Etterlyser frontfigurer til folketoget

Louise Winnes Prestgard, prosjektleder i Byen Vår Drammen, ønsker frontfigurer til folketoget som skal gå gjennom Drammen sentrum 17. mai.

Louise Winnes Prestgard, prosjektleder i Byen Vår Drammen, ønsker frontfigurer til folketoget som skal gå gjennom Drammen sentrum 17. mai. Foto:

Hvem skal bære banneret? Nå har du sjansen til å gå helt foran i det første folketoget i byen på over hundre år.

DEL

DRAMMEN: – Vi ønsker å finne to flotte drammensere som har skikkelig lyst til å få dette ærefulle oppdraget. Og alle kan søke. Vi trenger bare et par setninger med en begrunnelse, sier Louise Winness Prestgard, prosjektleder i Byen Vår Drammen (BVD).

Det er 17. mai-komiteen og BVD som plukker ut de to heldige innbyggerne. De som har lyst til å fronte det historiske toget kan melde seg ved å gå inn på drammen.no eller facebooksiden Drammen.

Banneret, som måler 1,5 x 6 meter, blir det første tilskuere får se, også foran selveste Strømsgodset musikkorps, som skal lede an i toget.

– Vi satser på kjempeengasjement! Som liten var det alltid stor stas å kunne bære dusken. Kanskje det å bære banneret blir like gjevt, smiler Prestgard.

Slik ser banneret som skal fronte folketoget 17. mai.

Slik ser banneret som skal fronte folketoget 17. mai.

Hårete mål

De to som blir plukket ut må ha rundt 45 minutter å avse på nasjonaldagen. I tillegg må de prøvegå løypa sammen med Prestgard dagen før.

– Det er jo en fordel at de som leder toget, kan ruta, ler hun.

Selve folketoget vil ha avgang fra Strømsø torg klokken 13.

Som i mange andre norske byer skal folketoget i Drammen også favne foreningslivet. Og prosjektlederen forteller at interessen blant byens foreninger er stor. I skrivende stund har 14 ulike lag og foreninger meldt seg på, men Prestgard er åpen for påmeldinger helt fram mot selve nasjonaldagen.

– Dette er første året. Folketoget er tenkt å bli en tradisjon som skal vokse. Vi har allerede fått mange tilbakemeldinger om foreninger som vil bli med fra neste år. Målet er at vi etter hvert skal ha et av landets flotteste folketog – helt på linje med det de har i Trondheim og Bergen, sier hun.

Forventninger til russen

I år blir det altså to festtog. Barnetoget klokka 10.00 og folketoget for drammensere flest klokka 13.00. Det tradisjonsrike russetoget blir også en del av folketoget. Og ifølge prosjektlederen i BVD er russen i rute med forberedelsene.

– Vi har god kontakt med russen og samarbeider for at det skal bli en rød tråd i toget. Velvillig skoleledelse har også latt russen få lage innslag i skoletiden. Vi har med andre ord store forventninger. Russen skal være prikken over i-en i toget og kommer helt til slutt.

Prestgard lover stor bredde og variasjon med spennende og morsomme innslag som vil speile mangfoldet, så vel som frivilligheten i byen.

– Det bli rett og slett mye fint å se på i folketoget som går fra Strømsø torg og ender på Torget etter en liten rute på Bragernes en halvtime senere. Men først må vi altså finne de to som skal lede selve toget, sier Prestgard, som håper det blir kamp om det ærefulle oppdraget.

LES OGSÅ:

I år får ikke russen eget tog: – Vi ser på dette som positivt

Borgertog for første gang på 100 år

Jeg fikk vite at det er lov å «stirre» på folk

Artikkeltags