Viste fram grenseløs sykkelkreativitet

Danvik-elevene Katja Botilsrud (t.v), Hannah Odland, Alxander Einarborg og Fredrik Braathen Reistad hadde klekket ut en kombinert " lys og lås" til sykkelen.

Danvik-elevene Katja Botilsrud (t.v), Hannah Odland, Alxander Einarborg og Fredrik Braathen Reistad hadde klekket ut en kombinert " lys og lås" til sykkelen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det kokte i foajeen på biblioteket fredag da 130 fjerdeklassinger fra Danvik og Brandengen viste fram sine elleville, men gjennomtenkte løsninger til bedre sykkelsikkerhet.

DEL

DRAMMEN: Ordføreren sto for den offisielle åpningen av utstillingen som talte hele 30 stands med kreative forslag til fremtidens syklister. Her var alt fra flygende sykler til sykkellåser med fingeravtrykk som nøkkel.

– Vi har laget en sykkellås som kan låses opp med fingeravtrykk. Mange glemmer eller mister nøkkelen, men fingeren mister du jo aldri! ler Danielle Gedminaite.

Sammen med klassekameratene Nafisa, Ludvig og Selma hadde hun klekket ut fremtidens sykkellås, som firkløveret mente ville bli en realitet – om ikke så lenge.

Brangengen-elevene Nafisa Adubahar (t.v.), Danielle Gedminaite og Ludvig Ålien hadde klekket ut en sykkelås som kunne låses opp med fingeravtrykk.

Brangengen-elevene Nafisa Adubahar (t.v.), Danielle Gedminaite og Ludvig Ålien hadde klekket ut en sykkelås som kunne låses opp med fingeravtrykk. Foto:

Grenseløs kreativitet

Drammen kommune er med i pilotprosjektet «Sykkelvennlig skole». I en uke har elevene gjennomført skoleprosjektet «SykkelSMART».

Som deltakere i Ungt Entreprenørskap og Syklistenes Landsforenings pilotprosjekt kalt «Sykkelvennlig skole», skulle elevene finne problemer og svar. Og det manglet ikke på nytenkende løsninger.

«Luftfugelen»; en flygende sykkel var et av de kreative forslagene til sykkelutvikling.

Erik Emiil Midtskogen Jul, Nora Linnea Søraune Meier, Thea Victoria Østborg Hansen og Saime Køimurcu med sin oppfinnelse «luftfugelen»: en sykkel som kunne fly over skumle steder og opp bratte bakker.

Erik Emiil Midtskogen Jul, Nora Linnea Søraune Meier, Thea Victoria Østborg Hansen og Saime Køimurcu med sin oppfinnelse «luftfugelen»: en sykkel som kunne fly over skumle steder og opp bratte bakker. Foto:

Brandingen-elevene Erik Emiil, Nora Linnea, Thea Victoria og Saime sto for oppfinnelsen som de mente kunne løse flere problemer på én gang.

– Det kan være fint å fly over skumle steder og opp bratte bakker. I tillegg er den en familiesykkel med pedaler for sju personer. Vi håper den kan settes ut i livet en dag, smiler Nora Linnea.

LES OGSÅ: Sykehjem lager femstjerners middag

Sykkelsjefen imponert

Morgan Andersson, generalsekretær i Syklistenes landsforening er imponert over barnas kreativitet.

– Utstillingen viser at barna også er opptatt av løsninger på reelle problemer, som for eksempel mobilholdere og airbag som løses ut ved fall.

Generalsekretær i Syklistene Landsforening, Morgan Andersson, var imponert over de oppfinnsomme drammenselevene.

Generalsekretær i Syklistene Landsforening, Morgan Andersson, var imponert over de oppfinnsomme drammenselevene. Foto:

– Vi tar med oss ideene videre, og mange av dem lar omsette til det virkelige liv, som igjen kanskje kan gjøre at flere vil bruke sykkel. Det er et mål at 80 prosent går eller sykler til skolen. Sist vi undersøkte, i 2014, lå vi på 65 prosent, forteller Anderson.

LES OGSÅ: Kreative sykkelentusiaster

Gjennomførbart

Ordfører Tore Opdal Hansen hadde gledet seg til å se utstillingen, og mente at mange av de kreative ideene kunne la seg gjennomføre.

– Selv om utstillingen viser masse fantasi og grenseløs kreativitet, skal vi ikke glemme at det vi bare for fem år siden trodde var umulig, er gjennomførbart i dag.

– Etter å ha snakket med barna, forstår jeg at hver eneste idé her er gjennomtenkt. Utstillingen viser også at de er opptatt av sikkerhet. Det er flott og viktig å finne løsninger som gjør at flere bruker sykkel til skolen, sier ordføreren.

Barna delte sine kreative ideer til en interessert ordfører (Tore Opdal Hansen).

Barna delte sine kreative ideer til en interessert ordfører (Tore Opdal Hansen). Foto:

Mot slutten av utstillingen overrakte barna løsningsforslagene til Syklistenes landsforening og Drammen kommune – som et innspill til Handlingsplan for sykkel som er under utarbeidelse.

LES OGSÅ: Strømsgodset Musikkorps kaster skjorta

Artikkeltags