Gå til sidens hovedinnhold

Synkehullet skal fylles med grus

Artikkelen er over 5 år gammel

Når grunnen har stabilisert seg skal synkehullet etter hvert fylles med grus, opplyser geologen som har undersøkt området.

DRAMMEN: Ingeniørgeolog Gunnar Vik ved Multiconsult var fredag formiddag på Papirbredden for å undersøke synkehullet og området rundt.

Han sier at når grunnen har stabilisert seg vil hullet etter hvert fylles med grus.

– Etter hvert må det sannsynligvis borres nye brønner, viss det ikke går an å reparere de eksisterende, sier Vik. 

Det var klokken 22.30 torsdag kveld at Drammens Tidende fikk de første meldingene om at politi og brannvesen hadde sperret av et stort område foran Papirbredden.

– Grunnen raser sammen. Jeg fikk lov til å passere med nød og neppe, forteller innringeren.

I løpet av natt til fredag har trolig synkehullet på papirbredden blitt enda litt større. Dette opplyste operasjonsleder Trond Egil Groth ved Søndre Buskerud politidistrikt til dt.no klokken 05.45 fredag.

– Hullet er muligens blitt litt større i natt, men det er marginalt, sier Groth.

– Gjørmebasseng

Politiet meldte etter hvert at det dreide seg om et stort hull på plassen foran inngangen til Papirbredden.

Dette er som kjent en åpen plass hvor svært mange ferdes på dagtid, men synkehullet kom altså sent om kvelden Kristi Himmelfarts dag.

Det var politiet selv som oppdaget hullet da de kjørte forbi stedet.

– Det var ikke der for en halvtime siden, for å si det sånn, sa operasjonsleder Kjell Reidar Johansen ved Søndre Buskerud politidistrikt til Drammens Tidende i 22.30-tiden.

De første meldingene gikk ut på at hullet målte 3x4 meter, men ble senere oppjustert til 5x5 meter eller rundt 25 kvadratmeter.

– Det ser ut som et stort gjørmebasseng og er flere meter dypt. Det skvulper i denne kulpen, rapporterer Jermund Berg, DTs reporter på stedet.

Trærne som sto der grunnen har rast, har sunket halvannen meter ned i bakken, og illustrerer hvor dypt hullet er (se bilde).

Gjerder inn hullet

Politiet slo full alarm, og både Securitas-vakter, brannvesen og Aktiv Veidrift kom raskt til stedet.

Teknisk sjef for bygningene og geolog ble også tilkalt.

Et stort område ble sperret av og høyskolebygget ble evakuert, men ifølge operasjonsleder Johansen fryktet de ikke for bygningene rundt hullet.

I 23.15-tiden modererte nødetatene seg, og sperret av et mye mindre og tettere område.

– Vi sikrer hullet med 40 meter gjerde nå i natt og så blir det holdt øye med gjennom natten. Vi frykter ikke at hullet skal bli større. Det har i alle fall ikke blitt det den siste timen, forteller operasjonsleder Trond-Egil Groth til Drammens Tidende like før midnatt.

Han forsikrer samtidig om at de ansvarlige for byggene på Papirbredden, Entra Eiendom, vet hva som har skjedd og at hullet sånn sett ikke er mystisk.

– Det kom overraskende, men de har kontroll på hva dette er, forteller han.

Brønn som kollapset

Teknisk sjef i Entra Eiendom Drammen, Torbjørn Isene, forteller at Papirbredden 1 og 2 har et varmepumpeanlegg med en brønnpark nede i bakken.

– Totalt seks brønner ligger 300 meter ned i bakken. En av disse kollapset i går, og vi stengte da av vannet. Men så har likevel vann funnet veien opp og trukket inn i leire. Da får man et slikt synkehull, forteller Isene til Drammens Tidende.

Lignende synkehull skal ha forekommet minst én gang tidligere, men da i mindre omfang.

Isene beklager synkehullet, men forsikrer om at byggene rundt ikke står i fare fordi de er bygget opp på kalket grunn. 

– Eksperter og geoteknikere kommer hit fredag morgen og så må vi se på hvordan vi ordner dette, sier Isene, som natt til fredag er med på å gjerde inn og sikre hullet for publikum.

Isene ser ved midnatt torsdag ingen grunn til at Papirbredden med høyskole og bibliotek ikke skal kunne holde åpent som normalt fredag.

LES OGSÅ: