DRAMMEN: Tema var nemlig fysisk aktivitet for skolebarn, og Drammen kommunens etter hvert enstemmige vedtak om at alle barn i skolen skal ha en times fysisk aktivitet hver dag.

Fjørtoft leder et regjeringsoppnevnt utvalg for idretten som skal utforme en idrettspolitikk for framtiden. Og den tidligere fotballproffen likte det han så på Danvik:

Bør innføres nasjonalt

– Målet mitt er at Drammensmodellen skal innføres nasjonalt. Det som skjer i drammensskolen er veldig bra. Dette er et lavterskeltilbud som alle kan være med på.  Og det koster ikke mye penger å iverksette, noe som gjør at det er enkelt å få støtte for det, sier Fjørtoft.

Han peker på at dette handler om både trivsel, fysisk form og bedre læring.

LES OGSÅ: Masud Gharahkhani vil ha 60 minutter fysisk aktivitet i skolen hver dag

Sosial integrering

– Men det handler også om sosial integrering.  Mange av dem som faller utenfor i gymmen, gjør det også på fritiden, og det er svært bekymringsfullt.

Lenge har vi sett at idretter som alpint og ishockey er noe ikke alle kan være med på. Men nå ser vi at dette i økende grad også gjelder langrenn og fotball. Og det er alarmerende.

Eliteidretter

Og det har ikke bare med økonomi å gjøre. Noen oppfatter dette som eliteidretter. Ikke alle har lyst til å drive idrett på høyt nivå. Derfor er modellen her i Drammen så genial.  Og når det skjer i skolen, kan alle være med, sier Fjørtoft entusiastisk.

 – Jeg mener helt genuint at idretten kan forandre verden. Jeg er selv nærmest oppvokst i en fotballgarderobe, og det var alltid oss, hele laget, det handlet om.

LES OGSÅ: Peker på foreldrene – gir dem ansvaret

Integrert i fagene

Modellen som skal kjøres i gang i full skala fra og med høsten er integrert i fagene, enten det er norsk, matte eller andre fag, og i skolegården fikk en engasjert Fjørtoft se barn som blant annet hoppet tau og lærte matte og løp og lærte norsk.

Positiv rektor

Rektor ved Danvik skole Inge Wergeland tror det skal gå greit å innføre vedtaket  fra kommende skoleår.

– Det kommer til å bli bra. Dette er jo et lavterskeltilbud som skal gjennomføres innenfor nåværende rammer. Det er ikke dermed sagt at det ikke kommer til å bli krevende, men man må bare bestemme seg, og så gjøre det.

LES OGSÅ: Fremmer forslag om 60 minutter fysisk aktivitet i skolen hver dag

Ap-forslag

Det var Ap som foreslo at en time fysisk aktivitet skulle gjennomføres i skolene i Drammen. Det ble først nedstemt av Høyre, men senere enstemmig vedtatt. Til stede på Danvik var blant andre ordfører Tore Opdal Hansen og  partifelle Linda Hofstad Helleland, samt Anders Tyvand fra KrF. Ap var ikke invitert, ifølge Aps Masud Gharahkhani.

Han synes det er fint at det ble et enstemmig vedtak om en times gym daglig, og nå utfordrer han Tore Opdal Hansen og Erna Solberg til å innføre ordningen nasjonalt. Og han har i hvert fall med seg Jan Åge Fjørtoft på laget.

LES OGSÅ: Lærer barna å like aktivitet