Høythengende designpris til lokal matbok og DJ-app

PRISVINNERE: Onsdag tildelte Design- og arkitektur Norge (DOGA) designpris til Thomas Horne (t.v.) og Colin Eick for boken "Kunsten å IKKE kaste mat". Dag Langfoss-Håland, som er én av tre som eier og utvikler DJ-appen Vibble, fikk også pris. (Bokens designer Eivind Stoud Platou var ikke til stedet da bildet ble tatt)

PRISVINNERE: Onsdag tildelte Design- og arkitektur Norge (DOGA) designpris til Thomas Horne (t.v.) og Colin Eick for boken "Kunsten å IKKE kaste mat". Dag Langfoss-Håland, som er én av tre som eier og utvikler DJ-appen Vibble, fikk også pris. (Bokens designer Eivind Stoud Platou var ikke til stedet da bildet ble tatt) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I dag delte Design- og arkitektur Norge (DOGA) ut sine designpriser. Der var det flere lokale som stakk av med hver sin utmerkelse.

DEL

DRAMMEN: Utmerkelsen er DOGAs anerkjennelse til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur.

Den årlige utdelingen anses av mange å være landets mest høythengende priser innen design.

– Vi er kjempestolte! Dette bekrefter det vi hele tiden trodde på, nemlig at de store konseptuelle og visuelle ambisjonene med denne boka var helt riktige, sier Eivind Stoud Platou.

Eivind er én av de tre som har laget boken «Kunsten å IKKE kaste mat». De to andre er forfatteren Thomas Horne fra Drammen, og fotografen Colin Eick fra Sylling.

- Kvalitetsstempel

– Merket for god design er et kvalitetsstempel som viser at et produkt eller en løsning er blant det ypperste innen norsk design. Det er sjelden bøker får DOGA-merket. I sin vurdering har DOGA vært opptatt av bærekraft, og dette er også den røde tråden gjennom hele bokprosjektet, sier Thomas Horne.

Saken fortsetter under bildeserien

Boken er som aller første bok i Norge trykket på papir laget av landbruksavfall, som er passende for en bok som handler om å redusere matsvinn. Boken er trykket hos HBO i Haugesund og innbundet av Johnsen Bokbinderi i Skien.

En like viktig del av boken er fotoprosjektet til fotograf Colin Eick. Han har laget portretter av «stygg» mat, det vil si matvarene når de er på det punktet da man begynner å tvile på om de fortsatt kan spises.

LES OGSÅ: Ekspertene advarer mot metoden hans – slik gikk Axel ned 30 kilo på 60 dager 

Samfunnsnyttig

I tildelingen av DOGA-merket, ser juryen etter prosjekter som viser hvordan design og arkitektur har bidratt til nyskapende resultater. Prosjektet skal svare til faglige kvaliteter som form og funksjon. Juryen vurderer også hvilken verdi resultatet av prosjektet har for samfunn, miljø og økonomi.

Juryuttalelse: Dette er et sympatisk prosjekt der oppdragsgiver og utøver er samme person. Prosjektet er også en spennende sjangerblanding mellom print og digital, og kan også vise til massiv suksess på sosiale medier. Den skårer naturligvis maks på kriteriene miljø og samfunn, men gjør det også godt på økonomi etter den vellykkede crowdfundingen, pluss at form og funksjon gjør at den favner en bred målgruppe. Her kunne man lett havnet i klisjeer, men greier å balansere dette på en fin måte. Dette er også en bok og et prosjekt som egner seg svært godt til eksport og oversetting til andre språk.

– Matsvinn kan kanskje oppleves som trivielt og ubetydelig, særlig fordi det ikke svir i lommeboka, men det er det ikke. Matproduksjon står for 30 prosent av verdens menneskeskapte klimagasser. Når vi så kaster en tredel av maten vi produserer, betyr det at 10 prosent av de menneskeskapte klimaendringene skyldes at vi kaster helt fin og spiselig mat. Det må vi slutte med, sier forfatteren.

DJ-app

Dag Langfoss-Håland fra Drammen og resten av gjengen i firmaet Soundio får den prestisjefylte utmerkelsen for sin DJ-app Vibble.

– Det er en gledens dag! En stor anerkjennelse for jobben vi har gjort, sier Dag Langfoss-Håland, daglig leder i Soundio.

Sammen med to medgründere lanserte drammenseren appen Vibble i fjor høst, en app hvor du kan være din egen DJ.

Mens Langfoss-Håland jobber fra kontorfellesskapet i Brodahls Gummivarefabrikk i Drammen, sitter resten av selskapet i Bergen. En ordning som ifølge gründeren fra Drammen fungerer veldig bra.

I dag får de DOGA-merket for denne appen sammen med Neue Design Studio, som har bidratt med å lage identitet og en visuell plattform for Vibble, ifølge en pressemelding fra Pressenytt.

Saken fortsetter under bildet

DJ-APP: Dag Langfoss-Håland er en av tre som eier og utvikler appen Vibble. Idag får de sammen med Neue Design Studio DOGA-merket 2017 for appen.

DJ-APP: Dag Langfoss-Håland er en av tre som eier og utvikler appen Vibble. Idag får de sammen med Neue Design Studio DOGA-merket 2017 for appen. Foto:

– For oss er det en stor anerkjennelse og et bevis på at det vi driver med betyr noe for flere enn oss. Det er vi stolte av, sier Erlend Drevdal Hausken, selskapets markeds- og kommunikasjonssjef, som til daglig har base i Bergen.

De to mener utmerkelsen kan gjøre det mulig for dem å fortsette å jobbe med dyktige og inspirerende mennesker, noe de legger vekt på at de har fått gjøre til nå.

Slik lyder jurykjennelsen:Vibble kommuniserer på en enkel, men kraftfull måte kreativiteten og lekenheten appen er tuftet på, og med så god interaksjon i bunnen er det ikke rart at den har brukere over hele verden.

I juryen sitter det representanter fra alle fagområdene innenfor design og arkitektur, sammen med representanter fra næringsliv og offentlig sektor.

Artikkeltags