Korrupsjonssak utsatt: Forsvarer får mer innsyn

Advokat Svein Duesund har begjært innsyn i alle politiets dokumenter i korrupsjonssaken i Drammen.

Advokat Svein Duesund har begjært innsyn i alle politiets dokumenter i korrupsjonssaken i Drammen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Advokat Svein Duesund skal få innsyn i alle dokumenter om kommunikasjonskontroll i korrupsjonssaken i Drammen.

DEL

DRAMMEN: På tiltalebenken i Drammen tingrett onsdag satt en mann i begynnelsen av 30 årene. Han skal ha betalt den korrupsjonssiktede byggesaksbehandleren minst 25.000 kroner for å etablere leiligheter i loft og kjeller i ett bolighus i Drammen. Den saken kom aldri opp til behandling onsdag.

LES OGSÅ: Les alt om korrupsjonssaken

Innsyn stoppet saken

Den tredje korrupsjonssaken kom aldri i gang i tingretten. Dommer Stig Olav Sletten ville først ha avklart spørsmålet om forsvarerens innsynsbegjæring.

Advokat Svein Duesund som forsvarer den tiltalte som møtte i tingretten onsdag morgen, og som også er advokat for flere andre utbyggere som er omfattet av den store korrupsjonssaken i Drammen, har begjært innsyn i alle dokumentene politiet har i saken.

Aktor Hans Lyder Haare sier i retten at det har vært kommunikasjonskontroll (telefonavlytting) hvor det også fremkommer mange private opplysninger. For å gi tilgang til opplysningene mener Haare at taushetsbegjæring om andre siktede må signeres.

Vil ha mer innsyn

– Det er fint med innsyn i alle dokumenter som omhandler kommunikasjonskontroll, men jeg vil fortsatt ha innsyn i alle politiets dokumenter. Uten fullstendig innsyn må jeg bedrive min egen etterforskning, sier Duesund til Drammens Tidende.

Han har bedt om innsyn i alt, alle dokumenter, ikke bare dokumentene som omhandler kommunikasjonskontroll.

Tingrettsdommer Sletten understreket overfor Haare at han må ha opplyst de konkrete hjemlene for eventuelt å kunne holde dokumenter tilbake.

Tiltalte uten kommentar

Den tiltalte mannen i begynnelsen av 30 årene var på plass i rettssal 10 før saken skulle starte klokken ni onsdag. Etter to og en halv time ble hele saken utsatt. Den kommer først i gang torsdag. Det betyr også at saken ikke lengre skal gå over tre dager, men at den skal gjennomføres på to.

Den tiltalte ville ikke kommentere sin opplevelse av rettens første dag, hvor hans sak aldri ble behandlet.

Strafferammen i saken er alvorlig nok. Den er på ti år. Tiltalebeslutningen viser at statsadvokaten mener korrupsjonen er grov fordi det særlig er lagt vekt på at handlingen er «forøvd overfor en offentlig tjenestemann ved brudd på den særlige tillit som følger med vedkommendes stilling, verv eller oppdrag».

Skal ha betalt 25.000

Den tiltalte skal ha betalt minst 25.000 kroner til den korrupsjonssiktede byggesaksbehandleren for at hun i kraft av sin stilling skulle tegne, søke og godkjenne bruksendring av et uinnredet loft til en fireroms leilighet samt etablering av to toromsleiligheter i kjelleren.

I april 2015 hadde han fått avslag på søknad om ombygging som var noe mer beskjeden. Årsaken var ikke oppfylte forskriftskrav til takhøyde, dagslysforhold, rømningsvei og utnyttingsgrad.

Pengene skal han ha betalt kontant eller overført til konto.

Avlyttet telefonsamtalene

Dagen før nyttårsklokkene kimte inn 2016 ringte byggesaksbehandleren mannen og fortalte at byggetillatelsen var klar. I kommunens saksbehandlersystem sto det ingen ting om det.

Da visste ikke kvinnen at politiet var på sporet etter henne, og fulgte med på hver eneste telefonsamtale hun tok. To uker senere var spillet slutt. Hun ble pågrepet, siktet for grov korrupsjon. Få dager senere ble en mannlig kollega pågrepet og siktet for det samme.

Artikkeltags