Bruker 200 millioner på å gjenreise Gulskogen senter: – Her kjenner du nesten at du går i oppoverbakke

ETT ÅRS HARDT ARBEID: Betonmast er klare for å rive ut og bygge opp igjen. Her står Kristian Gjestemoen (prosjektsjef, Betonmast), Nicolai Valo-Skjelsbæk (anleggsleder), Per Kristian Hegg (prosjektleder), Elisabeth Lohk (senterleder) og Stian Strand (driftssjef Gulskogen senter) i den delen av senteret som nå er stengt.

ETT ÅRS HARDT ARBEID: Betonmast er klare for å rive ut og bygge opp igjen. Her står Kristian Gjestemoen (prosjektsjef, Betonmast), Nicolai Valo-Skjelsbæk (anleggsleder), Per Kristian Hegg (prosjektleder), Elisabeth Lohk (senterleder) og Stian Strand (driftssjef Gulskogen senter) i den delen av senteret som nå er stengt. Foto:

De skal bruke ett år og 200 millioner kroner, men da skal også kjøpesentrets setningsskader bli et tilbakelagt kapittel for godt.

DEL

DRAMMEN: Elisabeth Lohk viser vei inn i det som nå fortoner seg som en spøkelsesby i Gulskogen senter. Vi går inn en dør i andre etasje og ned rulletrappa. Her lå XXL, Elkjøp, Mester Grønn, kafé, Meny og ølbutikken Gulating.

Nå er det imidlertid helt tomt. I november i fjor måtte senteret stenge 10.000 kvadratmeter etter truende setningsskader.

– Da vi fikk større bevegelser i grunnen som ville kunne medføre store sprekker i gulv, vegger og glassfasader, ønsket vi ikke å ta risikoen overfor ansatte eller kunder, sier senterleder Elisabeth Lohk til Drammens Tidende.

Det er nå klart at entreprenøren Betonmast vil gjøre arbeidet med å reise kjøpesentret til fordums prakt. De har fått en kontrakt verdt 200 millioner kroner. De regner med å bruke ca. ett år på arbeidet. Da skal de sørge for at setningsskadene vil være et tilbakelagt kapittel for senteret.

– Kjempeuheldige

Den nye delen av Gulskogen senter åpnet i 2010. 24. november i fjor måtte de stenge et areal på 10.000 kvadratmeter etter at det ble oppdaget setningsskader.

Siden senteret ble delvis stengt har de holdt rapporten om skadene hemmelig. Lohk har gjentatte ganger avvist å gi Drammens Tidende innsyn i rapporten.

Målet var opprinnelig å reparere uten å måtte stenge så stort areal på en gang.

– Planen var å reparere dette steg for steg, men det ble dessverre større endringer raskere enn det vi visste om. Vi har vært kjempeuheldige, sier Lohk.

Stengningen har også fått konsekvenser i form av omsetningsnedgang. Bakgrunnen for stengningen kom i forbindelse med løpende kontroller der det eskalerte raskere enn forventet.

Nå setter hun alt fokuset på å bygge opp den skadelidende delen av senteret uten at dette får utilbørlige konsekvenser for kunder, ansatte eller naboer.

Som å gå i oppoverbakke

Senteret skal invitere til et nabomøte rett etter påske. Her skal de fortelle hvordan de skal løse trafikken og løse sikkerheten mens arbeidet pågår. Det er satt opp en lyd- og brannvegg som skal holde støyen fra arbeidene nede på et minimum. Og det vil være tungtransport som får sin egen anleggsvei inn på baksiden av senteret.

Opptil 80 ansatte fra Betonmast vil være i sving med å bygge opp senteret. De har et tomt skall å forholde seg til. De skal rive og bygge opp igjen innenfor dette.

Saken fortsetter under bildet.

ALT SYNKER: – Her kjenner du nesten at du går i en oppoverbakke. Du ser at alt synker, sier prosjektleder Per Kristian Hegg.

ALT SYNKER: – Her kjenner du nesten at du går i en oppoverbakke. Du ser at alt synker, sier prosjektleder Per Kristian Hegg. Foto:

Per Kristian Hegg er prosjektleder i Betonmast. Han går noen steg fra den gamle XXL-inngangen mot en av de mange søylene.

– Her kjenner du nesten at du går i en oppoverbakke. Du ser at alt synker. Her har det vært lagt skum under gulvet i mange år for å holde det i sjakk, sier han.

– Det er en høydeforskjell på gulvene på sju til åtte centimeter, sier Kristian Gjestemoen, prosjektsjef i Betonmast.

Skjer ikke igjen

Det er kanskje litt vanskelig å forstå at senterets andre etasje kan holde åpent som før. Årsaken er at andre etasjen henger på pelene som er støpt direkte ned i fjell, 70 meter under bakken.

For den setningsskadde delen av første etasje stiller det seg imidlertid annerledes. For det er nemlig slik at hele området synker. Det som ble gjort før senterets nye del åpnet i 2010 var imidlertid å støpe dekket til første etasje rett på bakken, i stedet for å pæle dette ned til fast grunn.

Saken fortsetter under bildet.

MENY: Slik ser det ut i Meny-butikken som måtte stenge etter setningsskadene.

MENY: Slik ser det ut i Meny-butikken som måtte stenge etter setningsskadene. Foto:

– De støpte dekket rett på mark som om grunnen var fast, men det synker med ca. en centimeter i året, sier Gjestemoen.

Nå skal de imidlertid sørge for at dette ikke skjer igjen.

– Vi skal lage et armert selvbærende dekke som henger på pelene, peler som igjen står på fjell mellom 50 og 70 meter under bakken, sier han.

– Hvorfor ble ikke dette gjort før senteret utvidet i 2010?

– Det tror jeg andre må svare på, vi kom inn i prosjektet først i fjor.

LES OGSÅ: Nå får Gulskogen senter varsel om pålegg og tvangsmulkt

– En utfordring

Det blir et stort og massivt arbeid som vil gjøres framover, men kunder, ansatte og naboer skal altså skånes på best mulig måte.

– Det mest støyende arbeidet legges utenfor senterets åpningstider, sier Hegg.

De vanskelige grunnforholdene på Gulskogen er en velkjent problemstilling. Det ble nylig kjent at sameiet Strømsgodset hageby, som ble oppført i 2013, sliter med alvorlige setningsskader. Her er anbefalingen fra takstmann at man rett og slett bør rive alle de 21 rekkehusene og bygge dem opp på nytt.

– Dette er veldig trist når man tenker på at dette er hjemmene til mennesker og familier. Det er en utfordring Drammen har med grunnforholdene, sier Lohk.

Nå ser hun imidlertid fram til at det går mot en løsning for senterets utfordringer.

LES OGSÅ: Taket på Gulskogen senter slår sprekker

Ser framover

– Nå kan vi endelig begynne å se framover på Gulskogen. Valget av entreprenør og fornyelse av kontrakt med XXL, en svært attraktiv leietaker, er to store steg i riktig retning. Fremdeles er det mange ting som skal falle på plass, men vi har en god dialog med alle parter, og vi gleder oss til å være med på bydelsutviklingen her på Gulskogen med å tilpasse også senteret for fremtiden, sier Lohk.

XXL åpner sin nye fullsortimentsbutikk på Gulskogen i midten av juni. De vil da ha 2.300 kvadratmeter med butikklokale. De vil fortsette å bruke sine lokaler i 2. etasje, men utvider denne med lokalene til Toys R'Us.  

Artikkeltags