Får spraye videre

Artikkelen er over 3 år gammel

Lovlig grafitti har ikke gitt mer ulovlig tagging i Drammen, mener rådmannen og vil la grafittikunstnerne fortsette.

DEL

DRAMMEN: I fjor gikk kommunen bort fra nulltoleranse for all grafitti og tagging. I et prøveprosjekt ble det tillatt med gatekunst og grafitti på utvalgte steder, mens tagging fremdeles er forbudt.

Nå er prøveprosjektet evaluert, og rådmannen går inn for å videreføre det i 2015.

Ved utgangen av prøveperioden blir det en ny evaluering.

LES OGSÅ: Egen vegg for grafitti og gatekunst

Tagging - fortsatt en utfordring

Før kommunen åpnet for lovlig grafitti advarte kritiske røster om at det ville føre til økt tagging. Ungdom med sprayboks ute i lovlig ærend kunne trigge andre til ulovlig virksomhet, ble det hevdet.

Men ifølge rådmannen har ikke grafitti- og gatekunstprosjektet ført til mer tagging. Antall anmeldelser av tagging har verken økt eller blitt redusert. Lav anmeldelsesprosent og mulige mørketall gjør det vanskelig å konkludere med om forholdene har bedret seg eller forverret seg det siste året, skriver rådmannen i saksutredningen.

- Inntrykket er fortsatt at tagging er en utfordring, konkluderer rådmannen.

LES OGSÅ: Gir farge til underganger

Leter etter ny frivegg

Som ledd i prosjektet ble det åpnet en vegg til fri bruk i Gjetergata i fjor sommer. Denne åpne veggen har blitt flittig brukt, og er et viktig møtested for miljøet. Det skal fortsatt være fritt fram for gatekunst/grafitti på denne veggen, men med noen restriksjoner på bruken. Restriksjonene kommer etter at en beboer i et av de nærmeste husene har klaget på at lukt kan føre til helsemessige plager og generell forsøpling i området.

I første omgang har kommunen bedt miljøet ta hensyn til naboer ved å vurdere hvor mye og når på dagen det males, samt å ta hensyn til vindretning.

Men kommunen er klar at en frivegg i så tettbygd strøk ikke er optimalt. Derfor ser man etter andre mulige vegger, men det er ikke så enkelt å finne noen som egner seg. Grafittimiljøet vil først og fremst ha tilbake Brakerøya-veggen, men to søknader om å gjenåpne denne veggen er ikke behandlet av kommunen.

LES OGSÅ: Mindre ulovlig tagging

LES OGSÅ: Fortviler over kostbar taggebølge

Artikkeltags