Drammen får ny graffitivegg

NY GRAFFITIVEGG: På denne veggen på et av de sotre skurene på Drammen Havn kan nybegynnere og erfarne graffitikunstnere nå boltre seg. Tirsdag åpnet veggen. F. v: Ann Magritt Bekink, rådgiver i Drammen kommune, graffitikunstner Joakim Steen Eggum, kultursjef Tone Ulltveit-Moe og Ivar Vannebo, assisterende havnedirektør.

NY GRAFFITIVEGG: På denne veggen på et av de sotre skurene på Drammen Havn kan nybegynnere og erfarne graffitikunstnere nå boltre seg. Tirsdag åpnet veggen. F. v: Ann Magritt Bekink, rådgiver i Drammen kommune, graffitikunstner Joakim Steen Eggum, kultursjef Tone Ulltveit-Moe og Ivar Vannebo, assisterende havnedirektør. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Er den landets største? Det tror i alle fall graffitikunstner Joakim Steen Eggum om den nye veggen på Drammen Havn der alle som driver med graffiti kan boltre seg fritt.

DEL

DRAMMEN: Rundt 150 meter lang er de to sammenhengende skurene på Drammen Havn, byens nye, åpne graffitivegg. Her kan alle som driver med graffiti komme for å øve og male.

- Vi er veldig fornøyde, sier graffitikunstner Joakim Steen Eggum.

Tirsdag åpnet veggen, som bar preg av at noen allerede hadde tatt den i bruk, og bortest på veggen sto det "Velkommen til Norges største graffitivegg".

Den nye veggen blir etablert i det andre og siste prøveåret der kommunen har forenklet graffitireglene. I februar i fjor ble det slik at graffiti og gatekunst kan utøves der huseier har gitt tillatelse, altså uten byggesøknad slik som det har vært tidligere. Ulovlig graffiti og tagging er fremdeles ulovlig. I fjor sommer etablerte kommunen dessuten en åpen vegg i Gjetergata til fri bruk, men denne er nå erstattet av den nye og mye større veggen på Drammen Havn på Tangen.

LES OGSÅ: En egen vegg for graffiti og gatekunst

Fant ny vegg sammen

- Vi hadde en god start i Gjetergata, men det var litt trangt der, og det var et ønske om en større vegg, forklarer Tone Ulltveit-Moe, kultursjef i Drammen kommune. I tillegg var det tett på naboene, og det var et ønske om et mer usjenert og luftig sted.

I et samarbeid kom graffitimiljøet og kommunen fram til veggen på Drammen Havn, og kom med en forespørsel til havna.

- Her har vi godt med plass, sier Ivar Vannebo, assisterende havnedirektør.

- Og vi synes det er en positiv ting det som har skjedd i Havnegata 33 med veggmaleriet, sier han.

LES OGSÅ: Mindre ulovlig tagging

- Veldig positivt kapittel

Det siste året har det dukket opp en rekke graffitimalerier på private vegger rundt i byen, og U-gang prosjeket i samarbeid mellom graffitikunstnere og kommunen har gjort at undergangene i sentrum er blitt dekorert. At det nå er kommet en stor vegg på Drammen Havn der man kan øve seg fritt, gjør at graffitikunster Steen Eggum kan fortelle at miljøet er veldig fornøyde.

- Er dette det nye Brakerøyaveggen?

- Det var grunnmuren. Dette er nesten litt bedre. Brakerøya var et kapittel, dette er et nytt kapittel og et veldig positivt kapittel for Drammen,  mener Sten Eggum.

Allerede denne første dagen når veggen er åpen kommer to graffitikunstnere fra Oslo kjørende - de har lest om den nye veggen på Facebook.

- Det er veldig kult! mener de.

- Det er dette vi håper, at mange vil komme, sier kultursjef Ulltveit-Moe.

LES OGSÅ: En Fjell-vegg utenom det vanlige

Flere prosjekter

Kultursjefen tror drammenserne bare har sett starten av det graffitikunst er.

- Vi vil vise Drammen hva graffitiuttrykket står for, sier hun.

U-gang prosjektet fortsetter under Elvefestivalen i august, og ifølge Ulltveit-Moe skal også nye prosjekter settes i gang framover. Når prøveperioden på to år er over i februar 2016, skal erfaringene presenteres for politikerne.

LES OGSÅ: Gir farge til underganger

Artikkeltags