Drammenskalenderen for 2019 er klar: – Et historisk dokument

Et tidsbilde: - Den nye Drammenskalenderen er et tidsbilde av hva Drammen var før  - og hvordan byenområder ser ut nå, sier tekstforfatter Liv Evju.

Et tidsbilde: - Den nye Drammenskalenderen er et tidsbilde av hva Drammen var før - og hvordan byenområder ser ut nå, sier tekstforfatter Liv Evju. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Gjennom Drammenskalenderen forsøker vi å gi et glimt av Drammen slik den var – og slik byen er i våre dager.

DEL

DRAMMEN: Det sier tekstforfatter av Drammenskalenderen 2019, Liv Evju.

Det er historisk sus over Drammenskalenderen, som har vært et fast innslag i juleinnspurten siden byjubileet i 1986.

Etter hvert har kalenderen blitt et samlerobjekt av alle som er interessert i byens utvikling.

– Vi har følelsen av at vi i år har et bredt spekter av bilder til hver måned, sier Liv Evju, som i samarbeid med Saturn Kommunikasjon står bak kalenderen.

Forvandling

Hun viser et av bildene som de har funnet i Byarkivets rikholdige bibliotek.

Her ser man den store arbeidsplassen Hotvedt Dampsag, sagbruket som ble anlagt i 1874 ved elvebredden midt mellom Bragernes sentrum og Landfalløya.

– Hotvedt Dampsag ble nedlagt i 1985. Vårt bilde i kalenderen viser området ved elva og også bak fra rundt 1952. Det interessant er at man ser at Rosenkrantzgata ennå ikke er bygd. To blokker i Nordahl Bruns gate står der ferdig. Det moderne bildet på samme side viser den rivende utviklingen det har vært i løpet nesten 70 år, sier Evju.

Fra bryggeri til kapell

De første kalenderne inneholdt bare gamle fotografier, de senere år er kalenderen frisket opp med nye fotografier i farger, fra samme sted eller med samme tema som de historiske bildene.

Årets Drammenskalender, som også har engelske tekster, for dem som vil sende kalenderen ut av landet, har oppslag som utviklingen av Aass bryggeri, historien om idrettsklubben Sparta/Bragerøen, som i 2019 fyller 100 år og det spektakulære Kjøsterudjuvet.

Kalenderen inneholder også gamle og nye bilder av Frydenhaug gård, Hotell Oscar i Torggata havna, Øvre Storgate med Trikken, Kongsgata og Åssiden kapell.

– Vi forsøker å gi publikum et tidsbilde av byen samtidig om de får de historiske fakta, sier Evju.


Artikkeltags