BUSKERUD: Tirsdag gikk startskuddet for den nasjonale sykkelaksjonen «Sykle til jobben». Aksjonen har rullet og gått siden tidlig syttitall, men navnet til tross, trenger man ikke sykkel for å delta.

– Hovedbudskapet er fortsatt å sykle til jobben, men det er også en generell aktivitetskonkurranse, sier Erik Fransson, daglig leder i Bedriftsidretten for Buskerud, og ansvarlig for aksjonen i fylket.

Fransson gleder seg over at sykling og fysisk aktivitet er i vinden både i media, hos enkeltpersoner og bedrifter, noe som også gjenspeiles i deltakertallene:

– I fjor deltok totalt 15.000, men allerede mandag kveld var over 17.000 påmeldt i år.

Vil fordoble syklistene

Damene ved hans side, sykkelkoordinator i Drammen kommune Elisabeth von Enzberg-Viker og Kjersti Spong Berg, rådgiver i fylkeskommunen, er minst like blide.

De kan nemlig fortelle at alle Buskerudby-kommunene deltar i sykkelkampanjen, og at fylkeskommunen sikrer gratis deltakelse for sine innbyggere.

– Både vi i fylkeskommunen, samt kommunene i Buskerudbyen jobber aktivt for å få flere til å velge sykkel til jobb, sier Spong og legger til at fylkeskommunen har satt av 73, 2 millioner til sykkeltiltak de kommende årene. Pengene skal brukes til bygging og vedlikehold av sykkelveier, sykkelparkering, sykkelsjekk og kampanjer.

Sykkelentusiasten kan fortelle at Buskerudbyen har et mål om å doble sykkelandelen blant sine innbyggere til åtte prosent, samt å få 80 prosent av barn og unge til å sykle til skolen.

– Det er så mange fordeler ved å sykle: Man får bedre helse, sparer tid, slipper å stå i kø og ikke minst sparer man miljøet!

LES OGSÅ: Nye hærverk i Bragernesåsen

Gjør det gjør det!

Parallelt med den nasjonale sykkelkampanjen ruller også Buskerudbyen i gang sin egen «Gjør det»- aksjon:

– Målgruppen er vanlige folk som trenger et lite puff for å komme i gang! sier Spong, som lokker med en elsykkel i premie til en heldig deltaker.

ransson gjør det samme.

– Registrer deg på nett, sier han.

LES OGSÅ: Syklister føler seg stigmatisert etter hærverk