DRAMMEN: En suksesshistorie om integrering i arbeidslivet i Drammen har nemlig nådd Statsministerens kontor. En historie om et inkluderende arbeidsliv, om å gi folk sjanser, om ikke bare å se på papirer i en ansettelse, om å tørre å være en døråpner for mennesker med en annen bakgrunn og om næringslivsledere som har tatt initiativ til et unikt samarbeid.

Historien om internasjonale Drammen resulterte i storfint besøk fra hovedstaden. For dette var noe statsminister Erna Solberg gjerne ville høre mer om og lære mer av.

Målbevisst

Butikksjef på KIWI XL på Strømsø senter, Siyamak Nemati, innrømmer at pulsen var rimelig høy før Erna Solberg kom inn døra.  

Familien til Namati var politiske flyktninger fra Iran, og Siyamak var seks år gammel da de kom til Norge i 1990. To år senere var Drammen byen hans. Han forteller at foreldrene var veldig opptatt av å lære seg språk og komme seg i arbeid. De var opptatt av å bli integrert.

Etter endt skolegang begynte Namati å jobbe på KIWI. Da var han 18 år. Han gikk KIWI-skolen og var en målrettet og arbeidsom gutt. 20 år gammel ble han butikksjef.

– Jeg har vært målbevisst, smiler han.

I dag driver han Norges nest største KIWI-butikk, som omsatte for 132 millioner kroner i fjor og har 52 ansatte.

Han prøver å se mulighetene i folk. Prøver å være ydmyk.

– Det er fantastisk å se hvor stolte mine ansatte blir når jeg gir dem en kontrakt etter prøvetid, sier han.

– Jeg føler jeg har gjort en god gjerning ved å gi folk en sjanse.

LES OGSÅ: Applauderer «Internasjonale Drammen»

Avgjørende viktig

Statsministeren kom altså på besøk til Drammen og landets nest største KIWI butikk torsdag. En butikk som har butikksjef fra Iran og ansatte fra 18 ulike land. Både ordfører Tore Opdal Hansen,  leder av Nav Buskerud Elisabeth Holen, representanter for Internasjonale Drammen, representanter fra KIWI og Mester Grønn var til stede for å fortelle om prosjektet.

– At initiativet kommer fra toppen er veldig spennende, for det er det som gjør dette så annerledes, sier Erna Solberg om Internasjonale Drammen og arbeide med å sysselsette personer med innvandrerbakgrunn.

– Når man har et topplederperspektiv på at man skal bidra til ansettelse av 1.000 personer med minoritetsbakgrunn , så gir det helt andre føringer nedover. Og det synes jeg er fint, sa hun til Drammens Tidende.

Hun forteller at hun ikke har sett tilsvarende systematisk arbeid med integrering i arbeidslivet som dette noe annet sted i landet.

– Jeg mener det er avgjørende viktig at man kommer seg i jobb. Får praksis, får øve seg, får muligheten. Man lærer mye mer om det norske samfunnet gjennom å arbeide. Det er her man får kontakter og lærer språket, sier Solberg og påpeker:

– Jobb er nøkkelen for integrering.

LES OGSÅ: Seks av ti vil være fadder for en innvandrer på jobben

Stolt gründer

KIWI-gründer Tor Kirkeng brenner for prosjektet Internasjonale Drammen. Han var stolt da statsministeren kom til et av flaggskipene i matvarekjeden.

– Jeg er veldig stolt. Det er fantastisk moro at hun vil komme hit å se og høre alle de gripende historiene, sier Kirkeng.

LES OGSÅ: Kjempet seg opp på den grønne gren