DRAMMEN: For femte gang fylles bydelen med drøssevis av gratis kunst- og kulturopplevelser for alle og enhver. Så stort er utvalget at det er lettere å spørre hva vi ikke får servert.

– Kulturnatt har aldri vært større enn i år. Det er 36 poster på programmet fordelt på 20 ulike lokaler. Noen er ekstra ivrige og starter med aktiviteter allerede på formiddagen, sier Marit Stokkenes fra Interkultur, Drammen kommune.

Datoen er 25. mai, tidsrommet er i hovedsak mellom klokken 16-03, og blant de involverte er Drammens Museum, Marleik, Drammensbiblioteket, Buskerud Kunstsenter, Glasshytta, Galleri Athene, G60, Viken Filmsenter, Papirhuset, Union Scene og mer.

Saken fortsetter

Noen aktører har åpent hele kvelden, mens andre har enkeltarrangementer. Felles for det hele er at det skal foregå på Strømsø-siden av byen, og at det skal være gangeavstand mellom alle postene.

LES OGSÅ: Håper kulturbyen utvikles videre

Jubileumsår

Arrangører for den kulturelle stordugnaden er Marit Stokkenes, Christin Bastiansen, Østafjellske kompetansesenter, Tore Narverud, Drammen Scener og Ida Klingvall, Drammens Museum.

– Siden vi har jubileumsår er vi spesielt glad for å kunne inkludere flere nye aktører og steder, sier Stokkenes.

Blant de nye tilskuddene finner vi Kunstnerfelleskapet på Strømsø VGS, Strømsø bykirke, og Retropiken som byr på burlesk-dans. I tillegg har Marcus Mars åpen smie på Brodahlbygget, og det blir midnattskonsert med Vårin Strand på Frukt & Grønt. Byarkivet holder bildeforedrag om historien på Grønland og Strømsø.

– Hvorfor er det ingen arrangementer på Bragernes-siden i år?

– I vår publikumsundersøkelse i fjor kom det fram at folk likte at arrangementene foregikk i kort avstand til hverandre. Vi utelukker ikke at det blir noe der til neste år, sier Stokkenes.

Saken fortsetter

LES OGSÅ: Pølsefest, voksenbrus og kvinners seksuelle fantasier – Brageteatret fyller 18 år

For de minste

Selv om mangt skal foregå til langt på natt, skal selvfølgelig barna også få sitt.

På menyen for de minste står blant annet barnekonserter. I tillegg får Union Scene for Barn besøk av en tryllekunstner samtidig som huset fylles med morsomme aktiviteter der barna kan boltre seg.

Stokkenes forteller at alle aktivitetene for barn skjer mellom klokken 16-18.

Drammen kulturskole arrangerer klassisk scene på Galleri Athéne. Der skal elever og lærere presenterer et repertoar innen klassiske sjangere fra solospill til kammermusikk.

Har du lyst til å bli flinkere på videoredigering? Viken Filmsenter inviterer til redigeringskurs med regissør Kenneth Karlstad på G60. Passer for ungdom fra 13–20 år.

Saken fortsetter

LES OGSÅ: Tar graffiti på lerret på låven 

14 timers lesemaraton

Hvis du trenger en liten hvil fra bydelsvandringen, kan du ta deg en tur til Den blå plassen utenfor Papirbredden. Drammensbiblioteket inviterer nemlig til maratonlesing ute i det fri fra morgen til kveld.

– Vi kaster oss på og ber kjente byfjes, bibliotekarer, drammensere og lokale forfattere til høytlesingsstafett. Vi rigger oss til med sittebenker, lenestol, partytelt og forhåpentligvis finvær. Målet er å lese fra klokken 08–22, sier Katrine Kirkeby Arnold, seksjonsleder Drammensbiblioteket.

Folket bestemmer selv hvilken bok som skal leses. Biblioteket har valgt ut fire bøker med lokal forankring som innbyggerne kan stemme fram.

De fire kandidatene er:

  • Karin Fossum–Hviskeren (2016)
  • Ingvild Schade–Drammen Rekordbok (2014)
  • Nicolai Houm–De håpefulle (2013)
  • Kyrre Andreassen–Og for øvrig mener jeg Kartago bør ødelegges (2016)

– Vi trenger opplesere. Vi oppfordrer alle som har lyst til å delta om å ta kontakt med oss, sier hun.

Se hele programmet på Kulturnatt Drammens hjemmeside.