Gå til sidens hovedinnhold

«Nasjonens fødsel» lagt til Drammen

Artikkelen er over 10 år gammel

Et av årets desiderte høydepunkter inntraff lørdag 5. februar. Starten på feiringen av 100-årsjubileet for unionsoppløsningen, ble markert med et direktesendt TV-show fra Drammens Teater.

DRAMMEN: Salen var fylt av prominente gjester med kongen og dronningen, kronprinsen og kronprinsessen, og regjeringen i spissen.

Alle var iført tidsriktige antrekk fra omkring 1905. Både publikum i salen og TV-seerne fikk oppleve en to timers forestilling der Sven Nordin og Linn Skåber hadde dominerende roller, sammen med hundre lokale statister.

TV-programmet var flott PR for Drammen. Det var usedvanlig rikt folkeliv i byens sentrum denne kvelden. Tusenvis så forestillingen Tidsmaskinen på Bragernes torg med lokale dansere, sangere og musikere.

LES OGSÅ: Skyskraperen på Holmennokken

Byborgere iført praktfulle, gamle antrekk spaserte rundt i gatene og hygget seg. Denne folkefesten var gjenstand for en forskningsundersøkelse som konkluderte med at det var stor entusiasme og oppslutning fra byens innbyggere.

30 år med to bruer

I løpet av september ble glideforskalingene til den nye motorveibrua sammenkoblet. Steinar Wangen (53) hadde vært med på å bygge begge motorveibruene i Drammen.

– Det er klart det er litt spesielt at jeg kom tilbake til Drammen tretti år etter at jeg var med på å bygge den første motorveibrua, for så å være med på den andre i samme stilling: Kranfører på selve støperiggen, sier Steinar Wangen.

Han konstaterte at kontrasten var stor fra han var i byen første gang for på bygge bru, i 1975.

– Nå ser jeg vakre parkområder langs elva og velordnede veisystemer. I 1975 husker jeg at vi sirklet oss gjennom byen for å komme til og fra Holmenområdet.

– Vi følte at vi var med på et pionerarbeide når det gjelder brubygging i 1975. Det var første gang en glideforskaling ble brukt i et stort bruprosjekt her til lands. Nå har vi bygd den nye brua på samme måte, kun med den forskjellen at selve glidevogna har ligget på oversiden av forskalingen istedenfor under.

I ordkrig med Lier

«Drammen vil ha Liers kyststripe».»Drammen vil svelge ytre Lier».

Disse overskriftene utløste kraftige reaksjoner i midten av januar. Bakgrunnen var planene om ny kommunestruktur og mulige kommunesammenslåinger. Politikerne i Drammen ga uttrykk for at Lierstranda burde bli innlemmet i Drammen,- fra Brakerøya til Røyken.

Varaordfører Freddy Hoffmann sa at mange beboere i dette området vil se det som helt naturlig å tilhøre Drammen.

Liers ordfører Ulla Nævestad følte seg provosert av utspillet og det var hun ikke alene om. Saken vakte stor debatt med mange krasse innlegg og medvirket til at forholdet mellom Drammen og Lier ble litt kjølig.

Ypsilon ble født

Den lenge planlagte gangbrua over Drammenselva fikk form som en Y.

Det ble arrangerte arkitektkonkurranse og juryen kom fram til at prosjektet Ypsilon var det beste mellom Gamle Kirkeplass og Grønland. Brua var ment å koste 25 millioner kroner, men dette har vist seg å være for lite. Den nye gangbrua blir trolig ca. 20 millioner dyrere.

Kostnadene skal deles på kommunen, Union Eiendom og kanskje flere. Forberedelser til bygging pågår. Brua skal stå ferdig i 2007.
 

Kommentarer til denne saken