Inviterer mamma, pappa og besteforeldre på livreddende kurs

Pappa Jon Lindland Korvald med lille Jan Fredrik, ti måneder, var blant deltakerne førstehjelpkurset på treningsenteret.

Pappa Jon Lindland Korvald med lille Jan Fredrik, ti måneder, var blant deltakerne førstehjelpkurset på treningsenteret. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vet du hva du må gjøre hvis barnet ditt setter noe halsen, blir utsatt for brannskade eller får kramper? Et treningssenter i Drammen har tatt alle foreldres verste mareritt på alvor og arrangerer jevnlig førstehjelpskurs.

DEL

DRAMMEN: Det finnes få førstehjelpskurs spesifikt på barn og spedbarn. Det ønsket treningssenteret Moov å gjøre noe med.

I regi av senterets barselkafé; Moov Mamma inviterer de foreldre, kommende foreldre og besteforeldre til førstehjelpskurs på barn og spedbarn. Så langt har tilbudet vært en kjempesuksess med fulltegnede kurs hver gang.

Kurs én gang i måneden

Isabelle Aguilera (t.v.), den ene av to initiativtakere til førstehjelpskurset, sammen med instruktør Cathrine Nedberg.

Isabelle Aguilera (t.v.), den ene av to initiativtakere til førstehjelpskurset, sammen med instruktør Cathrine Nedberg. Foto:

Det er tett med barnevogner i kafeen til helsestudioet en isglatt torsdag i januar. Det er barselkafé og førstehjelpskurs. For femte gang arrangeres kurset og alle de tjue plassene er for lengst fylt opp.

– Vi prøver å arrangere førstehjelpskurs én gang i måneden, forteller Isabelle Aguilera, en av de to initiativtakerne til kurset og ansatt ved senteret.

Kursene veksler mellom å holdes på dag- og kveldstid og har en varighet på to timer. Deltakerne får innføring i livreddende førstehjelp og inneholder både en teoretisk og praktisk del. Temaer som blir berørt spenner fra fremmedlegeme i luftveier, hjerte- og lungeredning, forgiftninger til alvorlige og akutte barnesykdommer.

Ferskvare

Martine Backer-Owe (t.v.) får instruksjon av kursleder Cathrine Nedberg.

Martine Backer-Owe (t.v.) får instruksjon av kursleder Cathrine Nedberg. Foto:

To eksterne fagpersoner veksler på å være instruktører på kurset, som er ment som et lavterskeltilbud hvor alle kan delta.

– For å unngå at folk melder seg på og ikke møter, har vi har innført en kursavgift på 200 kroner per person. Når kanskje 40 står på venteliste, er det kjedelig at plasser står tomme, forklarer Aguilera.

I dag er det Cathrine Nedberg som står for undervisningen. Til daglig jobber hun som autorisert ambulansearbeider ved Vestre Viken.

– Vi merker at kursene er et kjærkomment tilbud. Mange føler at de ikke har nok kunnskap, og i alle fall ikke når det gjelder barn. I tillegg er førstehjelp ferskvare som jevnlig må øves på, sier hun.

Nedberg påpeker at selv om det meste er likt, er det fysiologiske forskjellig som størrelse og proporsjoner. I tillegg reagerer barn annerledes på sykdom. Å kunne bedømme allmenntilstand er også viktig, forteller ambulansearbeideren.

– Uansett hva du gjør, så er det viktig å gjøre noe, som å sjekke bevissthet, luftveier – og ringe 113. Der får du hjelp og veiledning til hjelpen når fram, sier hun.

Applauderer tilbudet

Treningssenteret Moov arrangerer jevnlig førstehjelpskurs rettet mot barn. Kursene er populære både hos foreldre og besteforeldre.

Treningssenteret Moov arrangerer jevnlig førstehjelpskurs rettet mot barn. Kursene er populære både hos foreldre og besteforeldre. Foto:

Jon Lindland Korvald har akkurat påbegynt pappaperm. Sammen med Jan Fredrik, fem måneder, er far og sønn på førstehjelpskurs.

Den stolte pappaen applauderer tilbudet, men synes det er litt underlig at det ikke tilbys på helsestasjonene.

– Hvis uhellet skulle være ute, er det godt å vite at jeg kan håndtere det og ta vare på det kjæreste jeg har. Det er åtte år siden jeg sist var på førstehjelpskurs, det var i Forsvaret og var ikke tilpasset barn, forteller han.

Mens det pludres og bysses i storsalen på Moov har Cathrine Nedberg tatt fatt på undervisningen.

På lilla matter ligger treningsdukker på størrelse med spedbarn. Martine Backer-Owe, mammaen til fem måneder gamle Helmer, har tatt med seg mann og barn og er førstemann ut til å demonstrere sine nyervervede og livreddende kunnskaper.

– Vi er ikke ukjent med førstehjelpskurs, men på barn er helt nytt for oss. Dette er veldig bra, sier pappa'n til Helmer, Erik Smith.

Pappa Erik Smith med lille Helmer, fem måneder, er på førstehjelpskurs. Mamma Martine Backer-Owe (i bakgrunnen t.v.) får instruksjon av kursleder Cathrine Nedberg.

Pappa Erik Smith med lille Helmer, fem måneder, er på førstehjelpskurs. Mamma Martine Backer-Owe (i bakgrunnen t.v.) får instruksjon av kursleder Cathrine Nedberg. Foto:

LES OGSÅ:

Artikkeltags