Urmaker i Drammen ranet med pistol

Artikkelen er over 5 år gammel

Tungt bevæpnede politi jaktet fire menn etter et væpnet ran i Drammen sentrum fredag. Ransofrene ble truet med pistol og påsatt håndjern.

DEL

DRAMMEN: Klokken 15.42 fikk politiet melding om at ransalarmen var utløst hos urmakeren Roll Hansen i Gågata. Det var et vaktselskap som meldte fra til politiet.

– Ett minutt senere var første politipatrulje på plass, sier Erik Gunnerød, operasjonsleder i Søndre Buskerud politidistrikt.

Lettere skadet

Det skal ha vært to personer på jobb i butikken da ranerne kom inn og begikk ranet. De to som var i butikken hadde håndjern på seg da politiet kom til stedet. De skal ha blitt sprayet med store mengder pepperspray i ansiktet av ranerne. 

De ansatte ble kjørt til legevakta med ambulanse og behandlet for lettere skader som følge av bruk av pepperspray. Politiet avhørte ransofrene fredag kveld.

Sjekket alle biler

Alt av tilgjengelige ressurser fra politiet søkte etter gjerningspersonene i tiden etter ranet. Politiet opplyser at ranerne var menn, formentlig østeuropeere.

Tungt bevæpnede politifolk iført skuddsikre vester tok oppstilling flere steder i Drammen, blant annet i Rosenkrantzgata på Åssiden.

– Vi stanset og kontrollerte aktuelle biler, og det ble observert inn i biler som kjørte forbi de forskjellige observasjonspostene. Vi har ikke lenger observasjonsposter, det er ikke hensiktsmessig så lang tid etter ranet, sier Gunnerød.

Fant pepperspray

Ved 17.30-tiden fant politiet en pepperspray-boks, som ble sikret og lagt i en bevispose.

Den ble funnet i en søppelkasse i Gågata.

– Bilder fra videoovervåkning i området skal vise at noen løper forbi og kastet noe i denne søppelkassen, sier Arne Koppergård, innsatsleder i Søndre Buskerud politidistrikt. 

Ranerne og ranet skal være festet til film.

Vitner har meldt seg

Operasjonsleder Gunnerød sier at vitner har tatt kontakt med politiet.

– Vitner som tilfeldig gikk forbi har opplyst at de så fire personer som gikk inn i urmakerforretningen. De fire skal ha snakket øst-europeisk. Det er de samme opplysningene vi har fått fra ransofrene.

Han sier videre at svært få vitner har tatt kontakt med politiet i forbindelse med ranet.

– Det har nok vært mange folk i området da urmakeren ble ranet. Det er rart at ikke flere vitner har kontaktet oss, men det er klart det kommer an på hvordan ranerne har oppført seg. Har de gått rolig ut av butikken, er det ikke sikkert folk har lagt merke til noe spesielt, sier Gunnerød.

Videre sier han at det ikke er gjort noen observasjoner av aktuelle biler i området i det aktuelle tidsrommet.

– Vi vet foreløpig ikke hvordan ranerne har kommet seg bort fra stedet, men det er sannsynlig at de har hatt en fluktbil klar, sier Gunnerød.

Politiet ber vitner til ranet ta kontakt.

Fikk med seg utbytte

Det er bragt på det rene at ranerne har fått med seg klokker. Hvor mange klokker, hvilke merker og hvor store verdier det er snakk om, er foreløpig ikke klart. Ranerne skal i følge forklaringer ofrene har gjort til politiet truet med pistol, satt på dem håndjern, sprayet dem med pepperspray og deretter knust et monter som var fullt av klokker.

I begynnelsen av mars i år ble den samme urmakerforretningen utsatt for tyveri.  En mann ble pågrepet, siktet for tyveriet hos urmakeren og ransforsøk begått med lekepistol. Ransforsøket ble gjort hos en gullsmed som også ligger i Gågata.

Går gjennom video

Fredag kveld går politiet gjennom video av ranet.

– Det er alt for tidlig å si noe om hvem som kan stå bak ranet. Om dette er mobile vinningskriminelle som kommer hit for å gjennomføre et ran og så stikke herfra eller om det er noen som har tilhørighet i distriktet er for tidlig å si noe om. Videoen som er sikret fra ranet blir nå gjennomgått av politifolk, sier Gunnerød.

Lørdag morgen opplyser politiet til dt.no at saken vil bli videre etterforsket, og at de vil gjennomføre vitneavhør i løpet av dagen.

– Det er så langt ingen nye opplysninger i saken, sier politiet.

Broren var like ved

Christian Wendelborg var i en klesforretning like ved urmakeren som ble ranet fredag ettermiddag. Det er hans bror som eier butikken. Wendelborg kom til butikken like etter at ranet hadde skjedd.

– Jeg fikk snakket med min bror mens han viste frem overvåkningsbilder til politiet inne i butikken. Og så fikk jeg så vidt snakket med ham da han var på vei inn i ambulansen. Han hadde det etter forholdene bra, forteller han.

Han forteller at han føler sinne etter ranet.

– Det er ille at det skal være så utsatt å jobbe i butikker som dette. Alle som jobber i denne typen butikker og på apotek og i kiosker er utsatt. Og hos en urmaker er verdiene store. Dette ranet bærer preg av at ranerne er velorganiserte, sier han.

Vet du noe om saken? Tips oss på 03232 eller web@dt.no

Artikkeltags