DRAMMEN: Storebror Aass og lillebror Haandbryggeriet skapte historie torsdag. For første gang brygget de sammen.

Terje Aass (72) har vokst opp mellom øltankene på Aass Bryggeri. Både hans far og farfar var utdannet bryggere, men ikke Terje.

De fleste kjenner han som administrerende direktør i Aass. Etter å ha styrt skuta i en mannsalder, lot han eldstesønnen ta over roret for to år siden. Men selv om han ga fra seg sjefsstolen, ga han ikke slipp på sitt store øl-engasjement.

Alderen tilsa pensjonisttilværelse, men det var ikke Terjes plan. Han startet opp mikrobryggeriet, der han eksperimenterer og smaker seg fram til spennende, nye øltyper.

– Stikk nesen din ned i denne humleposen og dra godt inn. Er det ikke en herlig lukt, spør Terje Aass med et stort smil før han springer bort til tanken og sjekker temperaturen igjen.

LES OGSÅ: Eventyrlig vekst for mikrobryggeriene

Lovestory

Det Aass syns er så fint med mikrobryggeriet, er at han kommer tett på brygget.

– Her følger jeg hele prosessen tett. Dette er en lovestory for meg, sier Aass.

Mens Terje Aass selv regner seg som en fersking når det kommer til å brygge øl, har Jens Maudal drevet Haandbryggeriet siden 2005.

– Blant mikrobryggere er det vanlig at vi brygger litt sammen og lærer av hverandre. Jeg og Terje har alltid hatt et godt samarbeid. Selv om vi er litt konkurrenter er det fint å kunne brygge sammen, sier Maudal.

Samarbeidsbrygget deres er akkurat begynt å jobbe i metalltankene rundt dem. Så det er noen uker før det er smaksklart.

– Planen er at vi skal lage et annerledes øl enn butikkpils. Dette samarbeidsølet kommer nok til å dra mer i retning mot tsjekkisk øl og med en høyere alkoholprosent, sier Aass.

LES OGSÅ: Byens lillebrorøl med tidenes overskudd

La humla suse

Når Aass forteller om spekteret av humler som finnes, lyser hele han opp.

– Amerikanske humler, som vi bruker her, har vi i svært liten grad brukt i bryggehuset i bryggeriet.  Det finnes blant annet sitrus-, krydder og blomster-humler. Når i prosessen du tilsetter humlen avgjør smaken. Det er prøving, feiling og eksperimentering, men det er akkurat dét som er så spennende, sier 72-åringen.

Navnet på samarbeidsølet er ikke avgjort ennå. Både Aass og Maudal har lagt hodene i bløt, men ikke kommet fram til et passende navn. De mottar derfor gjerne forslag fra Drammens Tidendes lesere.

LES OGSÅ: Øl er den nye vinen