen sympatisører i Drammen og fikk ingen beviser for sin påstand om at Drammen er et «shithole» som følge av innvandring. De fikk i stedet se et Drammen som står sammen mot dem. Med hele sitt flerkulturelle image.

Det store flertallet hadde tatt ordfører Monica Myrvold Bergs (Ap) oppfordring om å holde seg langt unnaStrømsø Torg denne formiddagen, og heller finne på noe annet.

Når vi lørdag ettermiddag puster lettet ut, og Strømsø Torg bare i løpet av noen minutter er tilbake til normale tilstander, så er det samtidig med en bismak. Selv om Sian i sin form mer latterlige enn skremmende, så koster freak showet deres enorme ressurser fra samfunnets side. Politiet vil foreløpig ikke si hvor mye penger de bruker på sikkerhet, bemanning og etterretning i forbindelse med Sian-markeringene i Drammen. Men vi snakker om enorme summer, ikke bare i Drammen, men i en rekke byer som står på turnélisten til den islamfiendtlige organisasjonen, år etter år.

Næringsdrivende på og rundt Strømsø Torg betaler også en høy pris, ved at de blir stengt inne i politisperringer og dermed må holde stengt i noen av ukens mest innbringende timer.

Ytringsfriheten skal vernes om og forsvares hver eneste dag, i det den skal «legge forholdene til rette for åpen og opplyst offentlig samtale». Men det er vanskelig å forstå Sians provokasjonsopplegg som et bidrag til en slik samtale. Særlig når prislappen blir så gigantisk. Snarere kan man snakke om et slags misbruk av ytringsfriheten, som kan bidra til å svekke det den egentlig var ment som. Det bør det også være rom for å diskutere fremover. I tillegg til om det ikke finnes mer egnede steder å henvise grupperinger som Sian å markere seg enn nettopp Strømsø Torg.

Drammensernes samstemte motytring overfor Sian i helgen kan kanskje vitne om en ny normal. At vi i fremtiden ikke trenger denne massive beredskapen, men heller viser frem byens yrende ungdoms- og kulturliv. Det er i alle fall lov å håpe.