DRAMMEN: – Dette blir en helaften med både dans, musikk, DJ, mat og film fra Midtøsten. Vi håper det blir fest og hæla i taket. Dette blir full pakke, sa Linn Silje Rohdin Nyhuus, kulturkonsulent i Virksomhet kultur, Drammen kommune da vi snakket med henne før arrangementet.

Arrangementet som har fått navnet «1001 Natt» er et ferskt konsept hvor kunst og kultur fra Midtøsten skal feires og bringes til drammensfolket.

LES OGSÅ: Verdensbyen Drammen har våknet

Arabiske netter

I tillegg til prisbelønnet spillefilm fra Saudi-Arabia, fingermat fra Palestina og magedans fra Porsgrunn, er kveldens hovedattraksjon musikantene i libanesiske Love & Revenge.

De skal lokke deg ut på dansegulvet med sine elektroniske beats, kombinert med tradisjonell folkemusikk fra regionen. På scenen har de blant annet med seg en musiker på orientalsk lutt.

Love & Revenge opptrer live foran en skjerm som projiserer klassiske arabiske filmscener fra den gylne tidsepoken på 1940- og 1950-tallet.

Den libanesiske duoen, hiphop-pioneren Rayess Bek og den visuelle kunstneren Randa Mirza, har de siste årene tiltrukket seg en stor tilhengerskare gjennom deres mange liveopptredener rundt om i verden.

Saken fortsetter under bildet

LES OGSÅ: Slår et slag for drammensrocken

Magedans og fingermat

– Lørdag blir første gang vi prøver ut dette konseptet. Selv om det har vært en del interesse på Facebook, er vi spent på om drammenserne stiller opp for å få denne unike opplevelse, sier Nyhuus.

Under «1001 Natt» kan du blant annet oppleve magedans fra Porsgrunn. Hanne Nilgård og Hege Slettemeås utgjør danseduoen «Wild Roses», og skal gjøre sitt for å sette den rette stemningen under Unions arabiske festaften.

Smaksløkene skal også få. Palestinsk kulturforening bringer eksotiske smaker når de serverer enkel fingermat fra Palestina, før Love & Revenge inntar scenen.

– Interkultur jobber med å bringe kultur fra hele verden til Drammen. Midtøsten er en region vi ikke har gjort så mye med før, derfor har vi laget dette arrangementet, sier Nyhuus.

«1001 Natt» er et samarbeid mellom Interkultur fra Drammen kommune, Oslo World og Drammen Filmklubb.

Saken fortsetter under bildet

LES OGSÅ: Det utvidede Europa: En feiring av østeuropeisk kultur

«Den grønne sykkelen»

I tillegg til palestinske smaker får du også servert en prisbelønnet spillefilm fra Saudi-Arabia.

I samarbeid med Drammen Filmklubb vises filmen «Den grønne sykkelen». Den er en av de første spillefilmene som er laget utelukkende i Saudi-Arabia – et land uten kinoer. Den kvinnelige regissøren Haifaa Al Mansour spilte inn filmen i det lukkede landet hvor skillene mellom kjønnene er store.

«Den grønne sykkelen» fikk bred omtale da den utkom i 2012. Mange filmanmeldere omtalte den da som en av årets viktigste filmer.

Hovedkarakteren Wadjda drømmer om å sykle gjennom byens gater slik som alle guttene i nabolaget. Hun nekter å akseptere at slike aktiviteter er forbeholdt det motsatte kjønn. I filmen illustrerer regissøren frihetslengselen som mange kvinner i Saudi-Arabia deler, og utfordrer myndighetenes strenge sensur.

Filmen begynner klokken 19. Etter konsertslutt fortsetter festen til de sene nattetimer med en DJ bak spakene i Centralen på Union. Han spiller naturligvis dansbar musikk fra Midtøsten.