DRAMMEN: Førstkommende søndag blir 33. gang unge kunst- og kulturtalenter i Drammen får vise seg fram i kulturmønstringen UKM (Ung Kultur Møtes) på Union Scene.

Lange tradisjoner til tross, og selv med litt drahjelp fra Drammens Tidende, er det bare så vidt over halvparten påmeldte av hva arrangørene hadde håpet.

– Foreløpig er det omtrent 30 innslag som har meldt seg på. Da påmeldingen åpnet i januar håpet vi i få inn 50, sier Sadi Emeci, daglig leder på ungdomskulturhuset G60, og en av arrangørene for UKM Drammen.

LES OGSÅ: Ventet spent på Donkeyboy og Tone Damli

Sliter i større byer

G60-lederen forteller at det lave påmeldingstallet ikke er unikt for Drammen.

– Dette har vært en utfordring for de aller fleste av landets større byer generelt. Derimot i mindre kommuner som Lier har påmeldingen vært veldig bra, sier Sadi.

Da UKM i Lier stengte påmeldingen hadde totalt 190 ungdom meldt seg på til å bidra både foran og bak scenen.

– Hvorfor er det vanskeligere i Drammen?

– Jeg har jobbet med ungdom i mange år, og jeg har inntrykk av at ungdom i Drammen er ganske opptatt. Dessuten finnes det veldig mange tilbud til de yngre her i byen, kanskje UKM blir borte i mylderet? Vi på G60 bidrar til det for vi har jo masse tilbud til ungdom selv, sier han.

– Jeg tror også at vi burde vært mer på – stadig minne de yngre på dette, for det nytter ikke å bare si ting én gang, legger han til.

– Vi har truffet på veldig mye

– Vi har satt av en del ressurser til dette. I disse UKM-dager setter vi sammen et stort team som er et samarbeid mellom kommune, kultur og fritid og Lier Musikkverksted, sier Rune Drangsland, prosjektleder for Unge arrangører.

Dette er det tredje året de driver på denne måten, og det ser ikke ut til å være noen grunn til å stoppe nå.

– Vi har truffet på veldig mye, men det er ungdommen selv som har generert det meste av engasjementet. De er genuint opptatt av å få til et bra arrangement – vår jobb er å tilrettelegge, sier Drangsland.

LES OGSÅ: Stjernetreff slo an tonen for årets festival

– Ta lærdom

Ifølge Drangsland skal de blant annet livestreame hele arrangementet og vise UKM i Lier på storskjerm. Det var det ungdommen selv som tok initiativet til – og da leide arrangørene inn utstyret.

– Vi har bygget opp UKM innenifra, og gjort oss mer synlige ved at ungdommen selv har tatt ansvar. Jeg er veldig stolt av hva vi har fått til.

Han sier at det har vært veldig bra i Drammen tidligere, det virker imidlertid som om byen er i en bølgedal nå.

– Jeg vil tro at Drammen kan ta lærdom av oss: Få ungdomsengasjementet ut av sosiale medier, og inn i sosiale settinger. Vi blir jo også danket ut av Netflix. Det handler om å prioritere dette fra høyere hold. Det koster tid og ressurser, men det er en god investering, sier han.

LES OGSÅ: I påsken får én million lyttere høre krim fra Drammen

Torsdag ved midnatt

Selv om interessen ikke har vært det arrangørene i Drammen hadde håpet, garanterer Sadi Emeci at de skal by på et flott arrangement:

– Dette skal bli en bra mønstring uansett for både artister og publikum.

– Dette er en unik mulighet til å vise deg fram for alle, ikke bare dine jevnaldrende. I tillegg er dette et proft arrangement både foran og bak scenen. Alle kreative innslag er velkommen, enten man vil stille ut noe man har lagd, vise en film, eller opptre på scenen, sier Sadi.

De som vil være med, må være raske: Påmeldingsfristen går ut midnatt torsdag 15. mars.

10–20 år

UKM er åpent for alle unge i Drammen mellom 10–20 år som vil vise fram sitt kreative talent, enten de driver med musikk, stand up, poesi, kunst eller film. Om du ikke vil stå på scenen kan man også bli med som mediecrew som dokumenterer kvelden med bilder og video.

En fagjury velger ut noen utvalgte innslag som skal representere Drammen i fylkesmønstringen i Kongsberg i april. Derfra velges noen som skal representere Buskerud i landsmønstringen i juni.

LES OGSÅ: Musikkfesten har sikret driften i minst tre år til:–8211; En skikkelig fjær i hatten