La oss snakke Drammen opp!

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDet skrives og sies mye negativt om Drammen om dagen, men lite om de friske mulighetene vi har for å øke besøk og tilflytting. Turisme er et glemt tema i debatten.

Det ble for noen år siden fattet et vedtak om at byen ikke vil satse på reiseliv – Drammen er ingen turistby. Ja, du leste riktig.

Mens forblåste øyer i nord, trange fjorder i vest og familieparker langs Mjøsa og sørlandskysten lykkes med å trekke hundretusenvis av besøkende fra hele verden til små steder hvert eneste år, skal Drammen altså ikke ha nok å by på for å vekke nysgjerrigheten til norske og internasjonale reise- og opplevelseslystne mennesker - kun en kort togtur unna Oslo lufthavn. Dette er tull.

Spiralen er i følge Visit Drammen den aller mest etterspurte attraksjonen på deres nettsider, og trender faktisk høyt på Visit-sidene over hele Østlandet. Bilveien opp til toppen er i følge CNN verdens 6. mest spektakulære tunnel. Vil du bruke beina så kan zik-zaken tilby en av landets bratteste og morsomste turstier. Den som klarer å løpe hele veien opp bør vurdere en karriere innen motbakkeløp. Oppe på toppen kan du besøke Friluftsmuseet, nyte en fantastisk panoramautsikt, og få deg en vaffel på kafeen. Fra Spiraltoppen kan du legge turen innover i marka - på grusveier som til og med er tilrettelagt for rullestoler.

Les også: Det må da være mulig å vedlikeholde byens største turistattraksjon?

Natur- og friluftsopplevelsene er det mange av. I Kjøsterudjuvet kan du klatre i et bratt juv med glatte steiner og få følelsen av å være i en tropisk jungel rett ved byen. Under juvet har du et av byens to alpinanlegg, som også tilbyr klatrepark med høy adrenalinfaktor på sommeren. Er du mer glad i horisontalt enn loddrett så er Drammensbadet en magnet på alle svømmeglade. Og ja, det går (stort sett) også an å bade i elva vår.

Langs elva er det mye å gjøre. På elverunden, som kan gås i en times tur fra bro til bro, kan du slå deg ned på mange ulike rasteplasser og brygger og nyte en god bok eller en kurv jordbær. Du kan oppleve historiske perler som Gulskogen Gård og Sjøbua. Legg merke til all den kule gatekunsten langs veien. Et rikt fugleliv følger deg mens du går. Elveharpa, Ypsilon Bro og Biedermeyer-kvartalet må besøkes. Har du med barn så må Byparken besøkes - et eldorado for de minste.

Den som vil oppleve det historiske Drammen har mange muligheter. Drammens Museum har hele fem avdelinger innen kort reisevei, hvor for eksempel Lystgårdene anbefales et besøk.

Den kulturinteresserte kan glede seg over en arrangementsrik by. Elvefestivalen er en av Skandinavias største folkefester med 150 000 besøkende, Globusfestivalen og Drammen Sacred presenterer verdens kultur- og matmangfold, Johan Halvorsen-festivalen og Vertavofestivalen gir deg klassisk musikk på øverste hylle, Blåkkfestivalen gir hiphop til kidsa, Working Class Hero og Eiker Rock fyller rockekvoten, Vindtornfestivalen gir litteratur til folket, Figurteaterfestivalen og Svelvikspelet presenterer nyskapende og historisk teater, og Svelvikdagene gir noe til alle. Vi har noen av landets flotteste gallerier. I tillegg har vi friske standup- og karaokemiljøer.

Det beste er at Drammen er kortreist og miljøvennlig. Vestlandsfjordene skjemmes av forurensende cruiseskip, de nordlige destinasjonene krever lange flyturer for å besøke. Drammen ligger én times togtur unna Gardermoen og en halvtime unna Oslo.

Hva kan vi gjøre for å gjøre Drammen mer turistvennlig?

For det første mener vi i Miljøpartiet de Grønne at vi må få reversert det absurde vedtaket om at vi ikke skal satse på turisme.

Båtfolket trenger flere og bedre tilrettelagte gjestebrygger i Drammen og Svelvik, hvor gjestene kan hente vann, dusje, koble seg til strøm, tømme søppel og kloakk. Hva med å lage Oslofjordens eneste gratis gjestehavn med gode fasiliteter?

Vi vil lage en ordentlig satsning på elveturisme, som innebærer tydeligere og bedre tilrettelegging for badestrender, strandkafeer, padling, laksefiske og båtliv. Det bør organiseres flere elveturer oppover elva med kano og kajakk. Hva med å leie ut elbåter, slik som i København, så folk kan reise på egenhånd?

Sykkel- og gangtraseene må bindes helt sammen så det går an å sykle og gå hele veien fra Steinberg til Brakerøya til Berger.

Vi i De Grønne har foreslått førerløs elbuss fra Torget til Spiraltoppen. Tenk for en unik opplevelse å starte markaturen på denne måten! Dette vil åpne den unike Drammensmarka også for de som ikke har bil, og vil skape en innovativ ramme rundt opplevelsen av Spiral-tunnelen, som vi garantert er alene om i absolutt hele verden.

Vi i De Grønne går også i bresjen for en ny satsning på Friluftsmuseet, med bedre vedlikehold av bygningene og mer liv og røre i hele området. Vi har fått vedtatt en interpellasjon i Bystyret som kan være et godt grunnlag for en slik satsning.

Når nå Spiraltunnellen skal oppgraderes må vi benytte anledningen å styrke den som turistopplevelse, med belysning, skyggespill og spennende forsterkende effekter som bygger opp under en trolsk og annerledes inngangsport til bymarka.

Torgene våre må vitaliseres ytterligere med flere kulturopplevelser og lavere terskel for ad hoc-handelsvirksomhet. Byen Vår Drammen bør snarest mulig gis ansvaret for å forvalte torgflatene.

Vi har (minst) to aktører som gjør en strålende jobb for å markedsføre Drammen innenfor sitt mandat - Destinasjon Drammen og Visit Drammen. Disse bør satses på i større grad og samkoordineres.

Drammen har alt en turist kan ønske og mer til. Det er på tide å snakke oss selv opp - ikke ned.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags