DRAMMEN: Det er morgenmørkt og vinterhustrig, men seks mennesker i refleksvest sørger for at det blir en god start på dagen. Ved inngangen til Drammen stasjon er de alle på tilbudssiden torsdag morgen. Og det med tilbud som nesten er for godt til å avslå.

– Vil du ha en bolle? Kaffe?

– For en sjarmoffensiv, sier Johanne Helgeland (44) når hun stoppes på vei inn.

Gratis mat og drikke, det er noe vi nordmenn vet å sette pris på.  Men de seks NSB-ansatte har også viktig informasjon å komme med.

Det er nemlig duket for en to uker lang unntakstilstand for togpendlerne

LES OGSÅ: Pendlerne raser mot tunnelstengning

Må beregne ekstra tid

Fra 18. november til 4. desember går det ingen tog fra Drammen til Asker. Dette er tidsvinduet Bane Nor har fått til å gjøre nødvendig arbeid i Lieråstunnelen. Det betyr at pendlere som Johanne Helgeland må ta buss hele veien.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Skal det være buss for tog? Det var noe dritt. Men hyggelig at de serverte boller og kaffe da, sier hun med et smil. Helgeland er filmregissør med arbeidsplass i hovedstaden. De tre siste årene har hun bodd i Drammen og tatt toget til jobb.

– Det har vært veldig greit å pendle, og det er helt fint å sitte på toget en halvtime om morgenen. Men jeg er spent på hvordan dette blir. Og om det tar lengre tid?

Svaret på det er ja. Det kan ta både dobbelt og trippelt så lang tid å komme seg til jobb denne dagen. Torsdagens pendlere fikk med seg en flygeseddel sammen med bolle og kaffe. Der oppfordres du til å beregne ekstra tid, så mye som mellom 30 og 60 minutter mer enn det toget normalt bruker.

LES OGSÅ: Nå blir pendlerparkeringen dyrere

Vurderer å overnatte i Oslo

– Hva skal jeg gjøre da?

Ferial Mehrabanpour (37) er bioingeniør-student på tredje året og pendler hver dag fra Drammen til Oslo der hun går på Høgskolen. 28. november, altså midt i unntakstilstanden, har hun en viktig eksamen som starter klokken åtte om morgenen.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Jeg er bekymret for hvordan dette skal gå, og hvor mye trafikk det kommer til å bli. Det blir mye folk. Tenk på alle som kommer fra Kongsberg som også må ta buss herfra, sier Mehrabanpour til Drammens Tidende.

Hun har pendlet gjennom hele studietiden. De to første årene opplevde hun tidvis å miste forelesninger på grunn av innstilte tog. Strategien hun har opparbeidet seg ved eksamenstid er å reise tre timer før start for å være helt sikker.

Nå vet hun ikke om hun tør å stole på om denne strategien fungerer i buss for tog-perioden.

– Jeg vurderer å overnatte i Oslo, men det er vanskelig det også. Jeg har jo barn, sier hun.

LES OGSÅ: Pendlerne sliter med elendig mobildekning

NSBs viktigste oppfordring

Konduktørleder i NSB, Ola Kollerud, legger ikke skjul på at det blir en utfordring.

– Ja, det blir en utfordring å frakte så mange i buss. Det er 1.500 mennesker i timen som reiser Drammen til Oslo i rushtiden.

Saken fortsetter under bildet.

 

Det blir totalt sett 300 busser om døgnet.

NSBs viktigste beskjed til pendlere som har arbeidsplassen sin i Oslo er at de tar direktebussen fra Drammen til hovedstaden. Altså ikke bussen til Asker og tog videre derfra.

Det samme gjelder for returen. NSBs oppfordring til deg er igjen at du tar direktebussen.

– Vi er avhengig av at kundene følger dette opplegget. Hvis ikke ryker logistikken, sier Kollerud.

Bussene som går til Asker, og har sitt endestopp der, vil gå minst hvert tiende minutt. Disse stopper også på Brakerøya og Lier stasjon.

