På skogtur med GPS på innerlomma

I Rådyrtråkket barnehage bruker de GPS i en lomme i refleksvesten for å spore barn som blir «borte».

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Barna må holde seg innenfor 50 meter av hverandre. Går noen utenfor, piper det i en mobiltelefon.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

DRAMMEN: På med varme klær, gode sko, votter og lue. Førskolegruppen i Teknabarnehagen Rådytråkket skal på skogtur.

Helt til slutt får de på seg refleksvestene. «Gøy å lære, trygt å være» står det på baksiden. På innsiden ligger GPS-brikken som skal sørge for akkurat den tryggheten.

LES OGSÅ: Vil ha 30 prosent norske i barnehagen

Etterspurt av foreldre

GPS-prosjektet er helt i startfasen, men ble veldig godt mottatt av foreldrene, som lenge hadde etterspurt et slikt sikkerhetstiltak.

– De spurte om vi kunne putte gamle mobiltelefoner i barnas sekker når vi var på tur, men det ble for vanskelig, forteller styrer Ingvild Olsen.

Femåringene har derimot ikke lagt merke til GPS-brikken. Når de ser hva som skjuler seg på innsiden av vesten synes de først det er veldig spennende.

– Alle har en sånn brikke. Hvis en av dere skulle komme langt vekk fra oss andre så kan vi finne dere, forklarer Ingvild.

Barna spør om den lager lyd. Det gjør den ikke. Nei vel, da er det egentlig en ganske kjedelig brikke, avgjør 5-åringene.

Så da blir spørsmålet: Kan de voksne i barnehagen bare slappe helt av nå? Sitte i sola og nyte en kopp kaffe mens barna løper fritt rundt i skogen? Ingvild ler.

– Absolutt ikke. Vi følger samme turregler som før, med lik mengde personale, sier hun.

LES OGSÅ: Turer som alle kan greie

Sikkerhetstiltak

Det er viktig å få fram at det er vesten som spores, ikke barna. De voksne vet aldri hvem som har på seg hvilken vest.

I tillegg fungerer sporingen slik at de ansatte kun kan gå inn i kartet hvis noen av barna beveger seg utenfor den trygge sonen, som i dag er på 50 meter.

Bevisst begrensning

Så lenge alle barna holder seg samlet så har ikke de voksne tilgang til kartet i det hele tatt.

– Begrensningene er lagt inn helt bevisst. Dette er et sikkerhetsverktøy, ikke en mulighet for å overvåke barna, sier Geir Vevle, styremedlem i Tekna-barnehagene og daglig leder i HRAFN, firmaet som har levert GPS-utstyret til barnehagen.

Vevle hadde møter med Datatilsynet for å forsikre seg om at alt ble gjort riktig.

Datatilsynet var hovedsakelig opptatt av to ting: At GPS-brikken festes til vestene, og ikke barna, og at de ansatte ikke skulle spores.

LES OGSÅ: Kan følge undervisning via nettet

Klarte oss uten før

I løpet av de siste årene har det blitt mer vanlig å benytte seg av GPS-verktøy når det kommer til barns sikkerhet. Vevle forteller om foreldre som ønsker GPS-sporing av skolebarn, slik at de får beskjed når barnet er framme – og trygt hjemme igjen.

– Men vi klarte jo oss uten alt dette før?

– Dagens foreldre er nok mer sikkerhetsbevisst. GPS var dyrere før, men nå er det både billig og enkelt å bruke. Når man nå har muligheten, hvorfor ikke benytte seg av den?

LES OGSÅ: Rekordmange lærlinger

Fornuftig bruk

Datatilsynet ser ingen problemer med at Rådyrtråkket barnehage GPS-sporer barna på skogtur.

– Foreldre overlater barna slik at de skal bli kontinuerlig passet på. Da kan det også være fornuftig å bruke en teknologi som gir et varsel hvis noen av refleksvestene går ut av sektoren i nærheten av de voksne, mener kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra.


Videre forklarer han at det naturligvis er viktig at foreldrene er orientert og godt kjent med GPS-sporingen.

– Det skal brukes til sikkerhet og trygghet, barna skal ikke oppleve at de blir overvåket.
Skåra roser Rådyrtråkket barnehage for å ha innført begrensninger i GPS-bruken, såkalte innebygd personvern, som for eksempel at de voksne ikke har tilgang til kartet før barna er utenfor sikkerhetssonen på 50 meter.

– Rent teknisk er det ingenting i veien for at man kunne fulgt med på kartet hvor det enkelte barn var til enhver tid. Men det gjør de ikke, så det er tydelig at dette kun skal gi trygghet hvis noe skjer og ikke brukes som et overvåkingsverktøy.

Skåra forteller om aktører på markedet som spiller veldig på dette med barnets trygghet, men tror nok vi i Norge er langt unna en tilstand der alt og alle skal GPS-overvåkes.

– Tror du vi kommer dit at folk ønsker å GPS-spore ektefeller på julebord?


– Nei. Da ville jeg nok heller brukt pengene på familierådgivning enn GPS, ler Skåra.

LES OGSÅ:

Bildeserie

Skaffet PC-er til hele klassen

GAVE: Her ligger PC-ene som noen minutter senere ble delt ut til elevene i niendeklasse på Marienlyst skole. FOTO: Frederik Ringnes

Artikkeltags