DRAMMEN: De fire navnene det står mellom er Winsnes, Skuld, Majas og Dramn.
151 forslag kom inn.
– Vi ble overrasket! sier Malin Gulhaugen som blir daglig leder på kafeen.
Fra de 151 forslagene er det nå plukket ut fire som drammenserne kan stemme på. (Se begrunnelsen for navnene lenger ned i artikkelen)
– Fellestrekket er uvanlige kafénavn, god tilknytning til Drammen og forhåpentligvis er de lette å huske, sier Gulhaugen om grunnen til at det ble disse fire finalistene.
Gulhaugen synes det er kjempespennende at det nå er opp til drammenserne å avgjøre hvilket navn kafeen får.
– Jeg har en favoritt, men jeg sier det ikke, sier hun.
Avstemningen avsluttes neste fredag, 10. februar, da skal det nye navnet være klart.
Her er begrunnelsene for navnevalgene:
WINSNES
«I 1845 ble det som skulle bli en av Norges mest berømte kokebok publisert: Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdninge. Dette var en omfattende beskrivelse av alt fra matstell og slakting, til husdyrstell, lysestøping og hagedyrking. Det er ikke sikkert at prestefruen Hanna Winsnes, født og vokst opp i Drammen, var helt klar over at arbeidet hun la ned i denne kokeboken skulle bidra til å nærmest profesjonalisere husmorsyrket. Hennes fokus på renslighet og god utnyttelse av råvarer, blir i ettertiden sett på som et viktig bidrag til folkeopplysningen på slutten av 1800-tallet. Men hun var ikke bare en viktig bidragsyter i hygienespørsmålet, Hanna Winsnes fra Bragernes var faktisk også vår første kvinnelige romanforfatter med flere lærebøker, underholdningsromaner, barnefortellinger og dikt.»
SKULD
«Betzy Kjelsberg: Kvinnesaksforkjemperen, politikeren og fabrikkinspektøren fra Svelvik. Kjelsberg var en ekte foregangsfigur i kvinnekampen og var med på starte Norsk Kvinnesaksforening i 1885. Lokalt bidro hun massivt, fra 1894 til 1903 startet hun opp flere kvinneforeninger i Drammen: Kvinnelig handelsstandsforening, Drammen kvinnesaksforening, Drammen sanitetsforening og Drammen kvinneråd. Diskusjonsgruppa «Skuld» ble stiftet av Kjelsberg i 1883, og var en forløper til Kvinnesaksforening. Dette var en diskusjonsgruppe for og med kvinner, der målet var å fremme kvinners rettigheter i samfunnet. Skuld er også navnet på en av de tre skjebnegudinnene i norrøn mytologi, de bestemmer over menneskenes skjebne og Skuld representerer fremtiden.»
MAJAS
«Hvem hadde sett for seg at ansettelsen av den 27 år gamle Maja Schaanning i 1915 som biblioteksjef for folkebiblioteket i Drammen skulle vise seg å bli et 40 år langt og viktig kapittel i bibliotekets historie? Unge Schaanning fra Trøndelag dro tidlig ut i verden, nærmere bestemt USA og New York Library School der hun utdannet seg til bibliotekar. Hun dro hjem til Norge med verdifull teoretisk bakgrunn og et unikt engasjement for bibliotek og litteratur. Maja ble ekstremt viktig for oppbyggingen og utviklingen av biblioteket i Drammen, og da hun gikk av med pensjon i 1956 hadde boksamlingen økt fra 16.000 til 100.000 medier. Hun var, og er, et viktig symbol på bibliotekets kunnskapsrolle og betydning i samfunnet og ønsket om stadig utvikling og forbedring.»
DRAMN
«Byen vår fikk navnet sitt etter sammenslåingen av Bragernes og Strømsø i 1811. Navnet Drammen har røtter i det norrøne skriftspråket, Drafn var navnet på den innerste delen av Drammensfjorden og Drofn var navnet på Drammenselva og muligens et eldre navn. Det vi vet helt sikkert er at disse navnene spiller på bølger og uklart vann. Drammen betyr altså den bølgende på norrønt. I middelalderen fikk vi en utvikling i språket vårt, og f ble til m. Dramn symboliserer derfor det historiske navnet på elvebyen vår, fra det norrøne drafn og drofn, og utviklingen av navnet i middelalderen til det klingende navnet DRAMN som betyr bølger.»
LES OGSÅ:
- Disse skal drive byens nye kafé
- Kultursatsing gir utlånsøking
- Fikk pris og terningkast seks – ingen lånte boka
- Dette er bøkene som ingen låner på Drammensbiblioteket