Gå til sidens hovedinnhold

- Drammen har knekt koden

Artikkelen er over 6 år gammel

Look to Drammen! Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner berømmer Drammen kommune for at de har lykkes med å få flere i pleie- og omsorgssektoren til å jobbe fulltid.

DRAMMEN: - Dette har vært en god start på uken for meg, sa Sanner etter å ha hørt hvordan Drammen kommune har lyktes i å få flere ansatte i pleie- og omsorgsektoren til å jobbe fullltid.

Knallstarten på uken fikk han i lokalene til Helse- og omsorgsetatens utviklingsenhet Skap Gode Dager i Wergelandsveien

- Dere har knekt koden. Både brukere, ansatte og arbeidsgiver er fornøyde. Dere har vært modige, som har utfordret det etablerte, roste Sanner.

Statsråden likte godt det han hørte, og mener mange kommuner har mye å lære av Drammen på dette området.

Mot og vilje

- Jeg er veldig imponert. Det er jobbet veldig systematisk og bra, sier Sanner til dt.no

Det fem år lange prosjektet som skulle få flere ut i heltidsstillinger og redusere antall småstillinger har gitt resultat. Det er nå 698 heltidsansatte i pleie- og omsorgssektoren. Det er 162 flere enn i 2009. Det er også en liten reduksjon i tallet på småstillinger under 20 prosent.

Tove Paule (H) er leder i Partssammensatt Samarbeidsutvalg, som har vært styringsgruppe for prosjektet. Det står mye på viljen, sa Paule i innlegget sitt.

- Og jeg tør påstå at viljen ikke alltid har vært på topp i alle virksomheter, erklærte hun.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er enige i at det handler mye om vilje.

- Mange faktorer spiller inn. Det trengs både mot, vilje og verktøy for å håndtere dette, slår Sanner fast.

- Er kommuner for lite modige, slik du ser det?

- En del kommuner går i gamle spor, og det blir med praten. Drammen har gått fra ord til handling.

Nye turnusvrier

Nå vil statsråden «spre ordet» om hvordan man har lykkes i Drammen til andre kommuner. Også i et statlig prosjekt som er på gang for å fremme heltidskultur vil Drammen bli trukket fram som et eksempel til etterfølgelse.

Elisabeth Bakken har vært prosjektleder få full tid hele veien, og var den som briefet statsråden om arbeidet og resultatene som er oppnådd. Men Sanner fikk også høre erfaringer fra ansatte i noen virksomheter, som har implementert den nye heltidskulturen.

Nye måter å tenke turnus på er nøkkelen. I såkalte samarbeidsturnuser jobber ansatte på tvers av enhetene i en virksomhet, de går vakter både i hjemmesykepleien og på sykehjemmet.

«Overbooking» er et annet grep. Ressurser er flyttet over fra vikar til faste stillinger. Det innebærer  ikke at det skal være flere folk på jobb, men gi mer stabilitet. For å ha kostnadskontroll med slik overbooking, er det helt nødvendig at ledelsen er tett på, og følger nøye med, fikk Sanner vite.

Langvakter på 13 timer bidrar også til færre småstillinger. Langvakter er det bare i boliger, og både ansatte og beboere er veldig godt fornøyd.

Den største utfordringen fremover blir å få vekk enda flere av de bittesmå helgestillingene. Det er bøygen, så lenge de aller fleste ikke vil jobbe mer enn hver tredje helg.

Kommentarer til denne saken