Gå til sidens hovedinnhold

Høyre får som fortjent

Artikkelen er over 6 år gammel

Drammens Tidendes samfunnssredaktør Odd Myklebust mener Høyre først og fremst har seg selv å takke for at de har mistet flertallet i Drammen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Meningsmålingen som InFact har utført for Ap indikerer ikke bare at Høyre stuper, men at hele det borgerlige flertallet er i ferd med å forvitre.

Nå skal en ta alle målinger med en klype salt. I november målte InFact, også den gangen på oppdrag fra Ap, Høyre helt nede på 23 prosent i Oslo og Ap til 36 prosent, samtidig som et annet byrå, Sentio, målte de to partiene omtrent likt. Det har ført til en debatt om en i det hele tatt kan stole på meningsmålinger når avvikene er så enorme.

Sentio målte Ap til 35 prosent i Drammen i september, og InFact måler partiet til nesten 38 nå. Det kan være riktig. For Høyre er imidlertid utslagene svært store. Sentio målte Høyre i Drammen til 45,7 i september, mens Infacts tall vel to måneder senere er 34,1, altså et fall på 11,6 prosentpoeng. Det må i så fall Høyre være i fritt fall, og det er ingen enkeltsak eller intern uro som skulle tilsi at det er tilfellet.

Men InFacts måling påviser åpenbart en tendens som har vart en stund og som vi kjenner igjen fra rikspolitikken: Høyresiden svekkes og Ap går fram. I så måte er det interessant å se når InFacts måling ble tatt opp, nemlig kort tid etter uroen rundt statsbudsjettet, og bare en ukes tid etter at det borgerlige samarbeidet i Drammen havarerte gjennom at Frp og Venstre ikke lenger ville sitte ved samme bord.

Den debatten startet i bystyret i et heftig ordskifte mellom Frps Jon Helgheim og Venstres Ulla Nordgarden. Det spesielle med denne debatten var ikke hva som ble sagt, men snarere hva som ikke ble sagt. I kjent stil gikk Frp løs på flyktninger som en utgift for kommunen, mens Nordgarden tok til motmæle og mante til et humant menneskesyn.

Høyre, selve brubyggeren i det borgerlige samarbeidet, holdt munn. Da det kom til votering, ble Frp stående igjen alene. Der fikk Venstre støtte av Høyre og for den sakens skyld også KrF. Likevel var det til sjuende og sist Frp og Helgheim som vant striden, i hvert fall i den forstand at de ble sittende igjen ved bordet, mens Venstre forlot det gode selskap.

Sett utenfra ble dette en underlig forestilling. Hvorfor fikk ikke Nordgarden Høyres verbale støtte, verken i selve bystyredebatten eller i den offentlige debatten etterpå? At ikke støtten kom i bystyret skal ifølge Høyre selv skyldes tilfeldigheter, men da burde man i alle fall tonet flagg i det kommende ordskiftet. Den som tier samtykker jo, og hvorfor har ingen tatt avstand fra Helgheims regnestykke?

Helt siden de ungarske flyktningene kom på 1950-tallet har byens borgerskap møtt flyktninger med varme og forståelse, ikke med en kalkulator.

Debatten som endte med et borgerlig brudd, er blitt et eksempel på Høyres utydelighet. Mens Arbeiderpartiet nå slåss på alle fronter og er synlige hele tiden, har Høyre så langt valgt en annen strategi.

Det er bare det at når det stunder mot valg, så står ikke slaget i møterommene. Det står ute blant velgerne, og det er mange Høyre-velgere som savner den tydeligheten og entusiasmen som har gjort partiet til suverene vinnere ved de siste lokalvalgene.

Kommentarer til denne saken