Boligdrømmen smuldrer opp

FORTVEILER: Christer (t.v.) og Henrik Larsen frykter at de sitter med et verdiløst og uomsettelig råloft etter kommunens trenering og krumspring. Nå håper de politikerne tar grep.

FORTVEILER: Christer (t.v.) og Henrik Larsen frykter at de sitter med et verdiløst og uomsettelig råloft etter kommunens trenering og krumspring. Nå håper de politikerne tar grep. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Loftet er guttenes mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet. Nå er prosjektet i ferd med å bli et mareritt.

DEL

DRAMMEN: Etter positive, skriftlige meldinger fra kommunen, fylkeskommunen og Fylkesmannen slo brødrene Christer (28) og Henrik (24) Larsen til og kjøpte råloftet i Vestbanegården på Strømsø for to år siden.

– Det var vår mulighet til å komme inn på boligmarkedet, forklarer brødrene.

De ga 1,47 millioner for loftet. Ved å bruke halvannen million til, skulle det bli til to leiligheter. En til hver av dem.

Henrik er utdannet tømrer, og de skulle gjøre alt arbeidet selv.

LES OGSÅ: Derfor fyker boligprisene rett til værs

Lykken smilte

På toppen av det hele vant brødrene konkurransen «Drømmeloftet», som bedriften VELUX arrangerer. Premien innebærer takvinduer på loftet og sponset arkitekt.

Verdien på premien er nærmere en million, og de kunne boltre seg litt mer enn først planlagt, selv om de la opp til et svært nøkternt prosjekt.

På forhåndskonferanser ble de positive signalene gjentatt. Myndighetene ønsker fortetting i dette supersentrale området, med kort vei til jernbanestasjonen.

LES OGSÅ: Lokal boligleverandør slått konkurs

Bråstopp

Alt var greit fram til saksbehandlerbytte i mai 2014. Da endret alt seg, forteller guttene.

Henvendelser ble ikke besvart, tross mange purringer på status og løfter om at svar «neste uke».

Så toppet det seg i slutten av januar. Først fikk Christer høre via omveier at de ikke kom til å få lov til å bygge leiligheter der. Kort tid etter fikk arkitekten en henvendelse fra et ventilasjonsfirma som ba om tegninger av loftet, fordi de jobbet med et anbud for Statens vegvesen.

LES OGSÅ: Fremtidig kulturbygg?

Anbud-sjokk

Vegvesenet må foreta støytiltak i Vestbanegården for å få bygge ut Bjørnstjerne Bjørnsons gate til fire felt, og skulle ha teknisk rom til ventilasjonsanlegg på loftet!

Ventilasjonsfirmaet visste beskjed om at rammesøknaden ville bli avslått. Det samme gjorde veivesenet.

Saksbehandleren i veivesen-saken er den samme som i guttenes byggesak.

6. februar ba en sjokkert Christer Larsen saksbehandleren om en forklaring på hva som foregikk. Han fikk bekreftet at jo, det blir avslag og det kom formelt ganske snart.

Avslaget har ennå ikke kommet.

LES OGSÅ: Deler ut millioner

– Forskjellsbehandling

Saksbehandleren grunnga avslaget med mangelen på parkeringsplasser og uteareal. Det kunne ikke gis dispensasjoner, selv om det er gjort i en seksjon i etasjen under, som også var regulert til næring.

Brødrene spør seg hva slags agenda kommunen har, og er fortørnet over det de opplever som trenering og svært kritikkverdig saksbehandling.

– Andre instanser har fått opplyst at det blir avslag før oss. Og veivesenet planla anbudsgrunnlag på vår eiendom!

Christer og Henrik Larsen rister på hodet, og fortviler over at boligdrømmen er i ferd med å bli knust.

LES OGSÅ: Få boliger driver prisene i været

Verdiløs eiendom

VELUX har vært tålmodig i forhold til premien, men har nå satt 30. april som frist for godkjent byggesøknad. De kan ikke vente lenger, og det skjønner guttene.

Henrik har tatt opp lånet, og situasjonen tærer på. Med byggenekt sitter de på et verdiløst og uomsettelig loft, og uten bolig.

– Det blir i så fall den dyreste boden i Drammen, sier Henrik med en viss porsjon galgenhumor.

LES OGSÅ: Tyver stjal åtte vinduer

– Jeg er rystet

Frps gruppeleder, Jon Helgheim, er svært kritisk til behandlingen av denne saken.

– Det er ikke slik vi skal behandler innbyggerne våre. Disse unge guttene blir stoppet av et byråkrati som overhodet ikke fungerer. Det er flaut, og ser ille ut, rett og slett. I utgangspunktet er dette en gladhistorie, som noen har klart å gjøre til en trist historie, sier Helgheim.

Han mener det kan se ut til at brødrene har blitt ofre for en systemsvikt og en ukultur.

– Det er noe alvorlig galt med denne saken, og jeg vil til bunns i den, sier Helgheim og fortsetter:

– Jeg har hørt mye rart om byggesaker. Men dette er det verste. Jeg ønsker at folk som opplever slike ting tar kontakt, så skal jeg forfølge det.

LES OGSÅ: Luksusmegler starter i Drammen

Kan be om behandling

Frp-lederen stusser alvorlig over at Statens vegvesen planla ventilasjonsanlegg på annen manns grunn, på bakgrunn av signaler fra kommunen om at byggesøknaden ville bli avslått.

Helgheim har sendt et skriftlig spørsmål til rådmannen, som skal besvares i formannskapet 17. mars.

I utgangspunktet behandles ikke saker hvor administrasjonen sier nei til dispensasjon politisk.

Men politikerne kan likevel be om å få en slik sak til behandling.

LES OGSÅ: Interiørbloggeren som elsker å hjelpe andre

– Har aldri opplevd maken

Arkitekt Leon Hanssen er sjokkert.

– Jeg har aldri opplevd maken til saksbehandling i noen annen kommune, og synes virkelig synd på guttene, sier Hanssen, som er ansvarlig søker for prosjektet.

Arkitekten reagerer på det han oppfatter som ren trenering, forskjellsbehandling og anbudsutlysning av ventilasjonsanlegg på loftet hans klienter eier.

– Jeg er rett og slett helt oppgitt over måten kommunen har håndtert søknaden på siden den ble innsendt sommeren 2014, og det hele toppet seg når vi skjønte at et antatt vedtak hadde blitt forhåndsvarslet til utenforstående.

Arkitekten har sendt to klager til avdelingsleder på byggesak, først en i januar, den siste 23. februar. Han har ikke fått svar på dem.

– Siden vi fortsatt mangler et formelt vedtak og siden vår klage på saksbehandlingen også blir neglisjert vurderer vi å klage til en høyere instans.

LES OGSÅ: – Lav leie er viktigst

Artikkeltags