Fembarnsfar siktet for dobbeltdrap

Advokat Marianne Darre-Næss forsvarer den 44 år gamle fembarnsfaren. Han avviser at han hadde noe med drapene å gjøre.

Advokat Marianne Darre-Næss forsvarer den 44 år gamle fembarnsfaren. Han avviser at han hadde noe med drapene å gjøre.

Fembarnsfaren som er tiltalt for familievold er siktet for dobbeltdrap i landet han kommer fra.

DEL

28. juli 2014 ble to personer skutt på en kafé i fembarnsfarens hjemland. Like etter ble flere personer pågrepet for dobbeltdrapet, en av dem var fembarnsfaren fra Drammen som nå er tiltalt for familievold. Den gang var han på ferie i hjemlandet.

De andre ble løslatt, men fembarnsfaren ble sittende fengslet fram til rettssaken året etter. Mannen nektet for å ha skutt, og i rettssaken ble han frikjent for dobbeltdrap. Frifinnelsen var begrunnet med manglende bevis

Etter frifinnelsen har den 44 år gamle mannen bodd i Drammen sammen med familien. Ifølge påtalemyndigheten har han over mange år mishandlet barna og kona. Han innrømmer å ha klapset barna, og begrunner det med at «det er normalt i landet han kommer fra».

Gjenopptatt

I fjor opphevet Høyesterett den frifinnende dommen på grunn av saksbehandlingsfeil, og saken skal nå behandles på nytt i landet 44-åringen kommer fra. Saken skulle startet tidligere i år, men fordi fembarnsfaren har sittet fengslet har han ikke kunnet møte.

Myndighetene i hjemlandet har derfor kontaktet norske myndigheter for å vurdere hva de skal gjøre. Mannen er norsk statsborger og norske myndigheter utleverer ikke egne borgere.

– Vi er i kontakt med myndighetene om hva som skjer videre, sier politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen. 44-åringen kan bli straffeforfulgt i Norge, men det er ikke avklart ennå.

– Man skal ikke komme unna ved å flytte i en så alvorlig sak, sier Svane Mathiassen. Innen 11. desember håper myndighetene i de to landene å ha avklart hvor straffeforfølgelse skal skje. Da skal saken opp igjen i hjemlandet.

Mannen ble frikjent for manglende bevis, men politiet mener at det likevel er grunnlag for å gjenoppta saken.

– Vi hadde ikke satt i gang etterforskning hvis vi ikke trodde at det var hold, sier Svane Mathiassen.

LES OGSÅ: – Jeg var glad hvis det var en dag han ikke slo

Nekter skyld

44-åringen har hele tiden nektet for å ha noe med drapene å gjøre.  Advokat Marianne Darre-Næss viser til at han er frifunnet på grunn av manglende bevis, og at dommen ikke er rettskraftig. 

– Det stilles fra denne side spørsmål ved hvorfor man innleder etterforskning i Norge når man er midt i en pågående rettsprosess i et annet land, sier Darre-Næss.

– Det er berammet et rettsmøte i hjemlandet der en, slik man oppfatter situasjonen, skal behandle enkelte omtvistede bevis.  En mener at tiltalte bør kunne få delta i nevnte rettsmøte på videolink fra Norge slik at saken kan få sin avslutning, sier hun. 

Artikkeltags