Klassisk musikk inntar UKM

MARIMBA: 13 år gamle Nicolai Harvik briljerte på marimba, og går videre til fylkesmønstringen. - Det er et morsomt instrument å spille. Litt annerledes. Folk blir overrasket når man kommer med det, sier Nicolai, som har spilt marimba i rundt fire år.

MARIMBA: 13 år gamle Nicolai Harvik briljerte på marimba, og går videre til fylkesmønstringen. - Det er et morsomt instrument å spille. Litt annerledes. Folk blir overrasket når man kommer med det, sier Nicolai, som har spilt marimba i rundt fire år. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Med egen scene og samarbeid med kulturskolen har klassisk musikk gjort sitt inntog på Ungdommens Kulturmønstring i Drammen.

DEL

DRAMMEN: Totalt over 100 deltakere medvirket i Ungdommens Kulturmøstring i Drammen lørdag, på 30 års jubileet for dette store og landsomfattende arrangementet.

Dans, rock, grafitti, klassisk musikk, hip hop, skulptur, film og popmusikk var bare noe av det foreldre, besteforeldre, søsken og andre publikummere fikk oppleve på lørdagens arrangement på Union Scene.

LES OGSÅ: Emilie (16) overvant sceneskrekken

Mer klassisk

Nytt av året er et langt større innslag av klassisk musikk en tidligere, noe som er en følge av et samarbeid mellom kulturskolen og Ungdommens Kulturmønstring.

– Vi har ønsket å få med mer klassisk musikk i mønstringen, derfor har vi i år to scener, en for klassisk musikk og en for de andre sceneinnslagene. Og vi har innledet et samarbeid med kulturskolen, sier primus motor for Ungdommens Kulturmønstring i Drammen, Sadi Emeci, til Drammens Tidende, kort tid før kulturfesten blåses i gang lørdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Union Scene får 350 000 kroner

Druknet i hiphop

Også Drammen Kulturskole er glad for at deres elever på klassisk musikk nå har fåttt en egen scene.

– Drammen Kulturskole har hvert år oppfordret sine elever på klassisk musikk til å delta i UKM, men både elever og lærere har følt litt på at dette ikke har vært deres arena, sier Christin Hoff i Drammen Kulturskole.

– De har på en måte druknet litt i rock og hiphop. De har følt at deres musikk ikke har kommet helt til sin rett på UKM. Så vi er veldig fornøyde med at klassisk nå har en egen scene, sier Hoff, som var svært fornøyd etter klassisk-forestillingen.

LES OGSÅ: Danset i UKM

56 innslag

Han kan fortelle at det i år er elleve innslag med klassisk musikk, noe som er en sterk økning fra i fjor.

Det som det derimot er færre innslag av i år er film. Mens det i fjor var 17 innslag med film, er det i år bare ett. Totalt er det 56 innslag i år, hvorav 38 sceneinnslag, 17 kunstinnslag og en film.

– Det er veldig bra, men litt færre enn i fjor. Og vi ønsker oss enda flere deltakere, sier Emeci, som melder om stor pågang fra publikum.

LES OGSÅ: Bildeserie UKM

Får vist seg fram

Ungdommens Kulturmønstring er for unge mellom 10 og 20 år, der de kan delta med alle kulturuttrykk og vise fram hva de interesserer seg for og driver med.

– Dette er en glimrende mulighet for ungdom som holder på med et eller annet kulturuttrykk til å vise det fram på en scene for publikum, sier Emeci.

LES OGSÅ: Disse gikk videre i UKM

Massemønstring

Etter at alle ungdommene hadde fått vist fram hva de kunne, trakk juryen seg tilbake for å velge ut dem som skal representere Drammen på fylkesmønstringen for Buskerud i april. Sadi Emeci undrestreker at juryen ikke bare velger de beste innslagene, men også legger vekt på å få fram bredden i kulturuttrykkene.

– Det er viktig å merke seg at dette ikke er en konkurranse, men en massemønstring av kultur blant unge, sier han.

LES OGSÅ: Rekord på kulturmønstring

Her er de som gikk videre til fylkesmønstringen:

Utstilling: Trine Lysholm Hagan - "Lonely Traveller" (skulptur)

Noemy Amanda - "Look" og "Hennes øyne" (tegning og skulptur)

Frida Tandberg - "Sprinkles" (foto)

Film: Rosa Elefanter (film)

Scene: Nicolai Harvik

Hallvard Høgemo

NTNN

Fresh Crew - dans

Typicul&Emjay Shine - dans

Random Death

LES OGSÅ: Jungelboka i vinterferien

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken