Mindre ulovlig tagging

Artikkelen er over 3 år gammel

I løpet av året med nye regler for graffiti, har det dukket opp en rekke fargerike vegger i Drammen sentrum. Og den ulovlige taggingen har gått ned.

DEL

DRAMMEN: Du har kanskje lagt merke til dem du også, de fargerike undergangene og store veggene som i løpet av det siste året har dukket opp rundt i sentrum. Graffitikunstner og kunstnerisk leder for undergangsprosjekt, Eric Ness Christiansen, smiler i sola.
– På bare ett år har vi fått til en god del, mener han. Seks underganger har fått farge:

– Alle har blitt dekorert i forskjellig type stil. Fra det stuerene til det provoserende, sier han.

Prøveordning

I februar i fjor vedtok bystyret en prøveordning for to år der nye regler gjør at graffiti og gatekunst kan utøves der huseier har gitt tillatelse, altså uten byggesøknad slik som det var. Ulovlig tagging og graffiti er det fremdeles nulltoleranse for.

I løpet av året har flere husvegger på både Strømsø og Bragernes blitt mer fargerike, det samme har fem underganger i sentrum gjennom U-gang prosjektet. I tillegg har elever fra Galterud skole fargelagt undergangen ved Austadveien på Fjell.

LES OGSÅ: Maler underganger

Nedgang i taggesaker

Kritikere blant politikere og politiet i forkant av opphevelsen trakk fram mulig smitteeffekt med mer tagging som følge av å lette på nulltoleransen.

Tall fra politiet viser nå at det var en nedgang fra 2013 til 2014 i antall tagge- og graffitisaker i Drammen politidistrikt, Antall saker er redusert fra 90 i 2013 til 72 i 2014. Det er ikke registrert noen anmeldelser i Gjetergata, der den lovlige graffitiveggen åpnet. På den annen side er det lav anmeldelsesprosent, og dermed mulige mørketall.

Spirer fram

Den fargerike undergangen mellom rutebilstasjonen og Union vitner om dette, kunstverkene står som da de ble malt.

– Det blir respektert, sier graffitikunstner Ness Christiansen. Som en konsekvens av de nye reglene ble det i fjor sommer etablert én vegg på Bragernes der alle som vil kan utøve graffiti. Den blir flittig brukt, forteller Ness Christiansen.

– På den nye lovligveggen spirer det fram, nå får de mulighet og et sted å utfolde seg, sier han om unge som ellers kanskje har sittet hjemme og tegnet.

LES OGSÅ: Letter på nulltoleransen

Positiv start

Kultursjef Tone Ulltveit-Moe synes det første året av prøveperioden har vært interessant og lærerik.

– Byen har fått kunstverk den ellers ikke hadde fått. Året har vist at mange har bidratt til at dette skal bli en realitet. Vi ser at det er en god start, og jeg gleder meg til siste året, sier hun.

I løpet av våren skal de orientere byens politikere på hvordan året har vært, både positive og negative sider.

– Det er overveiende positivt, sier Ulltveit-Moe som er spent foran siste år i prøveperioden:

– Vi er veldig spente på hva folk vil gjøre i fortsettelsen, hvilke nye visuelle perler kan Drammen få? spør hun.

LES OGSÅ: Fortviler over tagging

Artikkeltags