Samler inn skolesekker: – Mange foreldre er bekymret for skolestart, sier Kirkens Bymisjon

SKOLESEKK-AKSJON: Ylle Theodorsen, Claus Engen og Elisabeth Jane Knight Knutsen i Kirkens Bymisjon sier det er mange familier som har vansker med å skaffe utstyr til barnas skolestart. Nå samler de inn sekker og annet skoleutstyr for å gi til barn som trenger det.

SKOLESEKK-AKSJON: Ylle Theodorsen, Claus Engen og Elisabeth Jane Knight Knutsen i Kirkens Bymisjon sier det er mange familier som har vansker med å skaffe utstyr til barnas skolestart. Nå samler de inn sekker og annet skoleutstyr for å gi til barn som trenger det. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mange foreldre er bekymret for om de klarer å skaffe alt barnet trenger til skolestart. Din gamle skolesekk som støver ned i boden, kan bidra til å gjøre noens første skoledag til et godt minne for livet.

DEL

DRAMMEN: Mange husker sin første skolesekk, første pennal. Men ikke alle familier har plass til nye ransler og skoleutstyr i budsjettet.

– Mange foreldre er bekymret for skolestart. Ikke bare i august men hele året. Dette gnager i mange, for det er en kjempeutgift. Vi får mange henvendelser fra foreldre som lurer på hvordan de skal klare å gjøre barna klare til skolestart, sier Ylle Theodorsen i Kirkens Bymisjon.

Torsdag 17. august går årets skolesekk-aksjon av stabelen i Drammen, der gamle sekker samles inn og deles ut til skolebarn som trenger det. Theodorsen, som ledet aksjonen i fjor, forteller at de fikk inn 400 skolesekker på aksjonen i fjor og til sammen 600 sekker gjennom året.

– Det er kjempestas å få lov til å bidra til å gjøre skolestarten ok. Barna blir kjempestolt når de får ny skolesekk, og det er mange takknemlige familier.

LES OGSÅ: Utvider Sommerskolen igjen

Mye skam og stigma

Skolesekk-aksjonen arrangeres av Kirkens Bymisjons tiltak «Gi Det Vidoere», som er et tilbud til barn og unge i alderen 4–16 år i drammensområdet som lever i familier som av ulike grunner har en utfordrende livssituasjon.

Gi Det Videre samler inn og gir ut fritids- og sportsutstyr, som gir barn som ellers har vansker med å få tilgang på dette mulighet til å delta på fritidsaktiviteter på lik linje med alle andre.

– Foreldre gjør det beste de kan for barna sine - å komme til kort er ikke godt for noen. Barn ønsker ikke å være annerledes fra de andre. Jeg tenker det er kjempefint å kunne bidra til at det oppleves lettere, sier Ylle Theodorsen.

I drammensområdet er 450 familier og 1400 barn registrert som brukere av tilbudet til Gi Det Videre. Likevel vet de at det er mange de ikke når ut til. 

Tall fra Bufir viser at Drammen har høyest barnefattigdom blant de største byene i Norge, og hvert femte barn i Drammen vokser opp i lavinntektsfamilier.

– Det er knyttet mye skam og stigma til å slite økonomisk. Samfunnet bugner av overflod, da er terskelen høyere for å ta kontakt og be om hjelp, sier Theodorsen.

Hun påpeker at det riktignok er blitt bedre ettersom Kirkens Bymisjon og tilbudene deres er blitt mer synlige.

– Vi får masse telefoner og mail, det er mange måter å kontakte oss på. Helsestasjoner, skoler og helsesøstre tar også kontakt med oss, så vi kan nå ut til de som trenger hjelp, det er vi veldig takknemlige for, sier hun.

LES OGSÅ: Drar på sju dagers fjelltur med rusavhengige

KLAR TIL SKOLESTART: Skolesekk-aksjonen tar i mot alt som behøves til skolestart. Personen som har levert den rosa sekken har fylt den med en liten startpakke; pennal, drikkeflaske og bokpapir.

KLAR TIL SKOLESTART: Skolesekk-aksjonen tar i mot alt som behøves til skolestart. Personen som har levert den rosa sekken har fylt den med en liten startpakke; pennal, drikkeflaske og bokpapir. Foto:

Viktig med god skolestart

Allerede har det kommet inn en del sekker som venter på nye eiere på lageret til Kirkens Bymisjon. Ylle Theodorsen, seksjonsleder Claus Engen og leder for årets skolesekk-aksjon, Elisabeth Jane Knight Knutsen, viser fram utvalget.

I en fin, rosa sekk ligger både et velfylt pennal, vannflaske og en rull bokpapir.

Til aksjonen samler de ikke bare inn sekker, men alt som trengs til skolestart.

– Vi vet selv hvor godt vi husker første skoledag. Alle barn burde få den gode følelsen, og ikke må møte opp med tingene sine i en plastpose, mens alle andre har sekk. Det er så viktig med en god skolestart, det går på selvfølelsen til barna, sier Claus Engen.

Skolesekk-aksjonen er sponset av Beckmann, men det utgjør bare en brøkdel av behovet, forteller de.

– Vi ønsker å samle inn så mye som mulig, og håper Drammens befolkning vil stille opp. Om du har en pent brukt sekk i god stand, som er ålreit både å gi bort og få, tar vi det imot, sier Ylle Theodorsen.

Spesielt er det behov for ungdomssekker, påpeker hun.

– Vi må ikke glemme ungdommene. Det er ikke så stas for en 16-åring å gå med en My Little Pony- eller Blodbanken-sekk.

Velvilje i Drammen

Selve aksjonen finner sted i en stand på Bragernes torg torsdag 17. august. Denne dagen markerer Kirkens Bymisjon 20 års tilstedeværelse i Drammen med familiearrangement med flere aktiviteter og konkurranser.

Utdelingen av sekker skjer fredag 18. august og påfølgende mandag og tirsdag på Kirkens Bymisjons tiltak «Skattkammeret» på Strømsø.

Bymisjon-trioen sier de regner med at det blir kø, men understreker at de både samler inn og deler ut sekker hele året gjennom – ikke bare til skolestart.

– Det er velvilje i Drammens befolkning. Mange føler de har lyst til å bidra. Da jeg la ut en post om dette på Facebook, fikk jeg tre sekker på døra like etterpå, forteller aksjonsleder Elisabeth Knight Knutsen.

– Vi kunne jo ikke gjort dette hadde det ikke vært for at så mange er flinke til å gi ting de ikke bruker lenger.

LES OGSÅ:

Artikkeltags