«Microsoft-svindlere» ringer hyppig i helgen

SVINDELFORSØK: Fra klokken 08 til 12 lørdag har operasjonsleder Truls Fjeld ved Søndre Buskerud politidistrikt har fått over 20 henvendelser fra folk i Drammens-området som er forsøkt svindlet.

SVINDELFORSØK: Fra klokken 08 til 12 lørdag har operasjonsleder Truls Fjeld ved Søndre Buskerud politidistrikt har fått over 20 henvendelser fra folk i Drammens-området som er forsøkt svindlet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Microsoft-svindlere jobber på spreng i helgen. Politiets oppfordring om de ringer deg: Legg på!

DEL

DRAMMEN: I løpet av lørdag morgen og formiddag har politiet i Søndre Buskerud fått over 20 telefoner fra personer som er blitt oppringt av svindlere.

Operasjonsleder Truls Fjeld ved Søndre Buskerud politidistrikt sier at det strømmer på med henvendelser fra folk som har fått telefon fra svindlere.

– Fra klokken 08 til klokken 12 har vi i alle fall mottatt 20 henvendelser fra folk som er forsøkt svindlet. Det er engelsktalende personer som hevder at de er fra Microsoft og skal hjelpe dem med dataproblemer, sier Fjeld til dt.no

De som operasjonsslederen i Drammen har snakket med, har fortalt at de luktet lunta og skjønte at de er blitt utsatt for et svindelforsøk.

– Den ene kvinnen som ble oppringt skjønte fort at det var et svindelforsøk, da hun ikke en gang har datamaskin, sier operasjonslederen.

Politiet oppfordrer folk som blir oppringt av svindlerne om å avbryte samtalen.

– Dette er svindelforsøk, så mitt råd er å legge på, sier Fjeld.

Svindlerne ringte politiet

Drammens Tidende skrev tidligere denne uken om Øyvind Strømme (70) som hadde fått flere oppringer fra noen som på dårlig engelsk sa de var fra Microsoft og sa de skulle hjelpe ham med dataproblemer.

De som ringte var i virkeligheten svindlere som forsøkte å hacke maskinen hans. Fredag gjorde svindlerne en skikkelig blemme. De ringte nemlig politiet i Asker og Bærum.

– Vi har nettopp blitt oppringt av «Microsoft». Damen sa vi hadde problemer med datamaskinene våre. Det har vi ikke. Bedrageriforsøk. Vi la på, skriver politiet på Twitter.

Magne Olsvoll i politiet forteller til budstikka.no at det var en damestemme, som på gebrokkent engelsk fortalte at han trolig hadde store problemer med datamaskinen.

– Det høres ut som personen i andre enden leser opp fra en lapp, der hun eller han sitter et sted ute i verden og prøver å lure oss, sier Olsvoll til budstikka.

Ringte flere ganger

Øyvind Strømme lot seg heller ikke lure og la på når de ringte - ikke bare en gang, men flere ganger.

– Det var forskjellige folk hver gang. De sa de ringte fra Microsoft, og skulle hjelpe meg å bli kvitt problemer de mente jeg hadde som følge av hacking. De var ganske pågående, og sa det var veldig viktig både for meg og Microsoft at disse problemene ble løst. De snakket med sønnen min også, og ville at vi skulle logge oss inn på en hjemmeside som de sa var Microsoft sin. Men vi gjorde ikke noe av dette, sier Strømmen.

LES OGSÅ: Datasvindlere plager nordmenn

Fortvilet

Han og sønnen er langt fra de eneste som er blitt oppringt av svindlere som utgir seg for å være fra Microsoft. Også en eldre dame fra Åssiden forteller samme historie.

- Jeg har fått ukjente anrop flere ganger hver dag de siste ukene. Jeg pleier ikke svare på ukjente anrop, men til slutt gjorde jeg det. Da var det en dame som begynte å bable. Jeg spurte hva det gjaldt og da sa hun at det var problemer med PC'en. Jeg lot som jeg ikke skjønte, ropte traitor som er forræder på engelsk. Da la hun på, forteller pensjonisten.

Folk over hele landet er gjennom flere år blitt oppringt av folk som sier de er fra Microsoft og skal hjelpe dem mot hacker-angrep, men egentlig er de svindlere.

Microsofts råd

Microsoft har laget noen råd mot telefonsvindel, og der understreker de blant annet at Microsoft ikke driver med overvåking, og aldri tar uoppfordret kontakt med kundene om problemer med spesifikke maskiner.

LES OGSÅ: Virus krever løsepenger

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken