Maler kunst for titusener i vinterkulda

  Artikkelen er over 5 år gammel

  Sommer som vinter trosser kunstneren Harald Lyche værgudene. For det er ute, i det naturlige lyset, kunstverkene blir til.

  DEL

  DRAMMEN: Dagslyset er fremdeles et stykke unna når Harald Lyche kommer slentrende med staffeli, lerret og malesaker. Gradestokken viser minus sju, og vinden kruser lett over elva.

  Morgenfrisk og blid, ikledd en ikke altfor varm jakke, er han klar. Harald Lyche har vært ute en vinterdag før.

  – Forskjellen mellom å jobbe ute, fremfor inne i et atelier med kunstig hvitt lys, er stor. Ute skjer det noe hele tiden. Omgivelsene er ikke statiske.

  – Når lyset kommer, føler jeg nesten at jeg dirigerer et stort orkester hvor jeg får med meg flere og flere instrumenter!

  Trosser kuldegrader

  – Jeg har malt i minus 20 grader. Så lenge det er tørt går det fint. Oljemalingen tåler minusgrader, men blir det fuktig, er det verre. Da har rammen lett for vri seg. Når det er veldig kaldt, er det verst for beina. Men da hopper jeg bare litt opp og ned, akkurat som Picasso!

  Etter å ha rigget opp staffeli, funnet fram palett og pensler, er han klar for et nytt kunstverk. Et bilde som inneholder mer stemning og følelser enn konkrete avbildninger.

  – Jeg driver en form for diktning hvor bildet inneholder et budskap. Det er ikke et portrett av Drammen jeg maler. Man kan ikke male for bokstavelig. Det må være åpent, ellers blir det dødt, sier han ivrig.

  Fargene er typiske for en kolorist: Klare, skarpe.

  LES OGSÅ: Oppsiktsvekkende vikingfunn i Eiker

  Kjent navn

  Harald Lyche er etterkommer av sin kjente navnebror, som drev stort innen papirbransjen i byen. Kunstneren Harald Lyche har i motsetning til sitt kjente opphav, skaffet seg et navn innen kunstverdenen.

  – Jeg har aldri bodd Drammen. Føler likevel at jeg har røtter her. Jeg har kone og barn hjemme i Oslo, men pendler jevnlig hit for å male.

  Når han ikke står ved elven nedenfor bygningen med navnet Lyche i meterhøye bokstaver, veksler han mellom en arvet eiendom på Sørlandet og Malerhaugen på Helsfyr.

  Harald Lyche er en engasjert mann, opptatt av samtidsaktuelle tema, og kritisk til hvordan mange velger å forholde seg til omverdenen.

  LES OGSÅ: Sjeldne postkort og spennende frimerker

  Samfunnsengasjert

  – Jeg maler fordi jeg vil noe med det, ikke bare fordi jeg er glad i farger, liksom. Jeg vil si noe. Det er en ytring.

  – Hvordan vi velger å forholde oss til det som skjer, har en betydning. At man er passiv har også en betydning, sier han engasjert.

  I dag er det et bilde i Aftenposten av en skutt kvinnelig demonstrant, som gjør ham opprørt. Bildet han maler skal være en stille protest mot ugjerningen.

  LES OGSÅ: Med hjerte for hodepryd à la 20-tallet

  Solid kunstutdannelse

  Harald Lyche har solid kunstutdannelse. En utdannelse som startet med maleskole i Oslo, fortsatte med kunstskole i Kabelvåg. Deretter bar det videre til Kunstakademiet i Trondheim, der han ble kjent med Håkon Bleken, som ble en inspirator. Avsluttet så utdannelsen med to år ved Statens Kunstakademi i Oslo.

  Som nyutdannet, og med to kritikerroste utstillinger bak seg, valgte han å dra til Paris. I kofferten hadde han med seg et prestisjefylt stipend. Oppholdet i Paris varte i halvannet år.

  – Jeg har alltid gått min egen vei. Tilbake fra Paris, gjorde jeg også det.

  Da han høsten 2010 stilte ut på Galleri Kampen i Oslo, hadde det gått flere år siden siste utstilling. Utstillingen ble en suksess, og Lyche ble av kjente kunstanmeldere omtalt som Norges best bevarte malerhemmelighet.

  LES OGSÅ: Poeten lever etter døden

  Stiller ut i Oslo

  – Da jeg ble spurt om å stille ut i Galleri Athene i Drammen i fjor sommer, tenkte jeg at det ville være fint å male noen av bildene herfra. Helt tilfeldig så jeg skiltet med Lyche på veggen. Jeg fikk låne lokaler her, og siden har det blitt noen bilder herfra. Sammen med tre andre kunstnere, stiller jeg nå ut på Galleri Semmingsen på Tjuvholmen i Oslo. Der er flere av bildene malt her representert.

  Når jeg maler ute, påvirkes jeg av omgivelsene. Jeg følger med på naturens rytme. Ser fugler fly nedover elva om morgenen, og hjemover igjen på ettermiddagen.

  Ellers er jo lys, vær og natur elementer som påvirker oss alle. Det gjør noe med oss, sier Harald Lyche, før han setter strek for dagens siste penselstrøk.

  LES OGSÅ: Nei, dette er ingen samling i bånn

  Artikkeltags