– Kundene kan oppleve at første buss som kommer kan være full, og de må vente på neste som skal komme kort tid etter, sier Mari Bragstad, markeds- og kommunikasjonssjef i NSB Øst.

I rushtiden vil de imidlertid kjøre egne busser både på Brakerøya og i Lier i tillegg til bussen som kommer fra Drammen.

LES OGSÅ: Må starte pendlerturen enda tidligere

Anbefaler hjemmekontor

Med busser hvert femte minutt håper Ola Kollerud at de klarer å få kundene om bord på en ordentlig måte. De kjører konstant med to og to busser.

Saken fortsetter under faktaboksen.

Buss for tog 18. november til 4. desember

Bane Nor gjør oppgraderingsarbeider i Lieråstunnelen fra 18. november til 4. desember. I denne perioden går det ingen tog mellom Drammen og Asker.

Det blir buss for tog på strekningen. Alle togselskap berøres av dette.

Alle tog på strekningen blir berørt av arbeidene, inkludert Bergensbanen og Sørlandsbanen. Alle reisende på Sørlandsbanen får buss Oslo-Kongsberg.

Togene kjører som normalt mellom Asker og Oslo og på Spikkestadbanen (L1). 

NSB kjører direktebuss mellom Drammen og Oslo hvert femte minutt i rush og hvert tiende minutt ellers.

NSB ber deg beregne ekstra tid til reisen: Ta høyde for at buss kan bruke lenger tid (antatt 30-60 minutter) enn det toget normalt bruker, særlig i rushtiden.

Retten til prisavslag ved forsinkelse gjelder ikke ved planlagte endringer i trafikken som er varslet på forhånd, og der det er informert om at ekstra reisetid må påregnes.

Kilde: NSB

 

– Vi er avhengig av trafikkbildet på veiene i Drammen også. Så vi anbefaler hjemmekontor til dem som har denne muligheten. Vi ser at dette blir krevende, det er ikke noe poeng å være uærlig på det.

LES OGSÅ: Flytter pendlerparkering fra stasjonen

Velger bilen

Jeanette Fjærvoll (31) jobber som kundeserviceansvarlig i Asker. Hun forstår at arbeidet må gjøres.

– Fiksing er fiksing og vedlikehold er vedlikehold. Det er ingenting vi kan gjøre med det. Men det er klart det vil ta lengre tid å komme seg på jobb med buss for tog, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

 

Fjærvoll regner med at hun i denne perioden vil komme seg på jobb for egen maskin.

– Jeg tar nok bilen inn til Asker da. Men det er ikke sikkert det vil bli noen lettere vei, sier hun.

– Jeg tror opplegget kommer til å gå bra, men det er klart at det er utrolig mange som reiser på denne strekningen, sier Frank Wamstad, leder for kundeveilederne i NSB.

Han forteller at buss for tog er noe som oftest er forbeholdt helgene. Denne gangen strekker tilstanden seg over to hele arbeidsuker. Trafikken på E18 blir også avgjørende for hvor raskt bussene kommer seg inn.

– Og i rushet blir kanskje ikke det så greit. Men det er derfor vi sier at du skal beregne ekstra tid, sier Wamstad.

Slik påvirkes din stasjon

Slik påvirkes din stasjon om du skal til Oslo

Fra Drammen: NSB kjører buss mellom Drammen og Asker for reisende til Asker stasjon. Direktebuss Drammen - Oslo (hvert femte minutt i rushtid, hvert tiende minutt ellers). NB: Beregn rundt 30-60 minutter ekstra reisetid med buss i rushtiden.

Fra Brakerøya: Buss for tog mellom Brakerøya og Asker. Benytt tog mellom Asker og Oslo.

Fra Mjøndalen, Gulskogen, Hokksund, Vestfossen, Kongsberg: Benytt L12 til Drammen og ta buss til Oslo derfra.

Fra Sande: Benytt R11 til Drammen. Buss til Oslo fra Drammen.

Om du skal av før Oslo: Buss fra Drammen - Asker og toget videre derfra.

Togene fra Asker til Oslo går som normalt.

Kilde: NSB