Tøff veggkunst i Havnegata

  Av
  Artikkelen er over 3 år gammel

  En kvinne i 50-talls stil, litt Marilyn Monroe-like. Ny veggkunst i Havnegata skaper oppmerksomhet til nye leietakere i den 78 år gamle verkstedbygningen.

  DEL

  DRAMMEN: – Det var den store Aass-reklamen som tidligere prydet veggen i Erik Børresens alle som inspirerte meg til å kontakte veggkunstner Eric Ness Christiansen, sier en jublende leder i Kontorcompaniet Ulf Moen.

  – Etter at veggmaleriet var ferdig i helgen har jeg fått en utrolig respons. Det er rett og slett tøft, sier han.

  – Det passerer 17.000 biler fordi hvert døgn.

  – Dette er den tredje veggen i min pin up-serie, sier graffitikunstner og kunstnerisk leder for undergangsprosjekt i Drammen, Eric Ness Christiansen.

  LES OGSÅ: Mindre ulovlig tagging

  Tok en uke

  Tidligere har han lagd en vegg for Riis Bilglass på Brakerøya og har også en pin up-vegg på Klokkarstua.

  Graffitikunstneren begynner å sette sitt preg på området.

  – Det er på en måte tilbake til gamle dager da veggreklame var vanlig, sier han.

  – Veggen i Havnegata tok meg totalt en arbeidsuke, sett under ett. Det var et stort prosjekt.

  Det er Drammen havn som eier det som tidligere var Christophersens Mekaniske Verksted. Bygget ble reist i 1937 etter tegninger av den kjente drammensarkitekten Bjarne T. Syvertsen. I sin kulturminnevurdering av området sier byhistoriker Jo Sellæg at verkstedbygningen i Havnegata representerer sjelden industrifunkis. Han gir bygningen karakteristikken «høy verneverdi».

  - Vi måtte ut av Tollboden hvor vi holdt til i sju år. Bygningen eies av Entra og den er til sags. Trolig kjøper Drammen kommune den gamle Tollboden. Havna hadde imidlertid denne bygningen i Havnegata ledig og nå har vi flyttet inn med seks medarbeidere, sier Ulf Moen.


  Christophersens skipssmie og mek. verksted etablerte seg på plassen i Havnegata 33 allerede i 1860. Det nå gule nybygget kom i 1937. Verkstedet ble nedlagt i 1979.

  LES OGSÅ: En egen vegg for graffiti

  Høyre-ja til gatekunst

  Lovlig graffiti er et verdifullt innslag i en by som Drammen, hevder Høyre-politikerne med tyngde.

  – Lovlig gatekunst har beriket byen. Jeg har snudd, proklamerte Terje Menkerud da Bystyrekomite for kultur, idrett og byliv diskuterte videreføring av det såkalte graffitiprosjektet.

  Høyre-representanten, som altså var skeptisk tidligere, talte nå varmt for at graffiti og gatekunst fortsatt skal være lov.

  LES OGSÅ: Må forstå graffiti

  Prøveprosjekt

  I fjor gikk kommunen bort fra nulltoleranse for all graffiti og tagging. I et prøveprosjekt ble det tillatt med gatekunst og graffiti på utvalgte steder, mens tagging fremdeles er forbudt.

  Nå er prøveprosjektet evaluert, og rådmannen går inn for å videreføre det i 2015.


  Det var bystyrekomiteen enig i, med unntak av Frps Ulf Erik Knudsen. Han la fram forslag om at prøveprosjektet blir stoppet umiddelbart, men fikk ingen andre med seg.

  LES OGSÅ: Fyll og bråk og tagging og kniver

  – Uansvarlig politikk

  I tur og orden tok politikerne fra ulike partier ordet for å si at graffiti og gatekunst er ok og bra for byen, mens tagging er en vederstyggelighet som ingen vil ha.

  Spørsmålet er om graffiti-adgangen har ført til mer tagging. Rådmannen kan ikke si at det har blitt verken mer eller mindre.

  Jo, det har blitt mer, hevdet Frp-representant Knudsen.

  Nei, det har ikke blitt mer, hevdet Terje Menkerud like bastant.

  Ulf Erik Knudsen mener det er et kunstig skille mellom tagging og graffiti.

  – Jeg synes Høyre fører en uansvarlig byutviklingspolitikk, sa han.

  Komitéleder Kristin Haftorn Johansen (H) avsluttet debatten:

  – Det er ikke noe i saksutredningen som tilsier at taggingen har økt. Vi ser mye rabling, ja, men også mye pent, som er gatekunst. Det hører med i byen. Vi kan ikke forholde oss til lettvint synsing, men fakta.

  LES OGSÅ: Får spraye videre

  Leter etter ny fri-vegg

  Som ledd i prosjektet er det fri bruk av en vegg i Gjetergata. Men plasseringen er ikke optimal, og det innføres derfor noen restriksjoner på bruken av den.

  Kommunen leter etter en annen fri-vegg, men ifølge rådmannen er det ikke så enkelt å finne en egnet vegg hvor graffitikunstnerne kan få boltre seg fritt.

  Men egnet vegg må bare finnes. Kristin Haftorn Johansen fortalte bystyrekomiteen at hun har bedt administrasjonen om å intensivere jakten på ny fri-vegg.

  Artikkeltags