Her kan du spise vietnamesisk i Drammen

STOLT EIER: I Peppes gamle lokaler serverer nå Dao Quang Vuong mat på ekte vietnamesisk vis.

STOLT EIER: I Peppes gamle lokaler serverer nå Dao Quang Vuong mat på ekte vietnamesisk vis. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Den heter Pho Vietnam, oppkalt etter landets mest kjente rett: Suppe stappfull av godsaker.

DEL

DRAMMEN: – Vi skal være tro mot det opprinnelige. Hva er det man husker best hjemmefra? Mange vil nok svare maten moren vår lagde. Vi skal også lage mat med kjærlighet, sier Vuong og smiler.

Siden nyttår har den tidligere kjørelæreren Dao Quang Vuong, kona og en annen vietnamesisk familie, drevet spisested på Torget Vest. Nå satser han og kompanjongene på autentisk vietnamesisk mat, som de har stor tro på at vil falle i smak hos gjestene.

– Får man god mat, er det godt både for kropp og sinn, og i Vietnam legger vi vekt på nettopp det, i tillegg til det sosiale rundt et måltid.

– Mange vet ikke forskjell på vietnamesisk og kinesisk kjøkken. Hovedsakelig kan vi si at vi bruker mindre olje, mer friske grønnsaker, mye sjømat, og så har vi kraften som er basis for suppen pho. Den skal kokes mellom fem og sju timer og er helt spesiell. Koriander, basilikum og sitrongress er også viktige ingredienser.

– For tiden er det kona som står for matlagingen, men vi jobber med å få en kokk fra Vietnam. Til sammen er vi tre som jobber her.

LES OGSÅ: En stilig nykommer

Båtflyktning

17 år gammel, i 1982, kom Vuong som båtflyktning til Norge. Da hadde han seks måneder bak seg på Filipinene i en flyktningleir. Mens han ventet på å komme til Norge, sørget han for å lære seg noe norsk og litt om forholdene i sitt nye hjemland. Etter flere år i Bergen og Trondheim, vendte han og familien sørover. I dag bor han i Bærum sammen med kone og tre barn.

– Hvorfor Drammen?

– Drammen har lenge vært et sted jeg har et forhold til. Mange av vennene jeg fikk på båten, har bosatt seg her. Jeg føler derfor en tilhørighet til byen.

Vuong jobbet som kjørelærer fram til 1999. Etter det ble det noen år som bud og kioskeier.
– Jeg er fersk i restaurantbransjen, men vi har fått god konsulenthjelp fra familie og kjente som driver restaurant i Vietnam og Amerika.

LES OGSÅ: Et nytt kult konsept

Tilpasser matkultur

– I Vietnam spiser vi mange ulike typer kjøtt, som nok kan virke fremmed for nordmenn. I tillegg er vi veldig glad i ål.

I Vuongs meny finner man derimot ingen eksotiske kjøtt- eller fisketyper, selv om mange av ingrediensene kommer flybårne fra Vietnam.

– I dag er det ikke lenger noe problem å få tak i riktig ingredienser. Matkulturen tilpasses likevel noe, sier Vuong.

LES OGSÅ: «Hit er det bare å ta med seg hele familien»

Autentisk

En som vet å sette pris på maten, er gjest Pål Røkeberg.

– Jeg bodde tidligere tre år i Asia, og vet hvordan det skal smake. Og mer autentisk enn dette blir det ikke, sier han fornøyd, før han igjen fordyper seg i bollen med husets pho.

Foreløpig har restauranten åpent seks dager i uken. Målet er sju. Og når varmen kommer for fullt, er uteserveringen i bakgården på plass, forsikrer den ferske restaurantdøren.

LES ALLE DT`S RESTAURANTANMELDELSER HER

Artikkeltags