Gå til sidens hovedinnhold

Flyulykke og SIF-dramatikk

Artikkelen er over 11 år gammel

Den tragiske flyulykken på Holmen der seks person omkom, samt Strømsgodsets fotballgutters to dramatiske cupfinaler, satte sitt preg på Drammen i 1969.

DRAMMEN: Svært mange drammensere husker Bent Sølves-ulykken 1. mai 1969. Fem av de seks medlemmene i Bent Sølves poporkester omkom, samt piloten på småflyet etter at det gikk i spinn over Drammen og styrtet på Holmen. 

Se flere bilder fra 1969

Dårlig vær 

Flyet tok av fra Fornebu kl. 13.31 den 1. mai 1969 og skulle til Linköping. Bent Sølves orkester, som den gang var ett av Norges mest populære, skulle på spillejobb.

Flygeren snur etter tre kvarter på grunnet dårlig vær. Han ville returnere til Fornebu.

Like før landing går flyet i spinn over Holmen i Drammen. Det treffer bakken og gjør et hopp på 30 meter før det ble liggende. Siste melding til flytårnet var at en motor har stanset. Flyet forsvant fra radarskjermene kl. 14.59.

Alle omkom 

Alle om bord omkommer, herunder piloten, musikerne Vigdis Mostad fra Orkanger, de tre Molde-musikerne Bjørn Solstad, Svein Jens Thorsø og Geir Schumann, og Kåre Furuholmen fra Oslo. Sistnevnte var for øvrig far til Magne Furuholmen i a-ha.

LES OGSÅ: Så flyet gikk i spinn

SIF til topps 

Det unge fotballaget fra Rødgata på Gulskogen hadde de to siste årene blitt stadig mer toneangivende i Norge. Fjorårets 10–1 seier over lyn satte Strømsgodset på kartet. I 1969 kom den aller første store triumfen.

SE VIDEO:

To utrolige søndager 

Det ble to utrolige søndager på Ullevål stadion for drammensere. I samlet flokk kjørte så å si hele byens fotballinteresserte befolkning med ekstratog til Oslo.

Fredrikstad med legendariske «Kula» i mål var motstanderen. På tribunene ble de blåhvite fra Drammen oppildnet av heiegjengene med Elisabeth Granneman i spissen.

Det så stygt ut den første cupsøndagen. Fredrikstad ledet 2–1 og det var bare fire 4 minutter igjen av kampen.

Alle SIF-patriotene var på vei ut av Ullevål stadion da Thorodd Presberg nikket inn utligningen og det ble ekstraomganger. Det sto fremdeles 2–2 etter ekstraomgangene og det ble omkamp helgen etter.

Der triumferte SIF 5–3. Det ble jubeltog tilbake til byen og senere på kvelden kom alle gutta ut på balkongen på Børsen og hevet cuptrofeet til vill jubel fra tusener av drammensere på torget.

Torgplaner  

Allerede i 1969 foreslo byplansjef Per Pihl at man skulle gå til en omfattende opparbeidelse av Bragernes torg med nytt gatedekke, permanent talerstol, blomsterurner, benker, barneparkering med lekerom og stellebord.
 
Les flere historiske saker her.

 

 

Kommentarer til denne saken