Her brenner det mest i Norge

BILLIG FORSIKRING: Røykvarslere er for de fleste hjem en billig forsikring. Minst én i hver etasje, men helst fler.

BILLIG FORSIKRING: Røykvarslere er for de fleste hjem en billig forsikring. Minst én i hver etasje, men helst fler. Foto:

Ferske tall innhentet av Trygg Forsikring viser at Drammen kommune er blant de stedene det brenner mest i Norge.

DEL

DRAMMEN: Ikke overraskende er flest antall branner i kommuner med flest innbyggere, men dersom man ser antall branner i forhold til innbyggerne i de største kommunene er virkeligheten en annen.

Samtidig viser ferske undersøkelser at færre omkommer i brann.

Namsos og Drammen topper statistikken

Tallene fra Tryg Forsikring viser flest antall branner per 100.000 innbyggere i de største kommunene i perioden 1. mai 2016 til 30. april i år. Namsos topper statistikken med 99,61, deretter kommer Drammen med 98,1. Videre på lista ligger Oslo og Holmestrand.

For brannsikkerhet ser man at nettene i desember og januar er farligst.

– De farligste boligbrannene oppstår om natten. Da har du liten mulighet til å oppdage brann i tide såframt ikke røykvarsler vekker deg, sier Setnes.

Ifølge forskriftene skal alle ha minst én varsler i hver etasje. Tryg anbefaler å ha én eller helst flere optiske røykvarslere med trådløs sammenkobling.

LES OGSÅ: Kovacs signerte for Godset

Færre omkommer i brann

Tryg Forsikring skriver også i sin rapport at det aldri før har omkommet så få mennesker i brann i Norge. 2017 blir trolig brannsikkerhetens beste år.

I fjor omkom 40 mennesker i brann, og brannvesenet rykket ut på 3.138 branner i private hjem. Det tilsvarer omtrent ni branner hver eneste dag i snitt. Av disse brannene var 43 prosent forårsaket av komfyren på kjøkkenet.

2017 utpeker seg som et svært godt år for brannsikkerhet. Ved utgangen av november er det registrert 22 omkomne hittil i år.

– Det er en formidabel utvikling i riktig retning at færre og færre dør i branner. Folk er mer bevisste på sin egen brannsikkerhet nå enn før, sier Øyvind Setnes, forebyggingsekspert i Tryg Forsikring.

LES OGSÅ: Innstilte tog og færre avganger

Slik sikrer du deg mot brann

I rapporten fra Tryg Forsikring listes det opp noe tips til hvordan du kan sikre deg mot brann:

  • Tilstrekkelig antall røykvarslere, helst én i hvert rom.
  • Test røykvarslerne jevnlig, helst hver md.
  • Bytt batteri 1. desember hvert år og rengjør røykvarsleren.
  • Bytt ut røykvarsleren hvert 10. år.
  • Røykvarslerne skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
  • I boligene med flere etasjer bør røykvarslerne plasseres i nærheten av trappene, slik at alarmlyden bærer lettere gjennom etasjene.

– Vi vet at røykvarslere hvert år redder livet til et titalls mennesker, sier Setnes.

Artikkeltags