Drammens egen byoriginal skal feires

TRIZTAN VINDTORN: 21. mars går Vindtornfestivalen av stabelen for tredje gangen. En festival som skal hedre og videreføre arven etter Drammens egen stuntpoet og byoriginal.

TRIZTAN VINDTORN: 21. mars går Vindtornfestivalen av stabelen for tredje gangen. En festival som skal hedre og videreføre arven etter Drammens egen stuntpoet og byoriginal. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I årenes løp har mange poeter, byoriginaler og eksentrikere spasert i Drammens gater, men få har fått en egen festival oppkalt etter seg.

DEL

DRAMMEN: Straks er det tid for den tredje utgaven av Vindtornfestivalen, oppkalt etter Triztan Vindtorn, og den femte gangen Norges største poesipris skal utdeles i Drammen.

Vindtorn ville ha fylt 75 år i år. I hans ånd prøver festivalen å kombinere litteratur, musikk, kunst og performance til en helhet for å vise poesiens mange muligheter.

– Med Vindtornfestivalen ønsker vi å vise at poesi ikke trenger å være smalt, og at det finnes mange innfallsvinkler. Dette synes jeg gjenspeiles i årets program. Dessuten har vi noe for alle aldersgrupper, sier festivalsjef Lena Hillestad.

– På lik linje som Vindtorn selv, forsøker vi å være uforutsigbare med festivalprogrammet fra år til år, legger hun til.

Festivalens formål er å tråkke i Triztan Vindtorns fotspor og videreføre arven etter Drammens helt egne byoriginal. Gjennom en karriere som omfatter nesten 30 bøker, markerte han seg som poet og en unik formidler.

Vindtornfestivalen går av stabelen 21. mars, og varer til og med 25. mars, i Drammen.

LES OGSÅ: Mads bruker det vonde til noe positivt

Stjernelag med ulike uttrykk

Festivalsjefen er stolt av at de allerede har fått mange gode tilbakemeldinger på programmet, som i år har musikk og poesi som gjennomgangstemaer.

– De fleste arrangementene vil ha fri inngang. Det er sjelden kost å få oppleve så store navn gratis, sier festivalsjefen.

Av høydepunkter nevnes forfatterne Håvard Rem, Lars Saabye Christensen og Frode Grytten. På musikkfronten kommer artister som deLillos, Annlaug Børsheim og Bettina Flater, som er en av få kvinnelige flamencogitarister i verden.

Forfatterne har til felles at de alle er kjent for å utforske krysningen mellom tekst, poesi og musikk. Om musikerne på programmet kan det sies at de alle legger stor vekt på tekst og lyrikk.

Artistene og forfatterne utforsker krysningspunktene mellom ord og toner, noe Triztan Vindtorn også gjorde.

Ett eksempel på dette er poet og tekstforfatter Håvard Rem, som har jobbet med Bob Dylans og Leonard Cohens materiale i en årrekke. Han stiller opp med sønnen Simen og Freddy Holm for en konsert i Drammensbiblioteket.

Et annet er Frode Grytten. Hans eksperimentering med tekst og musikk hører vi blant annet i Salongen på NRK Radio, der han vever nye og gamle hits sammen med prosalyrikk.

Noe for alle

– Triztan Vindtorn var et fargerikt innslag i Drammen, men han var også en multikunstner med stor allsidighet. Vi vil vise bredden i hans virke, sier festivalsjef Lena Hillestad.

I tillegg til kjente forfattere og musikere, finner vi også innslag for den yngre garde i årets program, innslag som skrivekurs for ungdom, Hip Hop for barn og fortellerstund med NRK-profil Noman Mubashir.

– Vi ønsker at næringslivet skal tilby kunst til deres ansatte, derfor arrangerer vi «Kunst til lunsj». Dette er en mulighet for bli eksponert for ulike kunstnere, og få en omvisning, sier Hillestad.

«Kunst til lunsj» arrangeres 22. 23. og 24. mars kl. 12.00 alle dager.

LES OGSÅ: Folkelig festforestilling

Livsbejaende livskunstner

Triztan Vindtorn var mye forskjellig for mange. Mens han levde var det umulig å ikke legge merke til ham. Mannen med det unike livsperspektivet, lyse flagrende håret og de egenproduserte og alltid fargerike klærne.

Han var mest kjent som en av Norges store surrealistiske diktere da han brøt gjerne med vanlige språklige regler. Men han var også musiker, performance- og billedkunstner blant mye annet.

Man kan trygt si at Vindtorn var en ekte livskunstner.

– Selv om han var godt kjent i Drammen og Norge, var han nok mer kjent utenfor landets grenser, sier Hillestad.

Vindtorn høstet stor applaus for sine diktopplesninger i land som Mexico, USA, Japan og Tyskland.

LES OGSÅ: Åpnet Vindtornfestivalen

Poesiprisen

Triztan Vindtorn poesipris ble etablert av Drammen kommune i samarbeid med Aschehoug Forlag og Den norske Forfatterforeningen, og deles ut i tilknytning til Verdens Poesidag den 21. mars. Prisutdelingen i år skjer lørdag 25. mars i Drammens Teater.

Prisen skal gå til en norsk forfatter som har gjort en stor innsats for norsk poesi. Formålet med prisen er å øke interessen for poesi og formidle Triztan Vindtorns forfatterskap.

Den nasjonale Poesiprisen på 100.000 kroner er landets største i sitt slag. Tidligere vinnere er Inger Elisabeth Hansen, Gro Dahle, Terje Dragseth og Stein Mehren.

Vindtornfestivalen og Poesiprisen arrangeres i regi av Drammen kommune ved Drammensbiblioteket, virksomhet Kultur og Drammen byarkiv

Triztan Vindtorn

Norsk lyriker fra Drammen
Debuterte i 1970 med «Sentrifuge» og markerte seg tidlig som en av de mest bilderike og fantasifulle diktere i moderne norsk lyrikk med sine viltre ordspill og neologismer.
Han var særlig påvirket av surrealisme og popkunst.
Het opprinnelig Kjell Erik Larsen, men tok etternavnet Vindtorn. Forandret senere fornavnet til Triztan.
Født: 31. juli 1942, Død: 4. mars 2009.


Kilde: www.snl.no

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags