Gå til sidens hovedinnhold

Vil selge kapellet

Artikkelen er over 5 år gammel

137 år gamle Landfalløya kapell kan bli lagt ut for salg. Stiftelsen som eier den lille kirken går tom for midler for å holde kapellet ved like

DRAMMEN: – De siste årene har stiftelsen som eier kapellet brukt rundt 400.000 kroner på vedlikehold.

Kapellet har fått nytt tak og er malt utvendig, sier styreleder Runar Løvaas.

– Men, legger han til, uten leieinntekter kan vi ikke drive kapellet videre. Det står så å si tomt året rundt. Bare julaften er det fullt hus. Den siste tiden har en eritreisk menighet leid kirken to dager i uken, men det leieforholdet er avsluttet.

LES OGSÅ:

Drastisk vedtak

– Ja, det er drastisk å gå ut med at vi vil selge kapellet som vi vet betyr mye for befolkningen på Landfalløya. Kanskje er det noen som seriøst har tanker om hva kapellet kan benyttes til, som nå kommer på banen, sier Løvaas.

Han etterlyser engasjement og ideer slik at det 137 år gamle kapellet kan bestå også i fremtiden.

Det er i Trikkesvingen på Landfalløya at den hvitmalt liten kulturperlen ligger. Landfalløya kapell har alltid hatt en spesiell posisjon i bydelen.

LES OGSÅ: Full fart for The Biggest Loser-deltaker

Fra 1878

Det var brukseier Hallgrim E. Evjen som forærte tomt til et forsamlingshus for den voksende befolkningen på Landfalløya, Muusøya, Øren og Åssiden. På den tiden var Landfalløya en utkanten av Drammen.

Med innsamlede midler og gaver fra Drammens Sparebank kunne Landfaldøen Forsamlingshus ble innviet av prost Koren 11. desember 1878.

I 1903 ble bedehuset innviet til kapell og kirkelige handlinger. Tårnet kom i 1933, tegnet av byarkitekt Bugge. Til 100-årsjubileet i 1978 ble kirkerommet malt i sine opprinnelige farger.

Haugianere

Det var stor religiøs aktivitet på Landfalløya. Det var mange haugianere i området som benyttet kapellet.

En byste av Hans Nielsen Hauge henger i kapellet.

Kapellet var opprinnelig bedehus, men det har også vært brukt til privat barneskole, barnebibliotek, søndagsskole, juletrefester, korvirksomhet og misjonsforeninger, i tillegg til gudstjenester, barnedåp og vielser.

Tøft som bolig eller bydelshus

Arkitekt Nils Bjarte Ågedals tenker at kapellet kunne vært fint som samfunnshus eller bydelshus. Og det vil ikke være nødvendig med så mange tilpasninger av bygget før det kunne fungert som noe annet enn det gjør i dag, forklarer han.

Slike bygg er ofte plassert på en måte slik at det kan henvende seg til fellesskapet. Og form og plassering har ofte en kvalitet som gjør det kan egne seg til felles bruk, mener han.

– Eller så kunne det blitt bolig. Noen synes det er tøft, sier han.

– Da måtte man gjort mye inne, men det kunne blitt utrolig flotte rom. Tenk hvordan man kan utnytte volumet, og så sentralt som det ligger, sier han.

Han sier at det er mye aktivitet i området kapellet ligger, og mener dette taler for at det vil egne seg godt til bruk for fellesskapet. Han peker blant annet på båtforeningen som ligger like ved.

– Det er mye aktivitet i området, og det gjør at jeg tenker dette ville egnet seg godt til felles bruk, sier han.

Arkitekten sier at det er en generell trend at man for eksempel finner ut i smågrender at det ikke er behov for fire-fem bedehus. Det skyldes nok at menigheter skrumper inn, i tillegg til at en del småsteder blir fraflyttet.

– Ofte blir disse bygningene forsøkt brukt i forskjellige selskapelige aktiviteter. Klubbvirksomhet, ungdomsvirksomhet, samfunnshus er blant mulighetene. Og så finnes det nok mennesker som kunne tenkt seg dette som bolig, sier han. 

Han understreker at bruksmuligheten blant annet avhenger av hvorvidet det er vigslet eller ei.

– Det første man bør gjøre, er å undersøke hvilke bevaringskriterier som ligger til grunn.

LES OGSÅ: E18-jobb til 450 millioner

Gudshus til salgs

Kommentarer til denne saken